Hondje voor oudere mensen? 10 makkelijke hondenrassen

Hondje voor oudere mensen

Honden en opgewekte senioren gaan heel goed samen. Echter zijn sommige hondenrassen beter geschikt voor senioren dan andere.

In dit artikel lees je waar senioren op moeten letten bij het uitkiezen van een viervoeter, welke hondenrassen het geschiktst zijn voor senioren en lees je over de voordelen van honden voor ouderen.

Met behulp van onze aanbevelingen en aandachtspunten staat niets een prachtig samenleven van senioren en honden nog in de weg.

Honden en senioren – waar moet je op letten?

Als je eenmaal een oudere leeftijd hebt bereikt kun je dit in de meeste gevallen nog prima combineren met het verzorgen van een hond. Wel moet je jezelf enkele realistische vragen stellen zodat je zeker weten dat je aan de plichten kan voldoen:

 • Heb ik voldoende kracht om de hond vast te houden bij het uitlaten? 
 • Zal ik volgend jaar nog fit genoeg zijn om meerdere keren per dag te gaan wandelen? 
 • Kan ik makkelijk bukken om hondenpoep op te ruimen?
 • Wie zorgt er voor de hond als ik ziek word? 

De beslissing voor een hond moet altijd weloverwogen zijn. Wees je er bewust van dat, afhankelijk van het ras, een hond wel 15 jaar of ouder kan worden. Een lange tijd dus waarvoor je verantwoordelijkheid draagt ​​voor een levend wezen. 

Zorg voor een plan B

Alle hondenbezitters (jong en oud) zouden een plan B moeten hebben voor het geval ze om wat voor reden dan ook niet meer voor hun hond kunnen zorgen, want je weet nooit hoe het leven zal verlopen en wat de toekomst voor je zal brengen. 

Als je weet dat er voor je hond wordt gezorgd, zelfs als er iets onverwachts gebeurt, zal je veel rustiger slapen. 

Voordelen van hond voor ouderen

Hond voor ouderen

Iedereen die op oudere leeftijd een hond neemt, heeft natuurlijk dezelfde rechten en plichten als elke andere hondenbezitter. 

Of het nu gaat om senior koppels of alleenstaande senioren; een hond een thuis geven betekent, net als voor jongeren, verantwoordelijkheden hebben, maar ook kunnen genieten van de vele grote voordelen. 

Een hond houdt je fit en gezond

Een van de vele voordelen van het nemen van een hond is zeker het gezondheidsaspect. Het uitlaten van de hond in weer en wind versterkt het menselijk immuunsysteem. De wandelingen meerdere keren per dag houden je ook fit. 

Veel sociaal contact met een hond

Een ander aspect zijn de sociale contacten die automatisch voortvloeien uit het uitlaten van een hond. Hondenbezitters die elkaar tijdens de wandelingen tegenkomen, praten vaak met elkaar. 

Hondenonderwerpen zijn dertien in een dozijn. Of het nu het vervelende onderwerp van tekenbeten in de zomer is, het loopse teefje van de buren dat je eigen ongecastreerde reu heel opgewonden maakt, of dat je de hond in de winter een hondenjas aandoet of niet. 

Kortom, vind je het leuk om geregeld een praatje te maken? Dan biedt het uitlaten van een hond ook een goede uitkomst.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Energie en karakter van de hond

Naast de grootte van een hond moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met het energieniveau en de karaktereigenschappen van een hondenras. 

Een kleine Jack Russel of Yorkshire Terriër, die beide werden gefokt om te jagen, hebben de neiging zelfs mensen van middelbare leeftijd te overweldigen met hun uitbundige energieniveaus. 

Hetzelfde geldt ook voor een middelgrote herdershond zoals de Australian Shepherd of de Border Collie, die veeleisend zijn qua karakter en werkhouding en daardoor niet altijd gemakkelijk in de pas lopen.

Top 10 makkelijke hondenrassen voor senioren

10. Franse bulldog

Franse Bulldog

Franse bulldogs zijn makkelijke honden voor senioren; een Franse bulldog knuffelt graag en daarnaast is het een trouwe metgezel zonder jachtambitie. 

Het maakt dit hondenras niet zoveel uit of hij in de stad of op het platteland woont, het belangrijkste is dat je genoeg tijd voor hem hebt zodat hij niet de hele tijd alleen hoeft te zijn. Want als zeer mensgerichte hond vindt hij het helemaal niks. 

Als beginnend hondenbezitter maakt de kleine charmeur het je gemakkelijk, omdat zijn eisen binnen de perken worden gehouden.

Let wel op: het ras verdraagt ​​warmte of kou niet goed. Als je een zonaanbidder bent moet je hier dus extra goed mee oppassen. 

Vakanties moeten daarom zorgvuldig worden gepland of de hond moet naar een kennel worden gebracht.

9. Havanezer

Havanezer

Zoals veel gezelschaps- en gezelschapshonden is ook de Havanezer erg mensgericht en daarom een ​​van de ideale hondenrassen voor senioren. Lange uren alleen thuis zijn niet voor de Havanezer. 

De Havanezer wil bezig zijn en uitgedaagd worden. Honden trucjes leren en mooie wandelingen maken zouden daarom op het to-do-lijstje van elke Havanezer-bezitter moeten staan.

Dit lieve en gemakkelijk op te voeden ras is bijzonder geschikt voor beginnende hondeneigenaren. Door het ontbreken of nauwelijks ondervacht is de Havanezer ook geschikt voor mensen met allergieën. 

Het maakt niet uit of de Havanezer in de stad of op het platteland woont, het belangrijkste is dat hij bezig kan zijn. 

De zorg die nodig is voor de vacht mag niet worden onderschat; de mooie vacht moet eenmaal per dag worden geborsteld om vuil te verwijderen, klitten te voorkomen en zijn zijdeachtige glans te behouden.

8. Labrador Retrievers

Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een hond die ruimte, beweging en uitdaging nodig heeft. Sterker nog, een huis met tuin is ideaal voor hem. De Labrador Retriever mag niet vele uren alleen thuis zijn. 

De Labrador is een actieve hond die graag bezig en uitgedaagd wordt. Apporteren is zijn grootste passie. Lange wandelingen, liefst met zwemgelegenheid, zouden ook op de dagelijkse to-do lijst moeten staan. 

Verzorging is niet bijzonder ingewikkeld, maar de Labrador Retriever verhaart het hele jaar door. Je zal het haar door het hele huis tegenkomen.

7. Mopshond

Mopshond

De mopshond is een hond die veel aandacht van zijn baasje nodig heeft. Zelfs als de mopshond een kleine hond is die ook goed in een stadsappartement kan worden gehouden, heeft hij regelmatig beweging nodig. 

Mopshonden zijn relatief gemakkelijk te trainen en zijn ook geschikt voor beginnende hondeneigenaren. De mopshond houdt enorm van knuffelen. 

Je moet de mopshond niet te lang alleen laten. De Mopshond is een zeer mensgerichte hond en lijdt wanneer zijn baasje niet bij hem is. De mopshond is het ideale hondje voor oudere mensen als je veel tijd met je viervoeter wilt doorbrengen.

6. Bolonka Zwetna

Bolonka Zwetna

Kleine Bolonka Zwetna is een speelse en zeer mensgerichte hond. Als je hem je volle aandacht geeft, krijg je een trouwe en knuffelige hond. Alleen zijn is helemaal niks voor de Bolonka. 

De Bolonka is ook graag buiten; spelen met ‘zijn’ mensen of andere honden zit in zijn DNA. Trainen met de intelligente en oplettende hond is ook goed haalbaar voor beginnende honden. 

De Bolonka is zeker niet agressief en heeft geen jachtinstinct en valt daardoor in de categorie makkelijke hondenrassen. Dit type ras is dus een ideale hond voor ouderen.

5. Poedel

Poedel

De poedel heeft een rustig en ruimdenkend karakter, agressief gedrag past niet bij dit hondenras.

Een poedel staat graag in het middelpunt van de belangstelling, houdt van spelen en het plezieren van mensen. Zijn liefdevolle en loyale karakter maakt hem een geschikte hond voor oudere mensen. 

De poedel is leergierig en gemakkelijk te trainen, hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en houdt ervan om met mensen of soortgenoten om te gaan.

Iedereen die van trimmen houdt, heeft met een poedel de juiste keuze gemaakt. Want de krullende vacht moet wekelijks gekamd worden zodat hij niet gaat klitten. 

Een poedel verliest echter geen haar, wat betekent dat je weinig hoeft schoon te maken bij dit hondenras.

4. Maltees

Maltees

Deze kleine, witte honden zijn slim, goedaardig en houden van spelen. Hoewel ze erg alert zijn en veel van hun omgeving opnemen, hebben ze zelden de neiging om veel te blaffen.

De lange witte vacht vereist regelmatige verzorging, maar hun speciale uiterlijk maakt ze tot uiterst unieke honden. 

Maltezen zijn bereid om te leren en willen hun baasjes graag een plezier doen. De Maltezer moet je niet lang alleen laten, hij is het liefst overal bij zijn mensen.

3. Sint Bernard

Sint Bernard

Dit grote tot middelgrote hondenras wordt als bijzonder rustig, kalm en evenwichtig beschouwd. Tegelijkertijd is de hond gevoelig en heeft hij nauw contact met zijn mensen nodig. 

Sint Bernards hebben een sterk beschermend instinct en zijn daarom zeer alert en betrouwbaar. Het ras wordt als speels, knuffelig en liefdevol beschouwd.

Sint Bernards hebben consequente training nodig omdat ze soms “koppig” zijn. Wanneer ze echter liefde en genegenheid ervaren met een gewetensvolle opvoeding, blijken ze uiterst loyale en gehoorzame honden voor ouderen te zijn.

2. Bichon Frise

Bichon Frise

Dit kleine ras staat bekend als charmant en levendig. Bichon Frisés houden van hun mensen en staan ​​graag in het middelpunt van de belangstelling. 

Haar vriendelijke karakter maakt haar erg populair. Hoewel ze alert zijn, zijn ze zelden agressief. Ze hebben ook zelden de neiging om veel te blaffen. 

De Bichon Frise vindt het heerlijk om geaaid te worden en ze komen daarnaast graag op schoot liggen. Door hun aanhankelijke en ongecompliceerde karakter zijn ze een zeer geschikt hondenras voor een oudere dame of heer.

1. Yorkshire terriërs

Yorkshire terriers

Deze kleine, waakzame honden zijn zeer trouwe metgezellen. Met hun sterke beschermende instinct kunnen ze ongewone situaties goed aanvoelen. 

De honden worden als levendig en actief beschouwd. Ze kunnen goed overweg met andere honden of met kinderen, maar ondanks hun kleine formaat proberen ze vaak het voortouw te nemen in de buurt van andere honden. 

Ze hebben veel beweging nodig en ze zijn graag onderweg met hun baasje. 

Yorkshire terriërs worden als sociaal en evenwichtig beschouwd, maar de opvoeding moet consistent en duidelijk zijn: Yorkshire Terriërs hebben nauwkeurige regels nodig over wat is toegestaan ​​en wat niet.

Beste voeding voor oudere mensen met een hondje

Er zijn honderden merken die hondenvoer aanbieden, maar welk hondenvoer past het beste bij mij? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Hondenvoer op maat is de oplossing waar elke hond blij van wordt.

Wat is hondenvoer op maat?

Hondenvoer op maat werkt met automatische leveringen, zodat je nooit meer naar de supermarkt of dierenwinkel hoeft om een nieuwe voorraad hondenbrokken aan te schaffen.

Op basis van een 10-tal online vragen maken we kennis met je hond. Met de antwoorden kan onze computer direct een voedingsplan op maat berekenen die 100% past bij je hond. Via deze link kan je direct aan de slag met de vragen.

Voordelen hondenvoer op maat

Aan hondenvoer op maat zitten, naast de lage prijs, veel voordelen verbonden die onder andere voor ouderen uitkomst bieden:

 • Maandelijks automatisch thuisbezorgd
 • Gratis levering tot aan de voordeur
 • Nooit meer slepen met zware zakken
 • Nooit meer in de rij staan voor de kassa
 • Tot 30% goedkoper dan hondenvoer uit de winkel

Beste product van het jaar

Hondenvoer op maat is gekozen als winnaar van het beste product van het jaar 2021 – 2022 in België. Inmiddels zijn er al meer dan 15.000+ honden aangesloten bij deze dienst.

Lees hier meer over deze dienst of vul direct de online vragenlijst in, zodat je direct een gratis voedingsplan voor je hond ontvangt.

Puppy honden voor oude mensen

Fokkers die puppy’s beschikbaar hebben, zullen geïnteresseerde senioren van dichtbij bekijken en beoordelen. De beslissing wordt immers genomen voor het hele leven van een hond. 

Het is vrij zeldzaam dat een puppy in handen van senioren wordt gegeven. En als senioren eerlijk tegen zichzelf zijn en zich bewust zijn van de omvang van hun verantwoordelijkheid, kiezen ze eerder voor een volwassen viervoeter.

Dierenwelzijnsorganisaties en dierenasielen zijn gespecialiseerd in het toevertrouwen van ouderen met een geschikte hond. 

Senioren kunnen dus beter een ​​oudere hond een tweede kans geven in een fijn huis in plaats van het puppy-avontuur aan te gaan.

Conclusie

Een hondje voor oudere mensen is in veel gevallen een geweldige combinatie. Rustige honden met een middelgroot tot klein formaat zijn aanbevolen. Grote, sterke honden kunnen makkelijk met oudere mensen aan de loop gaan.

Als senior is het belangrijk dat je keuze voor een hond weloverwogen is. Statistisch gezien is de kans groter dat je gezondheid/fitheid achteruit gaat. Vooraf moet je hierover nadenken en heb je in dat geval een ‘plan B’ nodig.

Als een hond in jouw positie een verantwoorde keuze is, staat niks meer in de weg om een lang en gelukkig samenzijn tegemoet te gaan!

Veelgestelde vragen over hondje voor oudere mensen

Naast de aanschafkosten moet altijd rekening worden gehouden met de vervolgkosten. Voeding, verzorgingsproducten, ziektekosten, dierenarts- en hondentraining zijn extra kostenposten die regelmatig terugkomen.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Hondje voor oudere mensen? 10 makkelijke hondenrassen

 1. Greet zegt:

  Hartstikke leuk artikel. Wij hebben echter als senioren, ik ben 67 en mijn man is 70 een Duitse Herder. Gekocht als pup en eerlijk is eerlijk ik ben blij dat ie nu ouder is. Hij is bijna anderhalf. Wij hebben er een fijne hond aan. Mijn man gaat naar een hondenclub en Storm leert van alles. Sorry maar wij willen geen klein hondje zoals wordt gezegd. We zijn blij met onze herder. Het is inmiddels wel onze 4e Duitse herder. Het is belangrijk om goed op te voeden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Automatische leveringen katten- en hondenvoeding?👇Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Maandelijks GRATIS thuisbezorgd
 30% GOEDKOPER dan je huidige voer
  De winnaar van het Beste product van het Jaar 2021 - 2022