Blafband honden | Wat doet een antiblafband?

blafband

Meest recente update: juli 15, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Honden blaffen dat mag duidelijk zijn. Dat zit in hun natuur en is de manier waarop ze communiceren. Door te blaffen praten honden niet alleen onder elkaar, maar ook met mensen. Hierdoor tonen ze hun enthousiasme en proberen ze je dingen duidelijk te maken. Het is dan ook heel normaal dat honden blaffen al doet de een dit meer dan de ander. Vormt het blaffen een probleem doordat mensen er bijvoorbeeld bang voor zijn of dat de buren er last van hebben? Dan wordt het vervelend en kan ik blafband handig zijn.

In dit artikel gaan we in op een blafband voor honden. We vertellen hoe zo’n blafband precies werkt, of een anti blafband verboden is en gaan in op de vraag: “Is een blafband zielig?”. 

Wat is een blafband?

Een blafband is een halsband gemaakt om de ‘slechte gewoontes’ van je hond rondom het blaffen af te leren. Een honden blafband heeft de potentie om deze slechte gewoontes af te leren, ook als jij niet in de buurt bent.

Een blafband is gemaakt om bij slecht gedrag te corrigeren. In dit geval is dat het onnodig blaffen. Een anti blafband zorgt voor een soms onprettige stimulus wanneer je hond blaft. Dit kan in verschillende varianten gedaan worden, waaronder:

  • Een schokje
  • Trillingen
  • Een hoog geluid
  • Een onprettige geur

De blafband moet de associatie leggen bij je hond tussen het blaffen en onprettige gevolgen. De gedachte hierbij is dat de honden op termijn daardoor minder zullen blaffen. 

Belangrijk hierbij wel is dat je de blafband nooit zomaar om houdt bij je hond. Zoals we al aangegeven hebben is blaffen heel normaal en zou dit niet afgestraft moeten worden. 

Een blafband kan gebruikt worden is specifieke situaties waarin het blaffen in ieder geval niet gewenst is, bijvoorbeeld op het moment dat de postbode langs komt of wanneer er mensen op bezoek zijn.

Is een blafband zielig?

Een blafband is niet zielig mits je dit goed gebruikt. In sommige situaties is een blaffen absoluut ongewenst. Het liefst leer je dit je hond direct af, maar soms zijn de gewoontes zo sterk dat een blafband uitkomst kan bieden.

Belangrijk bij een blafband is dat je het enkel gebruikt om de momenten waarop het blaffen ongewenst is. Doe dit niet op ieder moment van de dag, het volledig afleren van blaffen is namelijk wél zielig. 

Een blafband dient als laatste oplossing voor het afleren van blaffen in bepaalde situaties. Het is geen vervanging voor de normale halsband


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Alternatief voor blafband

Het is belangrijk om te vermelden dat een anti blafband niet de eerste keuze zou moeten zijn. Honden blaffen namelijk niet zomaar, dit heeft vaak een reden. Het achterhalen van deze reden en het trainen met behulp van positieve beloningen is altijd de eerste optie. Een blafband wordt doorgaans gebruikt om de gewoontes te doorbreken die niet met positieve beloningen doorbroken kunnen worden. 

Een alternatief voor de blafband is dus altijd het positief beloning. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter dit is.

Is een anti blafband verboden?

Een blafband is niet verboden in Nederland. Het mag door mensen met genoeg expertise gebruikt en geadviseerd worden. Het is daarom aan te raden om voor het gebruik van een anti blafband te informeren bij de dierenarts of een professionele hondentrainer. In sommige gevallen is het namelijk niet nodig om een blafband te gebruiken.

De halsbanden kunnen met name in ongemakkelijke situaties of in situaties die invloed hebben op het welzijn van de hond zeer nuttig zijn. 

Anti blafband met geluid en vibratie

Een blafband met geluid en vibratie is wellicht het minst onprettig voor je hond. Op het moment dat er geblaft wordt krijgt je hond namelijk een trilling te voelen en een geluid te horen. Dit is een hoog geluid dat vaak alleen maar te horen is voor de honden. Dit is de impuls die ze krijgen op het moment dat ze blaffen en moet op termijn bijdragen aan het stoppen van het blaffen om die momenten.

Anti blafband met schokjes

Een blafband met schokjes / impulsen zorgt ervoor dat je hond een impuls krijgt op het moment dat er geblaft wordt. Dit kan ingesteld worden op specifieke tijdstippen. Bijvoorbeeld alleen tussen 9 & 10 wanneer de postbode langs komt. Zo leert je hond enkel het blaffen af op dit soort specifieke momenten.

Anti blafband met geur / spray

Een anti blafband spray zorgt voor een vervelend geurtje op het moment van blaffen. Ook dit is natuurlijk bedoelt om de negatieve associatie te maken tussen het blaffen en de gelegenheden waarop je de band gebruikt.

Petsafe blafband

Een van de populairste blafband merken is Petsafe blafband. Door middel van trillingen kan het blaffen van je hond goed gecorrigeerd worden zonder al te veel ongemak te veroorzaken. De anti blafbanden van Petsafe hebben verschillende standen voor verschillende situaties waardoor je altijd zeker weet dat je resultaat kunt boeken.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *