Meest recente update: mei 23, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
De ontlasting van je hond is een onderwerp waar je je misschien niet te veel bezig mee wilt houden. Toch is het wel belangrijk om de grote boodschap van je huisdier in de gaten te houden. Afwijkende ontlasting kan namelijk wijzen op diverse gezondheidsproblemen.
Zo is zwarte ontlasting bij een hond een signaal van een mogelijke bloeding. In dit blog lees je alles over de oorzaken van donkere ontlasting bij een hond én ontdek je wanneer je de dierenarts moet contacteren.
Hoe ziet normale ontlasting van een hond eruit?
Allereerst is het handig om te weten hoe normale ontlasting bij een hond eruit ziet. Zo horen de uitwerpselen donkerbruin van kleur te zijn en een vaste vorm te hebben. Je moet de uitwerpselen makkelijk kunnen oprapen (uiteraard met een hondenzakje), maar de ontlasting moet tegelijkertijd niet keihard zijn.
Als je hond een gezonde spijsvertering heeft, zal er geen bloed of slijm zichtbaar zijn in zijn ontlasting. Goed om te weten is dat een afwijkende kleur ontlasting niet direct betekent dat je hond ziek is. Zo is zwart-groene ontlasting volkomen normaal. De groene kleur kan ontstaan doordat je hond gras heeft gegeten.
Zwarte ontlasting bij een hond is echter wel een alarmsignaal. Zo kan zwarte poep bij een hond wijzen op een interne bloeding. Je leest hieronder meer over de mogelijke oorzaken en behandelingen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van zwarte ontlasting?
De oorzaak van donkere ontlasting bij een hond kan een bloeding in de maag of darmen zijn. Vaak is de ontlasting niet volledig zwart, maar is er wat rood (bloed) zichtbaar. Contacteer de dierenarts als de ontlasting zwart-rood blijft en als je hond andere symptomen heeft.
Zo moet je alert zijn als je hond lusteloos is, veel speeksel produceert, weinig eetlust heeft, koorts heeft en/of bleke slijmvliezen heeft. Wees extra alert als je hond zwarte ontlasting heeft en moet braken.
Het is van belang om direct de dierenarts te bellen als je hond zwart-rode diarree heeft en/of als de ontlasting zeer sterk ruikt. Je hond heeft mogelijk een (ernstige) maagdarmontsteking die met spoed moet worden behandeld.
Ook als je hond een stollingsstoornis heeft – bijvoorbeeld doordat hij ratten- of muizengif heeft gegeten – kan zijn ontlasting zwart worden. Vaak vertoont de hond tevens bloedingen op zijn oogwit of in de mond. Contacteer de dierenarts zo snel mogelijk als je vermoedt dat je hond ratten- of muizengif binnen heeft gekregen.
Is de ontlasting normaal van kleur, maar ligt er vers bloed bovenop? Dan is een maag- of darmzweer, poliep of tumor mogelijk de oorzaak. Dit komt met name bij oudere honden regelmatig voor. Hoewel dit niet perse ernstig hoeft te zijn, is het wel belangrijk om je hond te laten controleren door de dierenarts.
Tot slot kan zwarte poep bij een hond veroorzaakt worden, doordat hij een scherp voorwerp heeft opgegeten. Dit voorwerp heeft een bloeding veroorzaakt, waardoor de ontlasting zwart-rood kleurt. Mogelijk heeft je hond dit voorwerp direct al weer uitgepoept en zal het bloeden snel stoppen.
Tip: wees met name bij puppy’s voorzichtig met welke spullen je laat rondslingeren!
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat betekent het als mijn hond zwarte ontlasting heeft en moet overgeven?
Overgeven en zwarte ontlasting bij een hond zijn mogelijke tekenen van het Parvovirus. De toestand van je hond verslechtert snel en hij kan wellicht niet meer overeind komen. Het is belangrijk om snel te handelen, je hond kan namelijk in schock raken.
Het Parvovirus is zeer besmettelijk en levensbedreiging voor je huisdier. Een snelle en intensieve behandeling is nodig om het leven van je hond te redden. Helaas blijft – zelfs als je er snel bij bent – de kans aanwezig dat je huisdier komt te overlijden door het Parvovirus.
Het Parvovirus is lastig te behandelen, maar relatief makkelijk om te voorkomen. Zo kun je je hond laten vaccineren. Vraag je dierenarts om meer informatie als je hond deze vaccinatie nog niet heeft gehad!
Met name puppy’s en jonge honden hebben een grotere kans om besmet te raken door het Parvovirus. Extra risico lopen honden uit het buitenland (bijvoorbeeld van broodfokkers of zwerfhonden).
Welke behandeling zijn er als je hond zwarte ontlasting heeft?
De precieze oorzaak van de donkere ontlasting bij je hond kan worden vastgesteld door een ontlasting- en bloedonderzoek. Aan de hand hiervan zal de dierenarts een behandeling voorschrijven. Soms moet je hond geopereerd worden (bijvoorbeeld als hij een poliep of tumor heeft), in andere gevallen zal hij of zij medicijnen moeten gebruiken.
In sommige gevallen zal je hond een speciaal dieet moeten volgen. Deze behandeling zal worden voorgeschreven aan honden die zwarte ontlasting hebben, doordat ze een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen.
Welke andere kleuren ontlasting kan een hond hebben?
De ontlasting van je hond is – bij een gezonde stoelgang – donkerbruin van kleur. Groene ontlasting is normaal en vaak een teken dat je hond gras heeft gegeten. Hoewel het eten van gras niet ernstig is, wijst het in sommige gevallen wel op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Als de ontlasting van je hond grijs is, kunnen verteringsproblemen de oorzaak zijn. Oranje ontlasting kan een teken zijn van een auto-immuunziektes. In beide gevallen is het verstandig om je hond in de gaten te houden en de dierenarts te contacteren als de ontlasting deze kleur blijft houden.