Meest recente update: mei 23, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Een ander woord voor hersenvliesontsteking is meningitis. Deze ziekte komt voor bij mensen, maar ook bij honden. Je hond heeft drie beschermde vliezen om de hersenen en het ruggenmerg zitten. Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen ontstoken.
Een hersenvliesontsteking klinkt misschien niet heel gevaarlijk, maar het kan helaas verstrekkende gevolgen hebben. De meeste honden worden heel erg ziek. Maar wat moet je als hondeneigenaar weten over een hersenvliesontsteking bij honden? In dit artikel voorzien we je van de meest relevante informatie.
Wat zijn de symptomen?
Er zijn verschillende symptomen voor een hersenvliesontsteking bij honden. Het komt vooral voor bij jonge honden. Als je dus de eigenaar bent van een jonge hond, dan is het verstandig om op de hoogte te zijn van de bekendste symptomen van een hersenvliesontsteking. Dan kun je namelijk direct gepaste actie ondernemen.
Afwijkend gedrag
Het klinkt misschien als een vreemd symptoom, maar bij een hersenvliesontsteking vertoont je hond in de eerste plaats afwijkend gedrag. Afwijkend gedrag is echter niet altijd gemakkelijk te herkennen. Maar merk je dat je hond zich volledig anders gedraagt dan normaal, zonder dat jou fysiek iets opvalt?
Dan is het verstandig om even de huisarts te bellen. Afwijkend gedrag kan overigens ook te maken hebben met een andere fysieke aandoening. Daarnaast kunnen ook psychische aandoeningen het gevolg zijn van afwijkend gedrag.
In alle gevallen is het raadzaam om contact met een medische specialist op te nemen. Zeker wanneer je hond zich binnen een korte tijd ineens heel anders gaat gedragen.
Vermoeidheid
Honden met een hersenvliesontsteking maken meestal een vermoeide indruk. Ze zijn apathisch en hebben geen zin om te spelen. Bij een forse hersenvliesontsteking kan je hond zelfs zijn bewustzijn verliezen. Meestal heeft een hond met een hersenvliesontsteking ook koorts.
Merk je dat je hond uit het niets vermoeid is en tegelijkertijd koorts heeft? Dan is het zeker geen slecht idee om een medische professional in te schakelen.
Een zeer stijve nek
Honden met een hersenvliesontsteking hebben doorgaans last van hun nek. Ze kunnen de nek moeilijk draaien en soms piepen ze wanneer je de nek aanraakt, omdat ze dan pijn hebben.
Je hond ziet slecht
Honden met een hersenvliesontsteking zien vaak slechter. Merk je dat je hond coördinatieproblemen heeft of ineens tegen een muur aanloopt? Dan is dit geen goed teken. Dit geldt zeker voor jonge honden, want die hebben doorgaans goede ogen.
Plaatselijke verlamming
Een zeer hevige hersenvliesontsteking kan een plaatselijke verlamming met zich meebrengen. Bij een verlamming moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Bel direct een medische specialist en geef duidelijk aan wat de verschillende symptomen zijn. Dan vertellen ze vervolgens duidelijk wat je moet doen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Heeft je hond meerdere van de bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met een medische professional. Ze kunnen namelijk officieel vaststellen of je hond een hersenvliesontsteking heeft. Meestal maken ze eerst een röntgenfoto van de hond.
Er kan immers ook een andere oorzaak van een stijve nek zijn. Is er geen duidelijke oorzaak voor de symptomen gevonden? Dan krijgt je hond meestal een ruggenprik. Dan kunnen ze controleren of er ontstekingsvocht in het hersenvocht aanwezig is.
Is dit het geval? Dan weten ze vrijwel zeker dat er sprake is van een hersenvliesontsteking. Meestal kan de behandeling daarna direct beginnen.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Is er officieel een hersenvliesontsteking vastgesteld? Dan wordt je hond vrijwel altijd behandeld met medicijnen. De medicatie is meestal al vrij snel effectief, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type hersenvliesontsteking. Daarnaast kunnen andere factoren ook een rol spelen.
Een hersenvliesontsteking maakt je hond erg ziek, maar de medicijnen zijn gelukkig erg effectief. De meeste honden genezen dan ook na de behandelperiode. Een hersenvliesontsteking kan echter ook heel hevig zijn.
Dan kan de aandoening blijvende schade veroorzaken en dan heeft je hond vrijwel altijd een intensieve behandeling in een dierenkliniek nodig.
Wat zijn de oorzaken van een hersenvliesontsteking?
Een hersenvliesontsteking is ernstig en daarom is het beter om een dergelijke ontsteking te voorkomen. Bij mensen wordt een hersenvliesontsteking voornamelijk veroorzaakt door bacteriële infecties. Bij honden komt dit echter zelden voor. Maar waar wordt een hersenvliesontsteking bij honden dan wel door veroorzaakt?
Wormbesmettingen
Veel honden krijgen te maken met een wormbesmetting. Dergelijke besmettingen kunnen veroorzaakt worden door moedermelk, maar ook door de ontlasting van besmette dieren. Een worminfectie hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, maar soms veroorzaken ze bepaalde aandoeningen zoals een hersenvliesontsteking.
Om die reden is het verstandig om je hond om de zoveel tijd een ontwormingskuur te geven. Vooral jonge honden hebben daar baat bij, want die lopen meer kans op een hersenvliesontsteking.
Giftige paddenstoelen
De meeste jonge honden barsten van de energie en ze vinden het dan ook geweldig om in het bos te rennen. Meestal is dit ook niet gevaarlijk, maar in sommige bossen groeien veel giftige paddenstoelen. Denk bijvoorbeeld aan de berkenzwam of de vliegenzwam.
Het klinkt misschien vreemd, maar dergelijke paddenstoelen kunnen een hersenvliesontsteking veroorzaken. Wandel dus op plekken zonder veel paddenstoelen en zorg ervoor dat je je hond altijd in de gaten houdt.
Beet van een andere hond
Sommige honden vinden elkaar lief, maar soms wordt er ook gevochten. Heeft je hond ruzie en wordt die door een andere viervoeter gebeten? Dan kan je hond door de beet ook een hersenvliesontsteking krijgen. Natuurlijk moet de andere hond dan zelf ook een virus of bacterie hebben.
Conclusie
In dit informatieve artikel zijn we dieper ingegaan op het fenomeen hersenvliesontsteking bij honden. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge honden. Je hond wordt flink ziek van een hersenvliesontsteking, maar meestal is de aandoening goed te behandelen.
Dit geldt zeker voor hondeneigenaren die goed op de symptomen letten en snel actie ondernemen. Meestal kan je hond met medicatie genezen, maar bij een ernstige ontsteking moet een hond vaak opgenomen worden in de dierenkliniek.