Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Een oorontsteking komt met name bij jonge en oudere katten regelmatig voor. Ben je benieuwd wat een oorontsteking precies is en hoe je het kunt herkennen, behandelen én voorkomen? In dit blog vind je alle belangrijke informatie op een rijtje.
Wat is een middenoorontsteking?
Het oor van een kat bestaat uit drie onderdelen: het binnenoor, het middenoor en het uitwendige oor. In principe kunnen alle drie de onderdelen gaan ontsteken. In het geval van een binnenoor ontsteking zit de ontsteking behoorlijk diep en kunnen zelfs de zenuwen beschadigd raken.
Dit type ontsteking is ernstig, maar komt – gelukkig – niet heel vaak voor. Een ontsteking aan het middenoor is het meest voorkomend en kan hardnekkig zijn. Sommige katten lopen lang rond met klachten voordat er wordt ontdekt wat er aan de hand is. Het is daarom belangrijk om extra alert te zijn op een middenoorontsteking bij katten.
Een ontsteking aan het uitwendige oor komt bij katten minder vaak voor dan bij honden. Dit komt doordat de oren van een kat niet hangen en niet in contact komen met water. Over het algemeen zijn oormijten de oorzaak van een oorontsteking.
Met name bij jonge katten komen oormijten regelmatig voor. Houd er rekening mee dat ook wonden (bijvoorbeeld na het vechten) kunnen gaan ontsteken.
Het is dus verstandig om deze extra in de gaten te houden. Andere oorzaken van een oorontsteking kunnen onder andere allergieën, grasaren en poliepen zijn.
Hoe herken je een oorontsteking bij een kat?
Een oorontsteking bij een kat is soms lastig te herkennen. Sommige katten lopen maanden tot jaren rond met een oorontsteking zonder dat hun eigenaar dit opmerkt. Ook voor een dierenarts is een oorontsteking soms lastig te zien. Wees daarom extra alert bij de volgende symptomen:
- Je kat krabt vaak aan zijn oor
- Je kat houdt zijn oor laag
- Je kat schuurt met zijn oor vaak langs voorwerpen
- Je kat vindt het niet fijn als je hem aanraakt bij zijn kop en/of oor
- Ander gedrag zoals minder eten en/of lusteloos zijn
- Scheve stand van de kop
- Problemen met het evenwicht (omvallen, niet meer kunnen springen, problemen met de coördinatie)
- Rode en schilferige binnenkant van de oorschelp
- Het oor is warm en gezwollen
- Nare geur uit het oor van je kat
- Soms zijn er oorsmeer, pus, abcessen of zweren zichtbaar in het oor
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat te doen bij een oorontsteking?
Mocht je kat één of meer van bovenstaande symptomen vertonen, dan is het van belang om direct contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan het oor onderzoeken en eventueel een CT-scan maken.
Een middenoorontsteking of binnenoorontsteking kan namelijk niet met het blote oog worden vastgesteld. Als je kat een oorontsteking heeft, zal de dierenarts meestal antibiotica voorschrijven. Aangezien antibiotica de darmflora van je kat kan aantasten, is het verstandig om je kat direct een probiotica toe te dienen.
Zo kun je de darmwand beschermen en herstellen (en voorkom je diarree en andere problemen met de darmen). In sommige gevallen is het mogelijk om de oorontsteking op natuurlijke wijze te behandelen. Dit kan onder andere met extra virgin kokosolie en collodiaal zilver.
Beide goedjes druppel je dagelijks in het oor van de kat tot de ontsteking weg is. Vraag altijd om advies aan je dierenarts voordat je aan de gang gaat met natuurlijke methodes. Zo is het van belang om te checken of je kat inderdaad een oorontsteking heeft.
Daarnaast moet je uitsluiten dat zenuwen beschadigd zijn of de oorontsteking al zo ver gevorderd is dat antibiotica onvermijdelijk is.
Hoe houd je de oren van een kat schoon?
Over het algemeen wordt een ooronsteking bij een kat niet veroorzaakt door viezigheid. De oren van je kat worden namelijk niet heel vies en katten zijn bovendien prima in staat om zichzelf schoon te houden.
De meest voorkomende oorzaak van een ooronsteking is een verminderde weerstand waardoor katten vatbaarder zijn voor allerlei ontstekingen. Om deze reden komt oormijt dan ook met name bij jonge en oudere katten voor.
De beste manier om een oorontsteking te voorkomen is door de weerstand van je kat te ondersteunen. Dit doe je met behulp van multivitamines en natuurlijke kruiden. Wees daarnaast alert op de mogelijke symptomen van een oorontsteking, zo kun je voorkomen dat de oorontsteking zich verder kan ontwikkelen.
Tot slot kun je de oren van een kat preventief controleren en schoonmaken. Het schoonmaken van de oren doe je door de oorschelp voorzichtig van buiten naar binnen schoon te vegen. Gebruik hiervoor een schone, pluisvrije doek van katoen. Bevochtig de doek lichtjes. Voorkom dat je wonden veroorzaakt (deze kunnen gaan ontsteken) of dat je je kat pijn doet. Veel succes!