Pijnstiller hond | Kan ik zomaar pijnstillers geven?

pijnstiller hond

Meest recente update: juli 9, 2023 door Chris Tebtor

Merk je dat je hond even niet zichzelf is de laatste tijd? Dan zou dit kunnen komen doordat je hond pijn heeft door bijvoorbeeld een blessure, infectie of ziekte. Het is verleidelijk om je hond direct iets te willen geven tegen de pijn, maar het is niet verstandig zomaar in je eigen medicijnenkast te duiken. 

In dit artikel gaan we in op pijnstillers voor je hond en behandelen we de vraag: “Mag een hond paracetamol?”. Ook geven we enkele tips voor honden pijnstillers zonder recept.

Pijn hond symptomen herkennen

Pijnstillers voor honden worden voor veel verschillende kwaaltjes voorgeschreven. Net zoals de mensen heeft ook je hond wel eens een ongelukje of operatie en hiervoor pijnstillers nodig. Het is wel belangrijk om bij de iets minder overduidelijke pijntjes snel de pijn te herkennen. Enkele symptomen van pijn bij je hond zijn:

  • Mank lopen
  • Niet meer spelen
  • Veel meer slapen dan normaal
  • Geïrriteerd 
  • De staart blijft laag
  • Verminderde eetlust
  • Wil niet meer springen of traplopen

Herken je een van deze dingen bij je hond en wijkt dit af van normaal? Dan zou het kunnen zijn dat je hond pijn heeft en pijnstillers kan gebruiken. Raadpleeg in dit geval ook even je huisarts om zeker te weten wat er aan de hand is.

Mag een hond paracetamol?

Nee, een hond mag geen paracetamol. Honden zijn over het algemeen beter bestand tegen de ingrediënten van dit medicijn dan bijvoorbeeld katten maar het blijft onverstandig. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat medicijnen voor mensen niet te gebruiken zijn voor dieren, uitzonderingen daargelaten. 

Het is voor mensen heel gebruikelijk om even snel wat paracetamol te nemen bij een kwaaltje en er wordt dan ook vaak gedacht dat het geen kwaad kan voor dieren. In grote uitzonderingsgevallen wordt het wel eens voorgeschreven maar hierbij is de hoeveelheid erg belangrijk.

Geef nooit zomaar paracetamol als pijnstillers voor honden. 320 mg hiervan is bijvoorbeeld al giftig voor een hond van ongeveer 5 KG. Heeft je hond ook nog eens weinig gegeten? Dan is paracetamol voor je hond nog gevaarlijker. Voordat je deze pijnstiller aan je hond gaat geven moet je eigenlijk altijd eerst je dierenarts raadplegen. Je mag een hond nooit zomaar paracetamol geven.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Mag een hond ibuprofen?

Nee, een hond mag geen ibuprofen. Net zoals paracetamol is ibuprofen giftig voor honden. In uitzonderlijke gevallen zou het voor kunnen komen dat het voorgeschreven wordt, maar hiervoor moet je goed weten wat je doet want een te grote hoeveelheid kan fataal zijn. 

Ibuprofen voor honden kan bijvoorbeeld zorgen voor nierproblemen of problemen met het spijsverteringssysteem. Kortom, je mag je hond geen ibuprofen geven tenzij dit specifiek aangegeven wordt door de dierenarts en onder begeleiding toegediend wordt.

pijnstillers voor honden

Wat kan ik mijn hond geven tegen pijn?

Het is wel duidelijk dat ‘mensen medicijnen’ zoals aspirines en ibuprofen niet zo geschikt zijn voor je hond, maar wat kun je je hond wel geven tegen de pijn? Dit verschilt eigenlijk per kwaal. Zo zijn er pijnstillers tegen rugklachten van je hond, geneesmiddelen voor het zenuwstelsel in hals- en lendengebied en voor een soepele beweging.

Alternatieve geneesmiddelen voor honden zijn er ook in vergelijkbare vormen die wij als de mens kennen. Zo zijn er mensen die CBD olie gebruiken voor hun hond voor het algemene functioneren van het lichaam. Het kan helpen tegen artrose, gewrichtsproblemen en bijvoorbeeld problemen met de huid. 

Dit zijn pijnstillers voor je hond die je zonder recept kunt kopen. Overigens is dit geen oplossing wanneer je hond een echte blessure heeft, een operatie heeft gehad of vergelijkbare kwetsuren. 

In dit geval is het altijd belangrijk om je dierenarts te bezoeken. Hier hebben ze de beste pijnstillers voor je hond. Bang voor de kosten? Lees dan in ons artikel de mogelijkheden voor een dierenzorgverzekering nog eens door.

Een van de beste manieren om pijn bij je hond te voorkomen is door het juiste voer te geven. Iedere hond heeft eigen behoeftes (denk aan allergieën, de activiteit van je hond, etc). Weet jij precies welk voer je hond nodig heeft? Ontdek het snel aan de hand van tien eenvoudige vragen. Aan het einde van de rit ontvang je een gepersonaliseerd voedingsplan. Lees hier snel verder.

Pijnstiller hond kopen

Een pijnstiller voor je hond kopen kan een lastige klus zijn. Veel van de bekendste medicijnen zijn zelfs niet geschikt voor honden of dieren in het algemeen. In principe kun je bij serieuze kwaaltjes dan ook het beste bij de dierenarts terecht voor je medicatie.

Wel kun je pijnstillers voor je hond kopen zonder recept die helpen tegen specifieke klachten zoals we eerder ook aangegeven hebben. Deze pijnstillers gaan specifieke klachten tegen zoals in de rug, op de huid of de algehele gesteldheid. Hieronder vind je een overzicht met geschikte pijnstillers voor je hond.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *