Waarom houden katten niet van water? De 5 redenen

Kunnen katten zwemmen

Van katten is bekend dat ze water graag vermijden, vooral huiskatten hebben een sterke afkeer van water. Toch is niet elke kat bang voor water; sommige wilde en grote kattenrassen houden er van om af te koelen in het water. 

In dit artikel geven we antwoord op de onderstaande vragen:

  • Kunnen katten zwemmen?
  • Waarom houden katten niet van water? (inclusief 5 redenen)
  • Zijn er katten die van water houden?

Kunnen katten zwemmen?

Water katten

Net als honden kunnen katten instinctief zwemmen. En eigenlijk best goed. Ze peddelen met alle vier hun pootjes met de kop boven het water. 

Dus als een kat per ongeluk in het water valt, zal hij na een snelle oriëntatie rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde vaste kant zwemmen.

5 redenen waarom katten niet van water houden

Zelfs voordat katten huisdieren werden, was baden of zwemmen in de natuur geen gedrag waar katten baat bij hadden, integendeel zelfs. 

Van nature heeft een natte vacht voor katten diverse nadelen. Hieronder vind je 5 redenen waarom katten niet van water houden.

#1 – Hygiëne

Katten zijn zeer schone dieren en besteden elke dag enkele uren aan het verzorgen van hun vacht. Als de vacht nat wordt, behoort hygiëne tot het verleden.

#2 – Extra gewicht

Katten hebben een dikke vacht. Als de kat nat is, wordt hij zwaarder, waardoor de kat uit balans raakt en instabiel wordt, wat een eventuele ontsnapping aan gevaar bemoeilijkt.

#3 – Geen thermische warmte

De dikke vacht van de katten beschermt de dieren tegen de kou. Een natte jas daarentegen verliest zijn isolerende werking en dus ook zijn bescherming tegen de kou. Door de hoge haardichtheid van katten duurt het ook lang voordat de vacht droog is.

#4 – De geur verdwijnt

Intensieve vachtverzorging geeft katten hun eigen persoonlijke geur, die andere katten ook van een afstand kunnen waarnemen. Als de vacht eenmaal nat is geworden, duurt het erg lang voordat de natuurlijke geur zich heeft hersteld.

#5 – De geur van natte vacht irriteert de kat

Katten gebruiken hun reukvermogen om zich te oriënteren. Een natte vacht verstoort dit en beperkt zo de oriëntatie.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Zijn er katten die van water houden?

Sommige kattenrassen, zoals de Turkse Van, Turkse Angora, Maine Coon of Bengaalse kat, zijn van nature minder schuw voor water. Dit betekent niet per definitie dat het altijd echte water katten zijn.

De meeste van deze kattenrassen tonen echter alleen een sterkere nieuwsgierigheid naar water. Ze houden echt van spetteren met hun poten, maar een volledig bad nemen gebeurt meestal niet.

Hoewel, een kat in bad kan in zeldzame gevallen een goede combinatie zijn. Dat ziet er dan direct ook heel schattig uit! Bekijk de onderstaande video van deze grappige Bengaalse katten maar eens.

Conclusie

De meeste katten houden dus niet van water, op sommige kattenrassen na. Een natte vacht levert van nature immers veel nadelen op. 

Toch zal een kat zich prima redden in het water, bijvoorbeeld wanneer je kat per ongeluk in bad of in de vijver valt. 

Tenslotte, als katten van jongs af aan geleidelijk en op een plezierige manier in aanraking komen met water, kan ook het natuurlijke wantrouwen ertegen verminderen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Automatische leveringen katten- en hondenvoeding?👇Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Maandelijks GRATIS thuisbezorgd
 30% GOEDKOPER dan je huidige voer
  De winnaar van het Beste product van het Jaar 2021 - 2022