Alles over de zwangerschap bij honden

Hoelang is een hond zwanger

Meest recente update: juni 12, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als je het aan hondenliefhebbers vraagt, is er niets hartverwarmender dan schattige puppy’s. Maar voordat de kleine puppy’s het daglicht zien en jij de kleintjes kunt knuffelen, zullen jullie een spannende tijd tegemoet gaan. 

In dit artikel informeren we hondenbezitters over drachtigheid bij honden en de bevalling. Ook zullen we waardevolle tips geven om de zwangerschap van je hond te herkennen en om haar tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

De belangrijkste feiten van zwangerschap bij honden

Voordat we dieper in zullen gaan op het onderwerp honden zwangerschap, hebben we hieronder eerst de belangrijkste feiten overzichtelijk voor je op een rijtje gezet:

  • Hoe lang is een hond zwanger? Gemiddeld is de draagtijd voor honden 63 dagen. De duur van een honden zwangerschap kan variëren tussen 58 en 68 dagen.
  • Hoeveel keer per jaar kan een hond zwanger worden? Een hond wordt doorgaans 1 tot 2 keer per jaar loops.
  • Hoeveel puppy’s krijgt een hond? Kleine hondenrassen krijgen gemiddeld 3-4 puppy’s. Grote hondenrassen krijgen gemiddeld 6-7 puppy’s.

Wanneer wordt een hond loops?

Hond loops

De meeste hondenrassen worden loops vóór hun eerste verjaardag; slechts een paar (grote) hondenrassen zijn hier wat later mee. Wanneer de hond voor het eerst loops wordt, is het lichaam van de hondendame meestal nog niet klaar voor de zwangerschap.

Het duidelijke signaal dat je hond loops is, is de bloederige afscheiding. De teef likt zichzelf om zichzelf schoon te houden.

Daarnaast staat een loopse teef erg open voor hitsige reuen. Terwijl ze gromt, bijt en avances afweert als ze niet krols is, accepteert ze ze graag zolang ze ‘loops’ is. 

De loopsheid bij honden eindigt met succesvolle paring of, als paring niet plaatsvindt, gaat de loopsheid langzaam weg. Meer weten over loopsheid bij honden? Je vindt alle informatie in ons artikel over ‘loopheid hond’.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe kan je de zwangerschap bij honden vaststellen?

Dierenartsen kunnen bepalen of de dekking van de reu succesvol was en of je hond zwanger is geworden. In de onderstaande tabel zijn drie methodes uitgewerkt om een eventuele zwangerschap van je hond definitief vast te stellen.

Type onderzoekToelichting
echo drachtige hondDe methode die de betrouwbaarste diagnose van een zwangerschap kan vaststellen is via een echo. Net als mensen wordt de teef “gescand” en kunnen de puppy’s in de baarmoeder op een monitor worden gezien. Een honden zwangerschap via een echo kan worden vastgesteld vanaf de 18e dag, maar het wordt pas zekerder vanaf de 25e dag.
BloedonderzoekVia bloedonderzoek kunnen dierenarts een hormoontest doen voor het hormoon ‘relaxine’. Het hormoon relaxine wordt alleen gevormd tijdens de zwangerschap. De hormoontest kan plaatsvinden vanaf de 24e dag na de bevruchting. Met deze methode is het mogelijk om onderscheid te maken tussen een schijnzwangerschap en een echte zwangerschap.
RöntgenonderzoekEen röntgenonderzoek kan pas vanaf de 42e dag een betrouwbare diagnose van de zwangerschap geven. 

Wat zijn de symptomen van drachtigheid?

Als je je trouwe viervoeter goed observeert, kun je aan de onderstaande symptomen drachtigheid bij je hond herkennen.

Wat zijn de fysieke symptomen van zwangerschap bij een hond

  • Ongeveer een maand na de paring ontstaat mogelijk vaginale afscheiding
  • Vanaf ongeveer dag 30 ontstaat zwelling en kleurverandering van de spenen 
  • Mogelijk vochtverlies
  • lichte misselijkheid en braken
  • vanaf ongeveer dag 35 zie je een gestage gewichtstoename
  • Vanaf ongeveer dag 40 zie je een groei van de buikomtrek

Hoe ziet het gedrag er uit?

De dracht van een teef is niet alleen een kwestie van fysieke tekenen. Aan haar gedrag kun je ook zien dat ze waarschijnlijk zwanger is.

  • Ze wordt veel rustiger en trekt zich af en toe terug
  • Ze begint ongeveer halverwege de zwangerschap met het bouwen van het nest
  • Een drachtige teef kan het nest verdedigen
  • Ze heeft een verhoogde drang om te plassen tegen het einde van haar zwangerschap

Hoe zit het met een zwangerschapstest voor een hond?

Je kunt voor honden helaas geen zwangerschapstest kopen zoals wij mensen dat doen zodra we vermoedens krijgen van een zwangerschap.

Zonder gekheid, het kan hierdoor voor jou als baasje in het begin moeilijk zijn om de zwangerschap bij je hond te herkennen. Zeker als het het eerste nest is kan het even duren voordat de eerste lichamelijke veranderingen zichtbaar worden. 

Hoe weet je als hondenbezitter dan of je hond drachtig is? Simpel, door naar de dierenarts te gaan. Vanaf de 21e dag van de dracht kan de zwangerschap van de hond worden vastgesteld door de hormoonspiegel te meten via bloedonderzoek of door middel van een echografisch onderzoek. 

Wat is schijnzwangerschap bij een hond?

Schijnzwangerschappen komen vaker voor bij vrouwelijke honden dan je zou denken. Dit betekent, zoals de naam eigenlijk al zegt, dat de teef alle tekenen van dracht vertoont, maar dat er geen embryo’s in haar baarmoeder groeien. 

De schijnzwangerschap vindt altijd enkele weken na een loopsheid plaats waarin geen succesvolle dekking heeft plaatsgevonden. De hormonen die warmte veroorzaken (progesteron) verdwijnen snel uit het lichaam; het lichaam denkt nu dat er een geboorte heeft plaatsgevonden. 

De borstklieren ontwikkelen zich en er wordt melk geproduceerd. Het natuurlijke instinct om nesten te bouwen komt vaak naar voren. In dit geval verdedigt de teef soms heftig haar “nest”, zelfs tegen naaste verzorgers en zelfs kinderen. 

Zekerheid over een eventuele schijndracht kun je krijgen van de dierenarts. Zij zullen je ook voorzien van advies.

De zwangerschap van je hond van week tot week

Zwangerschap hond van week tot week

De draagtijd van een teef is ongeveer 58 tot 68 dagen. De exacte hond draagtijd is afhankelijk van wanneer ze ovuleert. 

Wij hebben de dracht van het teefje opgedeeld in 3 fasen, namelijk:

  1. De eerste 5 tot 6 weken
  2. De laatste 3 tot 4 weken
  3. De laatste dag

1. De eerste 5 tot 6 weken

In de eerste paar weken van de zwangerschap vinden alleen onopvallende veranderingen plaats.

Tegen het einde van de eerste maand binnen de zwangerschap worden de borstklieren groter, de spenen worden roze en het haar rond de spenen begint uit te vallen. 

Vanaf ongeveer de 30e dag van de dracht begint er helder of witachtig slijm uit de vulva van de teef te lopen. 

In het begin van de zwangerschap hoef je nog niet op zoveel dingen te letten en kan de hoeveelheid voeding hetzelfde blijven.

Vanaf de 30e dag komt de teef langzaam aan in gewicht. Let op: ze kan uiteindelijk twee keer zoveel wegen als vóór de zwangerschap. Dit hangt echter sterk af van het aantal foetussen en het ras van je hond.

2. De laatste 3 tot 4 weken

De omtrek van de buik neemt toe. Bij sommige honden is de vergroting van de buik niet zo duidelijk. Ook worden de spenen en vulva dikker.

Vanaf dit stadium is het ook mogelijk om naar de hartslag van de foetus te luisteren. 

De eetlust van de drachtige teef neemt toe. Nu is het tijd om over te stappen op een voer voor drachtige honden (informatie hierover lees je straks). 

In deze fase is het vooral belangrijk dat je je teefje voedt in zijn toenemende energiebehoefte.

Tenslotte beginnen ongeveer een week voor de geboorte de borstklieren melk te produceren.

3. De laatste dag

Tien tot zes dagen voor de geboorte stijgt de lichaamstemperatuur van de teef lichtjes. De temperatuur moet in deze periode tussen 37 en 38 °C zijn. Gedurende deze dagen dient de temperatuur van de teef dagelijks te worden gemeten.

Kort voor de bevalling staat voor de deur, zakt de temperatuur naar 36,5 à 37 °C.

Andere symptomen zijn vaker urineren, likken van de vulva, nestbouwgedrag, verlies van eetlust, rusteloosheid en hijgen. We geven later in dit artikel meer informatie over de geboorte van de puppy’s.

Het belang van goede voeding voor een drachtige teef

Voeding drachtige teef

Als de hond drachtig is, is de voeding een belangrijk aspect. De aanstaande dierenmoeder voorziet haar baby’s immers van alle voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling in de baarmoeder. 

In de eerste weken van de dracht van de teef is nog geen verandering van het dieet nodig. 

Vanaf ongeveer de zesde week beginnen de pups sneller te groeien. Geef je teef vanaf dat moment speciaal voer met een op de dracht afgestemd energie- en eiwitgehalte. 

Ons voedingsadvies voor een drachtige teef is voeding op maat. Met hondenvoer op maat  vul je een 10-tal vragen in over je zwangere hond en vervolgens krijg je van de computer een gratis voedingsschema op maat. Benieuwd naar het voedingsplan? Doe hier de gratis test.

Als je niet zeker bent van je voedingsadvies kan je ook een dierenarts of voedingsdeskundige raadplegen voor advies.

Tips voor het voeren van een drachtige teef

  1. Lekker hondenvoer rijk aan vitamines, eiwitten en energie
  2. Goed verteerbaar voer
  3. Verdeel de hoeveelheid voedsel over kleinere maaltijden, bij voorkeur drie per dag
  4. Rustige omgeving tijdens het eten
  5. Zorg voor voldoende drinkwater

Wat zijn de symptomen als mijn hond gaat bevallen?

Na een draagtijd van zo’n 58-68 dagen loopt de zwangerschap van je hond ten einde en staan ​​de puppy’s op het punt om geboren te worden. 

De tekenen van naderende bevalling zijn vrij duidelijk; een aanstaande bevalling van je hond kun je aan de volgende symptomen herkennen.

  • Rusteloos, nerveus gedrag
  • Veel hijgen
  • Verhoogd plassen
  • De vulva likken
  • Verlies van eetlust

 Voor de zekerheid kan de lichaamstemperatuur vanaf de 50e dag worden gemeten met behulp van een thermometer. De temperatuur daalt zo’n 24 uur voor de bevalling met ongeveer 2 graden tot circa 37 graden Celsius.

Hoeveel pups krijgt een hond?

Het gemiddeld aantal pups dat een teef kan krijgen is onder andere afhankelijk van leeftijd en ras; kleine rassen kregen gemiddeld 3-4 puppy’s, terwijl het gemiddelde voor grote rassen ongeveer 7 puppy’s is. Een gemiddeld puppynest bestaat zo’n 5 tot 6 puppy’s.

Veelgestelde vragen over dracht hond

Hoelang zijn honden zwanger?

Is de zwangerschap van honden duur?

Wanneer wordt een drachtige teef dikker?

Hoe kan je de bevallingsdatum berekenen van een hond?

Hoelang is de draagtijd van een hond?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *