Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Je bent ongetwijfeld bekend met het feit dat mensen een hersenbloeding kunnen krijgen. Dit geldt helaas ook voor honden. Een hond hersenbloeding is zeer ernstig en daarom is het ook belangrijk om als hondeneigenaar meer over deze ziekte te weten. Om die reden zullen we je in dit artikel van belangrijke informatie voorzien.
We bespreken eerst wat een hersenbloeding bij een hond precies is. Vervolgens gaan we dieper in op de symptomen van een hersenbloeding. Daarna bespreken we de oorzaken en in het laatste gedeelte gaan we nog dieper in op verscheidene andere zaken.
Wat is een hersenbloeding?
Stromend bloed zorgt voor voedingsstoffen en zuurstof. Op die manier kunnen de organen worden gevoed, zodat ze optimaal blijven functioneren. Bij een hersenbloeding barst een bloedvat of er ontstaat een scheurtje. Daardoor komt er bloed in of rond het hersenweefsel. Er komt daardoor geen vers bloed meer in de hersenen en daardoor krijgt je hond te maken met hersenschade.
Dit zijn de symptomen van een hersenbloeding bij honden
Voor jou is het belangrijk om de symptomen van een hersenbloeding te herkennen. Een hersenbloeding is namelijk een levensbedreigende situatie. Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, dan bestaat er een kans dat je hond sterft of dat er blijvende schade ontstaat. De symptomen van een hersenbloeding hond zijn vergelijkbaar met die van een mens.
Wanneer je hond is getroffen door een hersenbloeding, dan vertoont hij of zij totaal ander gedrag. Je hond kan bijvoorbeeld apathisch worden. Daarnaast hebben honden die getroffen zijn door een hersenbloeding ook te maken met evenwichtsstoornissen. Sommige honden raken zelfs bewusteloos. Andere veelvoorkomende symptomen zijn incontinentie en braken.
Heeft je hond een of meerdere symptomen? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen. Ook bij twijfel kun je het beste contact met de dierenarts opnemen. Het is ook belangrijk om kalm te blijven. Bel de dierenambulance en geef aan welke symptomen je hond heeft. Dan zijn de medische experts op de hoogte en dan kunnen ze vervolgens gepaste actie ondernemen.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Dit zijn de mogelijke oorzaken
Een hersenbloeding bij een hond kent verschillende oorzaken.
Trauma
In de eerste plaats kan een hersenbloeding ontstaan na een trauma. Honden vinden het fijn om lekker rond te rennen en ze letten niet altijd op het verkeer. Om die reden worden er helaas met enige regelmaat honden aangereden. Een aanrijding kan hevige fysieke schade veroorzaken en tegelijkertijd kan je hond dan ook te maken krijgen met een hersenbloeding.
Stollingsproblemen
Ook stollingsproblemen kunnen een hersenbloeding veroorzaken. Stollingsproblemen kunnen op meerdere manieren ontstaan. Na het eten van rattengif kan een hond bijvoorbeeld last krijgen van stollingsproblemen en andere klachten. Die stollingsproblemen kunnen dan weer een hersenbloeding veroorzaken.
Verscheidene andere oorzaken
We hebben in de voorgaande alinea’s twee belangrijke oorzaken van een hersenbloeding beschreven. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bloedvatafwijkingen. Maar ook een besmetting kan een hersenbloeding veroorzaken.
Daarnaast kunnen honden ook te maken krijgen met een chronische hoge bloeddruk. Ook dit is op de lange termijn zeer slecht voor de bloedvaten. Een hond met een hoge bloeddruk loopt dus meer risico op een hersenbloeding. Ook hersentumoren en bloedvergiftigingen kunnen een hersenbloeding veroorzaken.
Hoe wordt een hersenbloed vastgesteld?
We hebben eerder in dit artikel al de verschillende symptomen van een hersenbloeding besproken. Het punt is echter dat het vrij algemene symptomen zijn en om die reden wil het niet direct zeggen dat je hond een hersenbloeding heeft. Er moet daarom altijd eerst een officiële diagnose worden gesteld.
Meestal kan een hersenbloeding worden vastgesteld met een MRI-scan. Dit apparaat kan met radiogolven en magneetvelden afbeeldingen van de binnenkant van het lichaam maken. Met een MRI-scan kunnen alle weefsels en organen in beeld gebracht worden.
Is er vastgesteld dat je hond een hersenbloeding heeft gehad? Dan is het vervolgens van belang om de oorzaak van een hersenbloeding bij je hond te achterhalen.
Eerder in dit artikel werd al duidelijk dat een hersenbloeding verschillende oorzaken kent. Om die reden zal elke behandeling ook verschillen.
Prognose van een hersenbloeding bij je hond
Heeft je hond een hersenbloeding gehad? Dan bestaat er een grote kans dat je hond beperkt is in het dagelijks leven. Natuurlijk is dit voor een groot deel afhankelijk van de ernst van de hersenbloeding. Bij beperkte hersenschade kan je hond soms volledig genezen.
Bij ernstige hersenschade kan het leven van een hond dermate onaangenaam worden, waardoor inslapen soms de enige juiste optie is. Blijf na een hersenbloeding bij je hond altijd contact houden met medische experts. Ze kunnen je op verschillende manieren adviseren.
De verschillen tussen een hersenbloeding en een beroerte
De termen hersenbloeding en beroerte worden vaak door elkaar gebruikt. Beide aandoeningen kunnen hersenschade veroorzaken, maar de complicaties zijn anders van aard. Bij een herseninfarct is er een bloedvat verstopt en bij een hersenbloeding is een bloedvat gescheurd of geknapt.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op hersenbloedingen bij honden. Al met al kan gesteld worden dat een hersenbloeding een serieuze aandoening is. Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, dan is de kans op blijvende schade groot.
Om die reden is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de symptomen en de oorzaken van een hersenbloeding. Hopelijk weet je dankzij dit artikel meer over een hersenbloeding bij honden.