Slijmerige ontlasting bij je hond

Slijmerige ontlasting hond

Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als je slijmerige ontlasting van je hond opmerkt, dan duidt dit meestal op een ontsteking van de dikke darm van je hond. Het is ook goed mogelijk dat je hond een ontwormingskuur nodig heeft of last heeft van andere onderliggende aandoeningen. Waar je op moet letten bij slijm in de ontlasting van je hond, hoe het wordt veroorzaakt en hoe je de klachten kunt verhelpen ontdek je in dit artikel.


Samenvatting: In dit artikel analyseren we slijmerige ontlasting bij honden, met focus op oorzaken, symptomen, en oplossingen, en de consequenties voor de gezondheid van de hond.

  • Kernpunt 1: Een veelvoorkomende oorzaak van slijmerige ontlasting is ontsteking van de dikke darm, herkenbaar aan symptomen zoals persdrang en bloederige ontlasting.
  • Kernpunt 2: Een tijdige interventie, met inbegrip van dieetaanpassingen en eventueel medicatie, is essentieel om complicaties te voorkomen.
  • Oplossing: Het is cruciaal om slijmerige ontlasting te laten onderzoeken door een dierenarts, die een passende behandeling, zoals een vezelrijk dieet of antibiotica, kan voorstellen afhankelijk van de diagnose.
  • Onze Ervaring: Uit onze studie blijkt dat vroegtijdige herkenning en behandeling, gecombineerd met preventieve maatregelen zoals het handhaven van een gezonde voeding, essentieel zijn voor het welzijn van de hond.

Lees verder om dieper in te gaan op het herkennen, behandelen, en voorkomen van slijmerige ontlasting bij honden.


De verschillende oorzaken van slijmerige ontlasting bij je hond

Slijm bij de ontlasting van je hond kan door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaak is gelukkig goed te verhelpen: een dikke darm ontsteking. Je herkent een dikke darm ontsteking aan de volgende symptomen: 

  • bloederige of slijmerige ontlasting. De slijmproductie is vaak groot en gaat gepaard met weinig tot geen bloedverlies;
  • persen zonder effect en persdrang;
  • poepen in huis en een verhoogde aandrang; 
  • veel kleine beetjes poepen;
  • slecht gevormde ontlasting, net geen diarree;
  • braken en buikpijn. 

Honden met een dikke darm ontsteking blijven meestal wel door eten. Zo lang je hond goed eet is het niet de bedoeling dat je viervoeter afvalt. Het is handig om te weten of je hond last heeft van een dikke darm ontsteking als je slijm in de ontlasting aantreft. Gaat het namelijk om een dikke darm ontsteking, dan helpt het in sommige gevallen om over te stappen op een vezelrijk dieet voor je hond. Ga bij slijm in de ontlasting van je hond altijd even langs de dierenarts om te overleggen hoe je de symptomen kunt bestrijden. 

De oorzaak van een dikke darm ontsteking begint bij een geïrriteerde dunne darm. Het is ook goed mogelijk dat je hond last heeft van parasieten, een voedselallergie, invaginaties, poliepen, tumoren of een ontregeld immuunsysteem. Om de oorzaak van de ontsteking te vinden is het daarom verstandig om de dierenarts te raadplegen. Heb je een boxer of Franse Buldog? Dan kan een dikke darm ontsteking veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening. In dit geval wordt de ontsteking behandeld met antibiotica. 

Het is ook goed mogelijk dat je hond last heeft van een verstopping of juist te dunne ontlasting. In beide gevallen maakt het lichaam meer slijm aan in de dunne darm. In ernstige gevallen kan slijm op kanker of chronische darmaandoeningen duiden. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts als je slijm in de ontlasting van je hond aantreft. 

Mijn hond heeft ontlasting met een vliesje eromheen

Slijm in de ontlasting van je hond is niet altijd eng. De klieren in het lagere darmkanaal van je hond produceren namelijk een helder slijm met een geleiachtige structuur. Dit slijm wordt geproduceerd om de dikke darm te smeren zodat je hond makkelijker kan poepen. Het komt wel eens voor dat dit slijm een vliesje rondom de ontlasting vormt. 

Als dit zo nu en dan gebeurd dan is er geen reden voor paniek. Het is juist zo dat de slijmachtige substantie ervoor zorgt dat je hond gezond blijft en geen last krijgt van verstoppingen. In feite bestaat het darmslijm dat je soms kunt zien uit kleine hoeveelheden dode cellen die als een natuurlijk smeermiddel werken.

Ontstaat er slijm in de ontlasting van mijn hond bij wormen?

In de meeste gevallen zorgen wormen niet voor slijm in de ontlasting. Heeft je hond echter last van gele slijmerige ontlasting dan zijn wormen of parasieten in de darmen van je hond mogelijk wel de boosdoener. Slijm in de ontlasting door wormen wordt veroorzaakt door de ziekte Giardia Lamblia. Hierbij nestelt een parasiet zich in de dunne darm waardoor deze geïrriteerd raakt en een dikke darm ontsteking op de loer ligt. Deze parasiet kan ook binnendringen bij mensen. Daarom is het belangrijk om het hele huishouden te beschermen tegen een besmetting als je hond last heeft van Giardia Lamblia. 

In de meeste gevallen gaat een besmetting bij je hond vanzelf over na een aantal dagen. Zorg ervoor dat je de hondenmand, dekens, kussens en ander textiel waar je hond mee in aanraking komt goed schoonhoudt zolang je hond last heeft van diarree. Gaan de klachten niet vanzelf over? Neem dan contact op met je dierenarts.

Mijn hond heeft last van gele slijmerige ontlasting, wat nu?

Als je gele slijmerige ontlasting bij je hond ontdekt dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal in de meeste gevallen een wormenkuur en pijnstilling toedienen om de klachten van je hond te verlichten.

Gele ontlasting is echter niet altijd reden om in paniek te raken. Als je je hond bijvoorbeeld nieuw hondenvoer geeft, dan kan gele slijmerige ontlasting ook op een voedselintolerantie duiden. Is de ontlasting grijs en vettig? Dan wordt de vreemde kleur waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

In de meeste gevallen is slijmerige gele ontlasting dus een onschuldige aanwijzing die je verteld dat er iets niet helemaal goed is met het voedingspatroon van je hond. Let echter extra goed op als je hond last heeft van slijmerige ontlasting en: 

  • je een puppy hebt die slijmerige ontlasting produceert; 
  • je hond duidelijk ziek is; 
  • de lichaamstemperatuur hoger is dan 39.5 graden (koorts);
  • je hond geen water meer drinkt 
  • je hond niet meer eet 
  • er bloed bij de slijmerige ontlasting te zien is; 
  • je hond uitgedroogd is;
  • de slijmvliezen plakkerig zijn; 
  • diarree langer dan 3 weken aanhoud; 
  • problemen zeer regelmatig terugkomen; 
  • je hond constant persdrang lijkt te hebben. 

Heeft je hond last van diarree? Probeer de diarree dan nooit te stoppen met een stopmiddel, maar neem contact op met de dierenarts voor specialistisch advies. 

Slijm in de ontlasting van je hond voorkomen

Een oplettend baasje is goud waard, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je de je hond vanaf het begin ondersteund met de juiste voeding. Door je hond op maat gemaakt voer voor te schotelen ondersteun je een gezonde darmflora, een gezonde lichaamsconditie en weet je zeker dat je hond geen kunstmatige stoffen binnenkrijgt.

In plaats daarvan bestaat het dieet uit de juiste voedingsstoffen, mineralen en vitaminen zodat jouw trouwe viervoeter kan uitgroeien tot een sterke hond! 

Heeft je hond dan toch last van slijmerige ontlasting? Neem dan contact op met de dierenarts om erachter te komen wat de oorzaak van de bloederige ontlasting is. 

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Slijmerige ontlasting bij je hond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *