Is je hond gestoken door een wesp? Dit moet je doen

hond gestoken door wesp

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Is je hond gestoken door een wesp? Vervelend, maar geen paniek! In de meeste gevallen veroorzaakt dat flink wat pijn en schrik bij je hond. Ook kan de plek rond de steek flink opzwellen. Toch is een wespensteek zelden écht gevaarlijk. Lees hier hoe honden een wespensteek oplopen, wat je moet doen als het gebeurt, en wanneer je met je beste vriend naar de dierenarts moet gaan.

Waarom wordt een hond gestoken door een wesp?

Vaak wordt een hond geprikt door een wesp als ze het beestje achtervolgen. Honden zijn nou eenmaal jagers, en bewegingen vinden ze aantrekkelijk. Daarom jagen ze achter vliegen, vlinders en ook bijen en wespen aan. Het insect steekt ze vervolgens, omdat ze de grote beesten als een bedreiging zien. Dezelfde reden waarom wespen mensen steken – niet uit kwaadaardigheid, maar om zichzelf te verdedigen!

Een wespensteek bij een hond komt vaak voor op de neus – honden snuffelen aan alles, en kunnen daarbij een wesp dreigen plat te drukken. Ook is op iets knabbelen en kauwen, zeker bij puppy’s, een favoriete manier waarop ze hun wereld ontdekken. Het gevolg: veel wespensteken vind je op de neus, in de bek of op een andere deel van de kop. Ook de poten zijn regelmatig het doelwit van de insecten, omdat honden daarmee per ongeluk een wesp in de verdrukking kunnen brengen.

Wat moet je doen als je hond gestoken is?

Om te beginnen: kalm blijven. Je hond zal behoorlijk wild zijn en flink janken. Probeer je huisdier te kalmeren. En kom erachter waar hij of zij gestoken is, en door welk diertje.

Heb je de steekwond, een felrood klein plekje, gevonden? Koel de wond met een koelelement, met een icepack, met ijsblokjes of desnoods met een diepvrieszak groente of fruit.

Wikkel altijd eerst een theedoek of een ander stuk (schoon) textiel rond deze spullen, anders kan de directe vrieskou je hond een huidbeschadiging opleveren.

Probeer het koelende voorwerp tien minuten op de plek te houden. Zo verminder je de pijn van de steek en zorg je dat de zwelling door het gif minder wordt.

Wespen hebben een gladde angel, die bijna nooit in de huid van hun slachtoffer achterblijft. Zie je wél een angel? Dan is het dier waarschijnlijk gestoken door een bij, niet door een wesp. Haal die angel voorzichtig uit de huid door er met je vingernagel of met de botte kant van een mes langs te schrapen.

Daardoor verwijder je de angel met het aanhangende gifzakje uit het wondje. Gebruik geen pincet, want dan kan je juist extra gif uit het zakje knijpen. Verder zijn er weinig verschillen tussen het effect en de behandeling voor een wespen- en een bijensteek.

Na de tien minuten koelen kan je de steek verder behandelen met een speciale zalf die menthol of calendula bevat. Dat vermindert de pijn verder en zorgt dat de steek sneller geneest. Over het algemeen zal de plek nog een paar dagen tot langer dan een week opgezwollen en gevoelig blijven. Maar: een wespensteek bij een hond geneest in negen van de tien gevallen volledig zonder tussenkomst van een dierenarts.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Is een wespensteek bij een hond gevaarlijk?

Meestal niet. Maar er zijn uitzonderingen. Steken óp het lichaam zijn wel pijnlijk, maar leveren bijna nooit een risico voor de gezondheid van je hond op. Anders wordt het bij een steek binnenin het lichaam: in de neus, in de mond of in de keel. Door een wespensteek kunnen de weefsels daar flink opzwellen, waardoor de ademwegen worden dichtgedrukt en de hond in ademnood komt.

Als je ziet of denkt dat je hond in de neus of bek gestoken is, controleer dan wáár de wesp heeft toegeslagen. Zie je een angel of een bult zitten in de bek of neus, of gaat je hond steeds erger hijgen? Controleer zijn bek en kijk hoe erg de zwelling is.

Vooral bij kleinere honden kan het effect van het wespengif nu groot zijn. Als de zwelling de ademwegen lijkt te blokkeren, ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts. Met een injectie kan die de zwelling verminderen, en desnoods je huisdier beademen.

Ook kan het voorkomen dat je hond allergisch is voor wespengif. Symptomen daarvan zijn rusteloosheid of juist sloomheid, overgeven en/of diarree, en een extreem grote zwelling op de kop of op de nek. En als je hond de pech heeft om een wespennest te verstoren en door veel insecten tegelijk is gestoken, kan dat ook gevaar opleveren. Ook in deze twee situaties breng je hem of haar naar de dierenarts!

Is de hond in de bek of neus gestoken, lijkt hij een allergische reactie te hebben, of is hij meerdere keren gestoken? Als het niet mogelijk om hem snel bij de dierenarts te krijgen, dan kan het in het ergste geval nodig zijn om zelf je hond te beademen. Hiervoor bestaan twee methoden, de borstbeademing en de mond-op-snuitbeademing.

Heeft mijn hond een wespensteek of is het iets anders?

Er zijn helaas ook in Nederland een stel kleine beestjes die je hond een vervelende steek kunnen bezorgen. Probeer te ontdekken waardoor je hond is gestoken om de juiste zorg te kunnen geven.

– Dazen zijn bloedzuigende vliegen, die veel in de buurt van water en van vee komen. Een daas heeft twee vleugels en opvallende, kleurige ogen. Dazen laten geen angel achter als ze bijten, en de beet is wel pijnlijk, maar niet giftig. De behandeling is hetzelfde als die van een wespensteek: eerst tien minuten koelen, daarna een zalfje op de wond smeren.

– Grote spinnensoorten kunnen een hond een giftige beet toedienen uit verdediging. Zo’n beet is bijna niet te onderscheiden van een wespensteek. Nederlandse spinnen leveren geen echt gevaar op voor een hond – behalve als die een allergische reactie op het gif vertoont, met dezelfde symptomen als een allergie voor wespengif.

– De adder, een slang die op de heide en in moerassen leeft, is het enige dier in ons land waarvan de giftige beet écht een gevaar kan vormen voor een hond. Je ziet dan twéé rode prikgaatjes naast elkaar op de huid. Probeer je hond zo min mogelijk te laten bewegen, blijf van de wond af, en breng je huisdier direct naar een dierenarts toe.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *