Hond afvallen, een te dikke hond? Geschikt dieetvoer hond

hond afvallen

Meest recente update: juni 23, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Wat zien ze er soms toch schattig uit, een net iets te dikke hond. Toch valt er niets te lachen, want net zoals bij de mens kan overgewicht bij honden voor gezondheidsproblemen zorgen. Of je het nu door hebt of niet, dit ligt ook nog eens vaak aan het baasje zelf.

In dit artikel vertel ik je dan ook alles over een te dikke hond, de mogelijke oorzaken en gezondheidsproblemen. Blijkt het dat je hond moet afvallen? Dan heb je na het lezen van dit artikel precies de juiste tools in handen om het te doen en weet je precies welk dieetvoer hond precies goed is voor jouw hond. Hond afvallen, hoe pak je dat goed aan?

Hond afvallen oorzaken

Is je hond te dik? Dan is het verstandig om goed bezig te zijn met voeding, hierover vertel ik je straks precies hoe je dat doet. Maar voordat we met de dagelijkse voeding bezig gaan is het belangrijk om zeker te weten dat het overgewicht van je hond niet te maken heeft met een andere reden dan per ongeluk te veel voer geven.

Valt je hond plotseling veel af? Dan zou het ook kunnen dat je hond iets onder de leden heeft. Hieronder een overzicht met mogelijke oorzaken van het gewichtsverlies van je hond.

Suikerziekte

Ja, suikerziekte komt ook voor bij honden. Verliest je hond snel veel gewicht? Dan zou hond suikerziekte een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Gewichtsverlies en het verlies van conditie in combinatie met een of meerdere van de volgende symptomen zou een reden kunnen zijn om de dierenarts te bezoeken:

 • Staarvorming
 • Veel meer honger (in combinatie met gewichtsverlies)
 • Veel plassen
 • Plotseling veel meer water drinken

Suikerziekte bij honden is vergelijkbaar met de ziekte voor de mens. Door een gebrek aan insuline kan bloedsuiker niet goed afgebroken worden waardoor de juiste voedingsstoffen moeilijker in het lichaam komen. Hierdoor krijgt je hond te weinig proteïne en vetten binnen en verliest het snel energie en gewicht. Gaat dit lang onopgemerkt z’n gang? Dan kan dit voor grote gezondheidsklachten zorgen.

Pijnklachten

Als jij net naar de tandarts bent geweest om een verstandskies te trekken zul je niet zo snel daarna gaan eten. Dit kan ook gelden voor honden met pijn. Heeft je hond een plek in de bek, een afgebroken tand of andere pijnlijke klachten? Dan heb je kans dat je hond daarom minder eet en daarom gewicht verliest. 

Bij puppy’s is het normaal dat ze even wat minder eten bij het doorkomen van de tanden, maar dit zou niet al te lang moeten duren. Problemen met het kauwen, slikken of zelfs met het verteren van de voeding door pijnklachten kan zorgen voor een vermindering van de eetlust en daarom gewichtsverlies. 

Kanker

Verliest je hond plotseling veel gewicht in een korte periode? Dan heb je kans dat er iets ernstigs aan de hand is zoals kanker. Je lichaam reageert anders op de kankercellen waardoor je snel gewicht kunt verliezen. Dat geldt ook voor honden met kanker. Symptomen waaraan je kunt ontdekken of je hond misschien kanker heeft zijn:

 • Grote vermoeidheid
 • Een ‘vieze’ geur
 • Problemen met het eten
 • Kortademig en hoesten
 • Overdreven veel kwijlen
 • Plekken op de huid
 • Verandering in het plasgedrag
 • Vreemde zweren
 • Moeite met lopen of zelfs niet meer op de poot(en) kunnen/willen staan

Een van deze factoren in combinatie met plotseling gewichtsverlies hoeft geen reden te zijn voor paniek. Wel is het verstandig om het toch te laten controleren voor de zekerheid. Je wilt het risico niet lopen dat honden kanker niet snel ontdekt wordt.

Dieetvoer hond afvallen

Het is misschien niet het leukste om te zeggen, maar de voornaamste reden van een hond met overgewicht ben jij, het baasje. Weet jij precies hoeveel voer je hond nodig heeft voor een gezond gewicht of doe je maar wat? Hieronder een aantal vragen om dit voor jezelf duidelijk te maken:

 • Hoeveel gram voer heeft mijn hond nodig?
 • Welke voedingsstoffen heeft mijn hond nodig?
 • Hoe actief is mijn hond precies?
 • Hoeveel eiwitten heeft mijn hond nodig?
 • Welke voedingsstoffen werken voor mijn hond voor een goede stoelgang?
 • Welke samenstelling van voer heeft mijn hond nodig voor een glanzende vacht?

Voel je niet aangevallen, de meesten van ons ‘doen maar wat’. Weinig hebben écht gestudeerd voor dierenvoeding, laat staat dat helemaal uitgezocht voor jouw hond in het bijzonder. Wil je je hond laten afvallen? Dan is het toch erg belangrijk om het goed te doen.

Geef je je hond iedere dag 50 gram extra voer omdat je zomaar wat in de bak doet? Dan kan dit op termijn zorgen voor flink overgewicht. Helemaal wanneer je geen rekening houdt met de leeftijd, allergieën, de activiteit en dat soort dingen.

Hier is gelukkig een simpel concept voor betracht dat jou als baasje volledig ontzorgt. Met dit concept vul jij tien simpele vragen in over jouw hond. Aan de hand hiervan ontvang je binnen enkele minuten een persoonlijk voedingsplan, samengesteld door experts en speciaal voor jouw hond. 

Je krijgt zo het beste voer voor je hond thuis gestuurd, exact de juiste hoeveelheid en volledig afgesteld voor de specifieke eigenschappen van je hond. Via onderstaande link kun je daarover meer informatie vinden. Dieetbrokken voor je hond staan gelijk aan ‘gewoon’ goede voeding.

Belangrijk in dit verhaal is dat premium voeding voor je hond soms iets duurder kan lijken. Toch is dit in de praktijk juist het tegenovergestelde. Hoe gezonder je hond is door de voeding, hoe minder hulp je hond nodig heeft van speciaal voer, de dierenarts en ga zo maar doen. Belangrijker nog is de gezondheid van je hond. Wie wil nou niet het beste voor die trouwe viervoeter?

Hond afvallen tips

Wil je je hond laten afvallen? Dan is volgens ons de kortste klap om gebruik te maken van het gepersonaliseerde voedingsplan zoals we dat hierboven beschreven en om je hieraan te houden. Het juiste premium dieetvoeding hond en ook de juiste hoeveelheid zorgen voor de beste resultaten als je hond moet afvallen.

Verder hebben we nog een aantal andere handige voor de klus die je staat te wachten: je hond laten afvallen. Deze honden afvallen tips zijn natuurlijk niet voor iedere hond even geschikt. Kijk naar de tips die jij kunt uitvoeren zonder al te gek te moeten doen.

 • Geef je hond geen snacks meer en laat je hond niet met het gezin ‘mee-eten’. Al die kleine hapjes tikken snel aan als je calorieën gaat tellen. Een stukje worst hier, plakje kaas daar. 
 • Zorg dat je hond genoeg water drinkt. Net zoals bij de mens zorgt veel water drinken ervoor dat je je iets voller voelt en vermindert het de eetlust daardoor.
 • Heb een lange adem. Afvallen van je hond op een zeer korte periode is niet verstandig en zelfs gevaarlijk. Probeer niet meer dan gemiddeld 1% van het lichaamsgewicht te verliezen per week, anders gaat het te snel en krijgt het lichaam het te verduren.
 • Maak een extra wandeling, ga net iets verder weg, ga regelmatig zwemmen en een stuk rennen. Al deze activiteit zorgt ervoor dat je hond meer calorieën verbrand en helpt je hond met afvallen. Bovendien is het goed om je hond actiever te krijgen en deze gewoonte vroeg aan te leren zodat het vet er niet zo snel meer aan komt. Een hond met vetrollen is nooit leuk, al ziet het er soms wel aandoenlijk uit.
 • Zorg ervoor dat maar één iemand in het gezin je hond te eten geeft. Het schiet natuurlijk niet op dat jij altijd voer in de bak doet, iemand anders constant hondensnacks geeft en weer iemand anders het avondeten altijd met je hond deelt. Dan is het niet zo vreemd dat je binnen de kortste keren met een dikke hond zit. 

Hond laten afvallen

De beste tip die we je kunnen geven voor een dikke hond is structureel om te gaan met voeding. Dieetvoer voor je hond of premium voeding in het algemeen werk goed, maar houdt je ook aan de juiste hoeveelheid. Als je hier structureel overheen zit kan het voer nog zo gezond zijn. Te veel is te veel. Moet je hond afvallen en wil het gewicht van je hond maar niet omlaag? Met dit concept help je je hond binnen de kortste keren naar een goede gezondheid. 

Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij ons mensen. We kunnen nog zo goed iedere dag sporten, maar als we vervolgens één donut eten hebben we gelijk alle calorieën weer terug plus de rest. Structureel gezond eten is voor zowel ons als jouw hond de beste oplossing. Je hond op dieet zorgt er pas echt voor dat je hond kan afvallen.

Sport is daarnaast natuurlijk heel goed. Een gezonde levensstijl bevat ten minste ook sporten. Hiervoor kun je veel gaan wandelen. Dat is goed voor je hond en je baasje. Daarnaast kun je rekening houden met kleine dingen. Heb je bijvoorbeeld een tuin?

Dan kan het handig zijn om een lang touw aan te schaffen en je hond zo wat meer bewegingsruimte te geven. Je tuin afzetten met een omheining is nog beter. Zo rent je hond toch net wat makkelijker achter een vogel aan = meer beweging.

Veel speeltjes kopen kan ook helpen als je hond moet afvallen. Door overal kleine speeltjes neer te leggen zal je hond eerder geneigd zijn deze op te pakken en er even mee te spelen. Iedere vijf minuten speeltijd staat gelijk aan meer verbrande calorieën en dus een gezondere levensstijl.

Hopelijk heb je wat op kunnen steken van onze hond afvallen tips. Nogmaals, de juiste voeding is de basis. Extra bewegen zorgt voor een langdurige goede gezondheid. Moet je hond afvallen? Dan kun je met de tips in dit artikel zorgen dat een dikke hond verleden tijd is.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *