Alles over de lichaamstemperatuur van je hond

De temperatuur van hond

Meest recente update: juni 8, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De temperatuur van je hond verklapt een hoop over de gezondheid van je hond. Door de normale lichaamstemperatuur en de manier waarop je hond zichzelf afkoelt, ziet koorts er bij een hond anders uit dan bij een mens. In dit artikel vertellen wij je meer over de lichaamstemperatuur van je hond, wanneer deze te hoog of juist te laag is en wat je kunt doen als de temperatuur van je hond niet optimaal is. 

Wat is een normale temperatuur voor mijn hond?

De normale lichaamstemperatuur van je hond is hoger dan je gewend bent. Een normale lichaamstemperatuur van de hond schommelt tussen de 38 °C en 39 °C. Puppy’s hebben een hogere lichaamstemperatuur van 39,5 °C. Honden zijn warmbloedige dieren die een constante lichaamstemperatuur op peil houden met behulp van een regulatiecentrum in de hersenen. Zij komen aan warmte door spieractiviteit en stofwisseling in de organen. 

Als je hond het te warm krijgt dan raakt hij of zij de warmte kwijt door te hijgen. Hierbij wordt water verdampt op de tong. Hiernaast kunnen honden zweten, maar dit zorgt er niet snel voor dat je hond warmte kwijtraakt. Tot slot brengt je hond zijn of haar temperatuur omlaag door te poepen en te plassen. 

Wat moet ik doen als de temperatuur van mijn hond hoog is?

Als je hond last heeft van een te hoge temperatuur dan spreken we van hyperthermie. Als je hond een hoge lichaamstemperatuur heeft dan is dit echter niet direct reden tot paniek. Er zijn namelijk verschillende factoren die kunnen leiden tot hyperthermie. Denk bijvoorbeeld aan meer inspanning, een hoge temperatuur in de omgeving, een toename in de stofwisseling van je hond en hormonale invloeden. Voor de geboorte van pups of vlak voor de loopsheid is het bijvoorbeeld mogelijk dat je hond een hogere lichaamstemperatuur krijgt. 

Het wordt pas gevaarlijk als je hond last krijgt van extreme verhoging boven de 41,5° C. Bij deze temperatuur kunnen cellen beschadigd worden, waardoor je hond ernstig in gevaar komt. Als je niet snel genoeg reageert op koorts bij je hond, dan kan dit een dodelijke afloop hebben. Het is daarom erg belangrijk om symptomen van koorts goed in de gaten te houden. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Mogelijke symptomen van een hoge koorts bij honden

Als de temperatuur van je hond hoog is dan kan dit duiden op koorts. Koorts treedt op wanneer het regulatiecentrum van je hond is verstoord waardoor de lichaamstemperatuur van je hond te hoog wordt. Let hiernaast op rillen, een verhoging van de hartslag en ademhaling en houdt goed in de gaten of je hond nog normaal drinkt en eet. Neem contact op met de dierenarts als je hond niet meer drinkt of eet om uitdroging en andere klachten te voorkomen. 

De oorzaak van koorts bij je hond

Koorts ontstaat wanneer het lichaam van je hond in opstand komt tegen ziekteverwekkers. Witte bloedcellen worden geactiveerd wanneer zij in contact komen met bacteriën, virussen, parasieten, schimmels, tumoren en gifstoffen afkomstig van afgestorven weefsel of cellen. Auto-immuunziektes kunnen ook voor koorts bij je hond zorgen. In dit geval zal het afweersysteem van je hond zich richten op de bestrijding van lichaamseigen cellen. 

Koorts kan ook optreden als gevolg van een trauma, bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd, of door het toedienen van medicijnen. Een hoge lichaamstemperatuur is dus niet direct het bewijs van koorts, maar wel een symptoom. Neem bij twijfel over de gezondheid van je hond altijd contact op met de dierenarts voor meer informatie. 

Temperatuur hond

Wanneer is de lichaamstemperatuur van mijn hond te laag?

Als je hond zich normaal gedraagt dan kan een lagere temperatuur niets betekenen. Je hoeft in dit geval ook nog geen contact te maken met de dierenarts. Is je hond ziek in combinatie met een lage lichaamstemperatuur, neem dan wel direct contact op met de dierenarts. Het opnemen van de temperatuur van je hond doe je als volgt: 

  • Gebruik een normale digitale thermometer;
  • Breng de thermometer via de anus ongeveer 2cm naar binnen;
  • Let op een openstaande anus, is dit het geval dan kan de temperatuur te laag gemeten worden. 

Gebruik voor het meten van de temperatuur van je hond geen oorthermometer en probeer de temperatuur ook niet op te meten via de bek of onder de oksel van je hond. Deze methodes geven een onbetrouwbare waarde. Het voelen aan de oren van de hond is ook geen betrouwbare methode voor het meten van de lichaamstemperatuur van je hond.  Is de lichaamstemperatuur te laag en is je hond ziek? Neem dan direct contact op met de dierenarts voor een passend behandelplan. 

Behandeling van koorts bij honden

Om koorts te behandelen kun je een paar dingen doen. De meest gebruikelijke manier om je hond bij koorts te helpen is het toedienen van aspirine of paracetamol. Geef je hond nooit medicatie die bedoeld is voor mensen! Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor je hond. Overleg daarom altijd eerst met de dierenarts voordat je medicijnen toedient. Koortsverlagende medicijnen zijn meestal ook ontstekingsremmend. Dit zorgt ervoor dat je hond bij koorts door ontstekingen sneller opknapt. 

Het is ook mogelijk om vloeistoffen toe te dienen via een infuus bij koorts. Dit is belangrijk als de water- en zouthuishouding is verstoord, waardoor de hond niet wil eten of drinken. Het afkoelen van je hond doe je pas als de temperatuur hoger op dreigt te lopen dan 41,5 °C. Honden die erg actief zijn in de zomer of honden die last hebben van epileptische aanvallen kunnen last krijgen van hyperthermie zonder dat koorts hier de oorzaak van is. 

Je hond veilig afkoelen bij een te hoge temperatuur

Koelen moet je op een veilige manier doen, om ervoor te zorgen dat je hond niet in shock raakt. Koel je hond daarom af met water op de onbehaarde binnenkant van de achterpoten. Je kunt ook een natte doek onder de hond leggen of investeren in een koelmat als jouw hond erg actief is en het regelmatig te warm krijgt. Koel je hond voorzichtig en geleidelijk af en dompel je hond nooit zomaar onder in koud water om nare gevolgen te voorkomen. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *