Wat zijn mastocytomen bij honden? Belangrijke info voor hondeneigenaren

Mastocytomen bij Honden

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Mastocytomen lijken op een vetbult, maar zijn een stuk minder onschuldig. Het is namelijk een huidtumor die diverse klachten kan veroorzaken. Een mastocytoom bij een hond kan bovendien zeer kwaadaardig zijn én uitzaaien naar andere plekken in het lichaam.

Lees in dit artikel alles over deze huidtumor bij honden en ontdek welke behandeling je hond nodig heeft als hij een mastocytoom heeft.

Wat is een mastocytoom bij een hond?

Een mastceltumor bij een hond is een van de meest voorkomende huidtumoren bij honden. Met name bij wat oudere honden en bepaalde rassen komt deze huidtumor relatief vaak voor. Dat neemt echter niet weg dat in principe elk hond (ook jonge honden) een mastocytoom kunnen krijgen.

Het is daarom belangrijk om alert te zijn op een mastocytoom bij je hond en actie te ondernemen als je hond bepaalde klachten heeft. Daarnaast is het verstandig om je hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts, ook als hij geen klachten heeft.

Hoe ziet het eruit?

Een mastocytoom bij een hond ziet eruit als een zachte, onderhuidse zwelling. Een mastocytoom lijkt op een vetbult, maar kan snel in omvang afnemen of toenemen. Ook kan je hond diverse andere klachten krijgen die we hieronder op een rijtje hebben gezet:

Een huidtumor bij een hond kan jeuk geven. Ook kunnen er zweren ontstaan rondom de tumor. Een opengebarsten tumor bij een hond ziet eruit als een open wond. Andere honden hebben last van een kale plek op de locatie van de huidtumor.

De kleur en grootte van de tumor verschillen per hond. Ook de plek waar de huidtumor zich bevindt wisselt. Door de aanmaak van histamine in de mastcellen kan je hond last krijgen van een lage bloeddruk, braken of diarree hebben.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe wordt bepaald of je hond daadwerkelijk een mastocytoom heeft?

Mastocytomen worden soms opgemerkt door oplettende hondeneigenaren, maar kunnen ook ontdekt worden tijdens een standaard controle bij de dierenarts. Om zeker te weten dat het om een huidtumor gaat en niet om een vetbult, zal de dierenarts wat weefsel afnemen.

Het weefsel afnemen wordt gedaan met behulp van een injectienaald. Vervolgens zal het weefsel worden onderzocht door middel van een microscopisch onderzoek. Dit onderzoek geeft overigens geen indicatie van hoe kwaadaardig de tumor is.

Na een operatie zal het weefsel opnieuw onderzocht worden. Ditmaal wordt de tumor opgedeeld in gradaties. Gradatie 1 is weinig kwaadaardig, terwijl gradatie 3 zeer kwaadaardig is. Bij gradatie 3 is de kans groot dat het mastocytoom terugkomt op dezelfde plek en uitzaait naar bijvoorbeeld de milt of lever.

Hoe snel kan dit groeien bij een hond?

Hoe snel een mastceltumor groeit, is afhankelijk van de gradatie. Een tumor die weinig kwaadaardig is, zal niet zo snel groeien. Een zeer kwaadaardige tumor (gradatie 3) groeit juist wel heel snel.

Een agressieve tumor bij een hond die niet behandeld wordt, kan verder uitzaaien en veel schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je dierenarts als je vermoedt dat je hond een huidtumor heeft.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Welke behandeling nodig is om de agressieve tumor bij een hond te verwijderen verschilt per casus. Zo is de behandeling afhankelijk van de plek waar de tumor zich bevindt. Indien mogelijk, zal de dierenarts ervoor kiezen om de tumor operatief te verwijderen.

Tijdens de operatie wordt het mastocytoom zo ruim mogelijk verwijderd. Dit is om te voorkomen dat de tumor terugkeert. Na de operatie zal het weefsel nogmaals onderzocht worden om te controleren of er geen uitzaaiingen zijn.

Als een operatie niet mogelijk is, kan de hond bestraald worden, medicijnen krijgen of een chemokuur ondergaan. Je dierenarts zal altijd samen met jou de opties bespreken en een behandelplan maken.

Levensverwachting van een hond met een mastceltumor

De levensverwachting van een hond met een mastocytoom is afhankelijk van de gradatie van de tumor en de behandeling die hij ondergaat. Een mastceltumor met een weinig kwaadaardige tumor (gradatie 1) kan na behandeling nog enkele jaren een prima leven hebben. Wel is de kans relatief groot dat hij opnieuw een huidtumor krijgt.

Als de hond huidtumor met gradatie 2 heeft, zal hij na de behandeling wellicht nog een tot twee jaar leven. Bij een huidtumor met gradatie 3 ligt de levensverwachting een stuk lager. De meeste honden zullen maximaal nog een jaar leven. Zonder behandeling ligt de levensverwachting tussen een aantal weken tot maanden.

Met name bij oudere honden met een zeer kwaadaardige tumor wordt er soms voor gekozen om de hond niet meer te opereren. Een operatie of andere behandeling is namelijk kostbaar en zal het leven van de hond niet kunnen redden. Uiteraard kan de dierenarts je adviseren over de behandeling en de levensverwachting van jouw hond.

Zo is een operatie of behandeling wellicht niet effectief, maar zijn er wel andere dingen die jullie kunnen doen om de laatste maanden van je hond zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *