Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Ook al bekijk je de ontlasting van je hond niet elke dag, het valt wel op als er iets veranderd. Het is belangrijk om dunne ontlasting goed in de gaten te houden, helemaal als je dunne ontlasting in combinatie met bloed ontdekt.
Bloed buiten het lichaam is niet normaal en het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je bloed in de ontlasting van je hond ontdekt. Geen zorgen, want wij vertellen je in dit artikel precies wat je hiermee moet. Bloed bij ontlasting hond, wat kan ik eraan doen?
Hoe ontstaat bloed in de ontlasting van je hond?
Bloed bij of in de ontlasting van je hond kan verschillende dingen betekenen. Allereerst kijk je naar de kleur van het bloed. Zo kun je bijvoorbeeld vers rood bloed in de ontlasting van je hond vinden. Dit noemen we hematochezia. Als je donker, teerachtige ontlasting ziet dan noemen we dit melena. Dit zijn vaak symptomen van een onderliggende aandoening.
Vermoed je dat je hond ziek is? Dan zijn er naast het bloed in de ontlasting andere symptomen waar je op moet letten. Houd je hond goed in de gaten als er veranderingen zijn in de eetlust, activiteit of houding van je hond. Symptomen als overgeven, ademhalingsproblemen, zwakheid en verlies van eetlust kunnen naast het bloed in de ontlasting wijzen op een ernstige aandoening.
Als je ook bloed in de urine van je hond vind dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact te maken met de dierenarts. Het is mogelijk dat de dierenarts moet ingrijpen om je hond weer beter te maken.
Tip: een slechte ontlasting ontstaat vaak door verkeerde of slechte voeding. Premium voeding op maat voor honden zorgt ervoor dat je hond altijd de beste voeding krijgt die past bij zijn ras en situatie (leeftijd, conditie etc.). Premium voeding op maat is vaak tot wel 30% goedkoper dan andere voedingsmerken. Lees hier alles over premium voeding op maat voor honden.
Hond poept helder rood bloed: wat betekent dat?
Helderrood bloed ziet er ernstig uit, maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand als je helderrood bloed in de ontlasting ontdekt. Helderrood bloed in de ontlasting van je hond komt namelijk ook voor bij een gesprongen adertje in of vlakbij de anaalklier. Ontdek je echter grote hoeveelheden bloed, diarree met helderrood bloed of stopt het bloeden niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts om je hond te laten onderzoeken.
Mogelijke oorzaken van bloed bij de ontlasting van je hond
Er zijn veel verschillende oorzaken die bloed bij de ontlasting van je hond kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is een virale of bacteriële infectie de boosdoener. Het Parvovirus, problemen met de spijsvertering en kanker kunnen ook bloed in de ontlasting veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken van hematochezia, helderrood bloed, zijn:
- een ontsteking van de dikke darm, ofwel colitis
- giftige stoffen in het lichaam
- infecties of verstoppingen
- parasieten zoals wormen
De oorzaak van bloed in de ontlasting kun je achterhalen met bloedonderzoek of een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts. Als je hond niet is ingeënt dan is het Parvovirus waarschijnlijk de boosdoener. Neem bij twijfel, grote hoeveelheden helderrood bloed en aanhoudend bloeden altijd contact op met de dierenarts.
Behandeling van een hond met bloed in de ontlasting
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening die het bloed veroorzaakt. Is de oorzaak niet ernstig, dan is de kans groot dat je het bloeden stopt met een verandering van voeding. In sommige gevallen is het echter nodig om probiotica, laxeermiddelen, geneesmiddelen of antibiotica toe te dienen. In het ergste geval moet je trouwe viervoeter onder het mes om de oorzaak van het bloeden aan te pakken.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Mijn hond heeft donkere, teerachtige ontlasting: wat nu?
Donkere en teerachtige ontlasting wordt melena genoemd. Melena is in de meeste gevallen lastig te herkennen omdat het bloed vrijwel niet opvalt. Let goed op de normale ontlasting van je hond en sla alarm wanneer de ontlasting veel donkerder dan normaal is of er andere afwijkingen zichtbaar zijn.
Melena wordt veroorzaakt door bloedingen boven in het maag-darmkanaal en kan ernstige gevolgen hebben. De meest voorkomende oorzaken van melena zijn:
- hormonale disbalans
- infecties
- leverziekte
- nierfalen
- parasieten
- pancreatitis
- reactie op medicatie
- stollingsstoornissen
- tumoren
- ziekte van Addison
- zweren
Dit zijn de symptomen van melena bij honden
Melena is een symptoom van een onderliggende aandoening. Denk aan een maagzweer of infecties. In combinatie met melana kunnen er ook andere symptomen opgemerkt worden. Heeft jouw hond last van één van deze symptomen in combinatie met melena? Ga dan zo snel mogelijk langs de dierenarts:
- een bloedneus
- bloed in de urine
- moeilijk of sneller ademhalen
- ophoesten van bloed
- overgeven (met en zonder bloed)
- slap en lusteloos
- snel gewichtsverlies
Zo kan melena behandeld worden
Melena is geen ziekte op zich en daarom kan het bloeden zelf niet aangepakt worden. In plaats daarvan is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken die het bloeden in het maagdarmkanaal veroorzaakt.
In de meeste gevallen kunnen deze problemen aangepakt worden door speciale voeding te geven, extra vitaminen toe te dienen of medicatie ter bescherming van het slijmvlies te geven. In het ergste geval kan je hondje een infuus of zelfs een bloedtransfusie krijgen om de problemen effectief aan te pakken.
Hond poept bloed (diarree)
Wist je dat de kleur en structuur van de ontlasting van je hond je veel kan vertellen? We zullen vast verklappen dat diarree met bloed weinig goeds betekend als je bloed in grote hoeveelheden vind. Let bij diarree extra op dat je hond niet uitgedroogd raakt. In dit geval is het toedienen van een infuus soms nodig, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Op tijd actie ondernemen is essentieel bij diarree met bloed. Als je hond helemaal gezond is dan ziet de ontlasting en chocoladebruin uit. Groene ontlasting kan betekenen dat de hond gras heeft gegeten. Dit doen honden vaak bij klachten door het spijsverteringskanaal. Zwarte ontlasting duidt op melena en rode ontlasting op hematochezia. Is de ontlasting geel van kleur? Dan heeft je hond mogelijk last van de alvleesklier, lever of galblaas.
Witte puntjes zijn doorgaans wormen. Een ontwormingskuur is in dit geval voldoende. De conclusie is dat je met grote afwijkingen en hevig bloeden niets aan het toeval over moet laten. Af en toe een klein beetje bloed is niet rampzalig en zal in de meeste gevallen vanzelf weggaan, maar bij veel of aanhoudend bloeden is het tijd om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Zo houd je je hond gezond! Bloed in de ontlasting van je hond is reden om goed op te letten.