Wanneer spreken we over een volwassen hond?

volwassen hond

Voor een hondeneigenaar is het belangrijk om de verschillende levensfasen van een hond te kennen. Dit geldt zeker voor baasjes met een puppy. Het is niet alleen leuk om meer kennis te hebben van de verschillende fasen, maar tegelijkertijd maakt dit de opvoeding ook gemakkelijker.

Maar wanneer is een puppy uitgegroeid en tot wanneer is een hond een puppy? In dit artikel gaan onder andere dieper op die vragen in, zodat je als hondeneigenaar precies weet wat je in elke fase te doen staat.

Wanneer is een hond geen puppy meer?

De vraag tot wanneer is een hond een pup, is niet direct te beantwoorden. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit verschilt namelijk per ras en type hond. Over het algemeen worden kleine honden eerder volwassen dan oudere honden. Gemiddeld zijn honden van kleine rassen binnen twaalf maanden volwassen.

Bij grotere rassen duurt dit meestal achttien maanden en soms zelfs nog langer. We hebben het nu overigens over de fysieke volwassenheid en niet over de emotionele volwassenheid. De emotionele volwassenheid is namelijk afhankelijk van de opvoeding en natuurlijk ook van de persoonlijkheid. Elk mens is anders en ook alle honden hebben een unieke persoonlijkheid. Juist dit maakt het zo aantrekkelijk om een hond als huisdier te hebben.

De puberale fase van je hond

De puberale fase is een van de belangrijkste periodes van je hond. Gemiddeld gezien begint de pubertijd bij een pup na ongeveer vijf maanden. Het gedrag van de hond gaat veranderen in deze fase. Net als bij mensen krijgt een hond in de pubertijd ook meer testosteron. Dit kan voor gedragsveranderingen zorgen, maar hoe weet je dan precies wanneer je hond in de pubertijd is aangekomen?

Dit is vaak te merken aan opvallende gedragingen. Misschien vond je hond het nooit leuk om met andere honden te spelen. Dit kan in de pubertijd plots veranderen. De meeste honden worden in de pubertijd meer opgewonden.

Dit kan positief uitpakken, maar soms gaat je hond ook ruzie zoeken met andere honden. Veel puppy’s gaan in de puberale fase ook meer trekken aan de lijn en ze blaffen vaker naar mensen, honden en andere dieren. Ook lopen ze vaker weg in de puberale fase.

In de puberale fase zijn veel honden ook angstig en ze houden er ook niet van om alleen te zijn. Ze zullen dus ook meer aandacht vragen in de puberfase. Veel hondeneigenaren vinden het lastig om met een hond in de puberale fase om te gaan. Om die reden zullen we enkele praktische tips geven.

  • Maak je niet te druk

Dit klinkt misschien gek, maar je moet je als baasje vooral niet te druk maken om een hond in de pubertijd. Een hond is niet rationeel in de puberale fase, dus het heeft weinig zin om constant boos te zijn. Je moet uiteraard wel consequent zijn en duidelijk de grenzen aangeven.

De meeste honden hebben in de puberale fase ook meer energie. Het is belangrijk dat je hond wat met die energie kan doen, want je zal dan sneller verbetering in het gedrag zien. Ook voor jou is het leuk om samen met je hond op pad te gaan. Dat is immers een van de redenen waarom je een hond hebt gekocht.

Maak om de zoveel tijd een leuke boswandeling met je hond. Een prachtig bos is niet alleen aangenaam voor de hond, maar ook jij wordt rustig van de natuur. Je hond kan daar lekker zijn energie kwijt en jij kunt nieuwe bossen verkennen. Woon je niet in de buurt van een bos, maar ligt je woonplaats wel in de buurt van een strand? Dan gaat je hond helemaal plezier hebben, want in de puberale fase vinden honden het strand fantastisch.

Je hond kan dan overigens niet alleen zijn energie kwijt, maar tegelijkertijd is het ook goed voor de emotionele ontwikkeling van je hond. In het bos lopen namelijk meerdere honden met baasjes rond en je hond leert dan sneller om sociaal te zijn.

  • Onderzoek goed waar de problemen liggen

In het begin van de puberale fase kan het gedrag van je hond bijzonder onvoorspelbaar zijn. Na een tijdje begin je er echter aan te wennen en dan zal je ook sneller patronen herkennen. Je hond rent misschien op specifieke plaatsen weg. Ook luisteren puberale honden vaak niet op een specifieke plek. Wanneer je bewust bent van de specifieke gedragsproblemen, dan wordt het gemakkelijker om gepaste acties te ondernemen. Je moet goed gedrag uiteraard ook belonen.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wanneer is een hond volwassen: de verschillende fasen

We zijn al ingegaan op de pubertijd. Ook zijn we dieper ingegaan op de vragen: hoe lang is een hond pup en hoe lang duurt de puppytijd. Voor de puppytijd zijn er echter ook al meerdere fasen die je hond heeft doorlopen. Je hebt eerst nog de primaire socialisatiefase. Voor je hond is dit ook een belangrijke fase in zijn leven. Je hond beseft in deze fase dat hij op de wereld is. Het is belangrijk dat je pup in deze fase leert socialiseren. Laat je om die reden ook informeren door een expert, want bij een foute opvoeding krijgt je hond misschien gedragsproblemen.

Daarna heb je ook nog de secundaire levensfase. In deze fase is socialisatie ook erg belangrijk en zorg er dan ook voor dat je pup in deze fase contact heeft met mensen, honden en andere dieren. De secundaire levensfase duurt gemiddeld tot de zesde levensmaand. Vervolgens krijg je de rangorde fase en daarna de pubertijd. De pubertijd is de langste en meest intense periode in de ontwikkelingsfase en daarom hebben we er ook meer aandacht aan besteed. Na ongeveer veertien maanden is je hond daadwerkelijk volwassen.

Conclusie

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op de verschillende levensfasen van een hond. Er is een verschil tussen de emotionele ontwikkelingsfase en de fysieke ontwikkelingsfase. Vooral de emotionele ontwikkelingsfase is belangrijk voor hondeneigenaren.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *