Valt het je de laatste tijd op dat je hond zijn drinkbak wel erg snel leegdrinkt? En merk je dat hij zijn plas in huis weleens laat lopen of vaker uit wil? Het kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is met je hond.

Let daarom goed op dit gedrag bij je hond en maak een afspraak met je dierenarts. Op die manier kan er achterhaald worden wat de oorzaak is van zijn drink- en plasgedrag.

Als je snel reageert, kan je hond op tijd de juiste behandeling krijgen.

Mijn hond drinkt veel

Je hond drinkt veel water. Het is belangrijk dat een hond die meer drinkt dan normaal, altijd toegang heeft tot een verse bak drinkwater. Anders kan je hond uitdrogen. Als je het idee hebt dat deze bak veel sneller leeg is, hou dan eens een periode bij hoeveel je hond precies drinkt. Geef je hond steeds een zelfde hoeveelheid drinkwater en maak een notitie bij elke nieuw gevulde drinkbak.

Als je een aantal dagen bijhoudt hoeveel je hond drinkt, kun je meten hoeveel je hond gemiddeld drinkt per dag. Je hond drinkt veel, als je hond 80 tot 100 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht drinkt. Normaal gesproken heeft een hond per dag ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Je kunt dus eenvoudig zelf uitrekenen en bijhouden of hij meer water drinkt dan normaal. Doe dit op een niet te warme, doorsnee dag.

Hond drinkt en plast veel, wat is de oorzaak?

Je hond plast veel. Als je hond dit doet in combinatie met teveel drinken, is een bezoek aan de dierenarts essentieel. Het drinken van teveel water kan verschillende oorzaken hebben. De dierenarts kan de oorzaak achterhalen.

Mijn hond drinkt veel: dit kan duiden op een nierprobleem

Als de nieren van je hond niet goed werken, lukt het de nieren niet meer de urine goed te concentreren. Je hond zal hierdoor meer vocht verliezen en dus ook meer plassen.

Blaasontsteking bij hond

Je hond plast veel en je hond drinkt veel. Dan kan er sprake zijn van een urineweginfectie, wat vaak gepaard gaat met een bacterie in de urinewegen.

Diabetes insipidus hond

Wanneer je hond last heeft van diabetes insipidus, kunnen de nieren de urine niet meer concentreren. Dit komt doordat er te weinig van het hormoon Vasopressine wordt aangemaakt.

Dit hormoon is verantwoordelijk voor het proces van urineconcentratie in de nieren. De urine wordt erg waterig en heel helder van kleur. Als diabetes insipidus wordt vastgesteld, kunnen speciale oogdruppels (minrin oogdruppels) deze aandoening verhelpen.

Eigenlijk is dit een neusdruppel, maar bij honden zijn neusdruppels slecht toe te dienen. Daarom wordt ervoor gekozen deze afwisselend in één van de ogen te druppelen. Als deze behandeling aanslaat, zal je hond minder gaan drinken en wordt de urine beter geconcentreerd. Deze diabetes insipidus hond wordt weleens verward met suikerziekte (diabetes mellitus).

Diabetes mellitus

Bij diabetes mellitus is de bloedsuikerspiegel in het bloed verhoogd, waardoor er sprake is van suikerziekte. Je hond zal veel drinken om het hoge glucosegehalte in het bloed te verdunnen. Er is vaak sprake van een slechte vacht, gewichtsverlies en troebele ogen bij je hond.

Problemen aan de lever

Je hond drinkt veel water. Dit kan betekenen dat er problemen zijn aan de lever. De lever verliest dan zijn ontgiftende werking. Je hond zal daardoor meer drinken en plassen.

Baarmoederontsteking

Door een baarmoederontsteking komen er veel gifstoffen vrij, waardoor je hond meer drinkt en plast.

Maligne lymfoom

Als er een verhoogd calcium gehalte in het bloed aanwezig is, zal je hond veel drinken en plassen. Dit kan duiden op een tumor in de borstholte (lymfeklierkanker).

De ziekte van Cushing

Wanneer -met name- kleine, oudere honden veel drinken en plassen, kan dat betekenen dat zij aan de ziekte van Cushing leiden. Dit duidt vaak op een goedaardige tumor in het hoofd, maar kan soms ook een kwaadaardige tumor in de buik als oorzaak hebben.

De bijnieren maken dan teveel cortisol aan, het zogeheten stresshormoon. Naast het vele drinken kan je hond last hebben van vraatzucht en hijgt hij ook meer dan normaal. Honden kunnen, als ze ouder worden, ook een hangbuik en kale plekken in de vacht krijgen.

Methoden voor onderzoek naar drink- en plasgedrag hond

Als je hond veel water drinkt en als je hond veel plast, komt de dierenarts vaak direct in actie. Er zijn verschillende methoden die dierenartsen hanteren om naar de achterliggende oorzaak van het drink- en plasprobleem te kijken:

Een urineonderzoek

Vaak voert de dierenarts eerst een urineonderzoek uit om urine infecties uit te sluiten. Je moet dan de ochtendurine van je hond opvangen, waarbij je er op let dat je alleen het middelste deel opvangt. In het eerste en laatste deel van de urine kan zich namelijk vuil vormen.

Je laat het eerste deel dus weglopen en vangt de rest van de urine op, om vervolgens ook het laatste deel weg te laten lopen. Dit geeft het meest zuivere beeld voor de dierenarts.

Er wordt bij het urineonderzoek gelet op de kleur van de urine, waarbij ook gekeken wordt naar de troebelheid van de urine. Onder de microscoop wordt de concentratie van de urine gemeten. Ook wordt er gelet op de aanwezigheid van afwijkende cellen en kristallen.

Als dit niet voldoende informatie oplevert voor de dierenarts, wordt de urine op kweek gezet. De urine wordt dan vaak nogmaals via een blaaspunctie afgenomen.

Een bloedonderzoek

Wanneer er niets uit het urineonderzoek komt, is er ook een bloedonderzoek nodig. Er wordt dan gekeken naar de nier- en leverwaarden en naar de samenstelling van eiwitten en glucose in het bloed. Vaak blijkt uit bloedonderzoek welk orgaan de problemen veroorzaakt. Hiermee kan de dierenarts inzichtelijk maken waardoor je hond veel water drinkt en veel plast.

Een buikecho

Met behulp van een buikecho kan er bepaald worden wat er precies mis is met het orgaan dat de problemen veroorzaakt. Vaak gaat het dan om lever- of nierproblemen. Ook is een baarmoederontsteking zichtbaar op een buikecho. Soms wordt de echo aangevuld met een MRI scan of röntgenfoto. Op een foto wordt zichtbaar of er zich een tumor in de borstholte bevindt.

Je pup plast veel

De klacht komt vaak voor bij oudere honden, maar ook puppy’s kunnen tijdelijk meer drinken. Je pup plast veel, wanneer je pup meer drinkt. Dit is normaal gedrag bij puppy’s. Houdt dit langer dan een aantal dagen aan, dan is het wel belangrijk aan de bel te trekken bij je dierenarts.

Kortom, overmatig drink- en plasgedrag van je viervoeter vraagt om jouw aandacht. Veel aandoeningen zijn goed te behandelen, maar zorg er wel voor dat je niet te lang wacht met het bezoeken van je dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *