Hier moet je op letten voor je vakantie met hond

vakantie met hond

Meest recente update: juli 4, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het mag duidelijk zijn dat het hebben van een hond enorm leuk is. Hij begroet je altijd vrolijk en kan je troosten wanneer je er even doorheen zit. Je moet alleen wel met wat meer zaken rekening houden, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat met je hond. 

In dit artikel gaan we in op de belangrijkste zaken rondom een vakantie met hond. Je vindt hier een checklist die je helpt met de voorbereidingen. Een weekendje weg met hond, een wintersport of op de camping. Wat heb je nodig om je vakantie met hond zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen?

Voorbereiding

Met name de voorbereiding van een vakantie met hond is iets anders dan een vakantie zonder huisdier. Je bent voor een langere tijd van huis en moet daarom wat extra dingen regelen. 

Voer voor op vakantie

Je weet vaak niet precies welke winkels er zijn op je vakantiebestemming en ook niet of er hondenvoer te koop is, laat staat zijn favoriete voer. Neem daarom altijd een goede voorraad hondenvoer mee, zodat je nooit zonder komt te zitten. Met name in gebieden die wat minder dichtbevolkt zijn kan dit voor problemen zorgen.

Het juiste hondenvoer is erg belangrijk, helemaal op vakantie. Je wil natuurlijk niet dat je ergens komt te zitten waar je hond niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Met gepersonaliseerd hondenvoer weet je zeker dat je altijd het juiste voer in huis hebt, op de momenten dat je hond dit nodig heeft. Het wordt bij je thuisbezorgd en dat tot wel 30% goedkoper. Lees hier meer over voeding op maat voor je hond.

Medicijnen

Gebruikt je hond medicijnen of heeft hij deze wel eens nodig gehad? Dan is het verstandig hier een kleine voorraad van mee te nemen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en het zou vervelend zijn als je stand en land moet afzoeken naar een medicijn dat je gewoon in je keukenkast hebt staan thuis.

Halsband met naamplaatje

Jij bent niet alleen in een nieuwe omgeving, dit geldt ook voor je hond. Helemaal in drukke gebieden of in de uitgestrekte natuur moet je hem daarom dicht in de buurt houden. Het kan alleen voorkomen dat hij er toch eens vandoor gaat, dat doen ze nou eenmaal.

Het is dan ook verstandig om een halsband of een hondentuigje om te doen met een naamplaatje en je telefoonnummer voor het geval dat. Mocht je hond er vandoor gaan kan de vinder jullie gemakkelijk bereiken en hoef je geen zoektocht in te lassen. 

Vlekverwijderaar

Het is altijd even spannend voor je hond wanneer hij in een nieuw huisje of omgeving aankomt. Het is daarom geen overbodige luxe om rekening te houden met ‘ongelukjes’. Een flesje vlekverwijderaar is snel ingepakt en kan veel overbodig schrobben voorkomen. Ook voor in de auto kan dit handig zijn.

Een oud kleed

Heel handig in ‘nieuwe’ huisjes, auto’s of tenten die je niet onder de haren wilt hebben. Neem een vertrouwd kleed mee van huis en je weet zeker dat je hond zich direct thuis voelt. De geur van thuis zit er zelfs nog aan.

Hondentas

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er aardig wat dingen die je mee moet nemen en we zijn er nog niet. Het is dan ook handig om een hondentas mee te nemen waarin je alle spullen bewaart. Zo heb je alles direct bij de hand en stop je niet per ongeluk het hondenkleed bij je eigen schone kleren.

Onderweg

Als je hond als eens vaker in de auto heeft gezeten is hij er waarschijnlijk al aan gewend, maar dit geldt niet voor iedere hond natuurlijk. In het begin is het best spannend, helemaal wanneer je een dag in de auto moet zitten. Je hond kan zich maar moeilijk strekken en moet een lange tijd stil blijven liggen. Hou dan ook rekening met de volgende zaken voor onderweg wanneer je met de hond op vakantie gaat. 

Poepzakjes

Je hond moet nou eenmaal af en toe zijn behoefte doen. Helemaal wanneer je onderweg bent kan dit soms voor vervelende situaties zorgen. Je hebt niet altijd een hondenuitlaatplek in de buurt en wilt natuurlijk snel weer in de auto zitten. Honden poepzakjes zijn dan ook een must, helemaal in het buitenland.

Hondensnacks

Je hond moet zich goed gedragen onderweg om de reis rustig te laten verlopen. Het is dan ook handig om een aantal hondensnacks mee te nemen om hem of haar te belonen. In dit geval zijn kauw snacks erg handig, omdat ze zich hier een langere tijd mee bezig kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk een lekkere traktatie. 

Water/ drinkfles

Je kunt niet altijd de normale drinkbakken meeslepen. Een honden drinkfles die je kunt gebruiken als waterbak is dan ook heel handig. Je vult de waterfles en kunt deze af en toe neerleggen om je hond eruit te laten drinken. Erg handig voor onderweg, maar ook voor tijdens een wandeling of in een stadje. Hiermee weet je in ieder geval zeker dat je niet op zoek hoeft naar een waterplaats maar kan je hond altijd drinken.

Water uit een fles

Afhankelijk van je vakantie locatie is het verstandig om niet uit de kraan te drinken. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Vul de bovenstaande drinkfles dan ook met water uit een fles en niet uit de kraan. Je wilt natuurlijk niet dat je hond de bacteriën binnenkrijgt die bijvoorbeeld voor diarree zorgen! Koop daarom genoeg flessen water uit de lokale supermarkt en neem er een aantal mee van huis voor onderweg.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Op locatie

Gelukkig zijn er veel verschillende vakantielocaties en geniet je hond van alle situaties. Zowel een wintersport als een campingvakantie kan heel interessant zijn voor je hond. Wel is het handig om rekening te houden met de omstandigheden van je vakantiebestemming.

Lange- en korte riem

Een verstelbare rollijn aan de riem is erg handig voor verschillende locaties. Je kunt je hond dicht bij je houden in een stad of op smalle paden maar kunt hem lekker zijn gang laten gaan in de uitgestrekte gebieden. Het liefst laat je je hond overal los lopen, maar uit ervaring kunnen we melden dat dat niet altijd even handig is.

Tijdens bergwandelingen bijvoorbeeld wil je hond dan wel eens achter schapen of koeien aan rennen en je kunt wel raden wat er dan gebeurt. Dan kun jij ook het weiland in.. Een lange, verstelbare riem is daarom geen overbodige luxe!

Stretcher / matras

Hopelijk heb je zelf een lekker bed of luchtbed wanneer je op vakantie bent en je hond wil natuurlijk hetzelfde. De mand van thuis is waarschijnlijk te groot om mee te nemen, maar een hondenmatras schuif je zo onder de hond in de auto. Je legt het vervolgens in de hoek van de kamer of voortent en klaar ben je. Zo slaap niet alleen jij lekker op vakantie maar je hond ook.

Speeltjes

Vaak neem je zelf op vakantie wel wat ‘speeltjes’ mee. Een badminton racket, jeu de boules ballen of een voetbal. Helaas kan je hond met de meeste van deze speeltjes niet zo goed uit de voeten, dus het is leuk om ook wat voor hem mee te nemen. Daarnaast is het erg leuk om samen met je hond te spelen natuurlijk. Een aantal hondenspeeltjes houdt je hond bovendien lekker bezig en actief op jouw rustdag.

Oude handdoeken

Het is leuk om met je hond te gaan zwemmen, te spelen op het strand of in de sneeuw. Jullie beide worden hier alleen wel vies van. Een aantal oude handdoeken voor je hond zorgen ervoor dat je niet je ‘goede’ handdoeken vies hoeft te maken.

Je hebt er vast nog wel een aantal thuis liggen. Bovendien kun je deze weggooien voordat je naar huis gaat zodat je minder mee terug hoeft te nemen. 

Wintersport sokken

Het is erg leuk om je hond mee op vakantie te nemen naar een wintersportgebied. Helemaal wanneer hij nog niet zoveel sneeuw heeft gezien, dit zorgt voor rare en vermakelijke streken. Bij extreem koud weer moet je alleen letten op zijn poten.

Sneeuw en ijs kan namelijk erg scherp aanvoelen voor je hond, zelfs tot bloedens toe. Uit ervaring kunnen we vertellen dat het een naar gezicht is om bebloede voetafdrukken te zien in de sneeuw. Een aantal hondensokken zijn daarom aan te raden. Bovendien ziet het er ook nog eens leuk uit.

Een vakantie met hond

Het lijkt misschien enorm veel werk om op vakantie met je hond te gaan, maar dat beetje extra moeite weegt niet op tegen het plezier dat jij en je hond ervan zullen hebben.

Het is leuk om je hond los te zien gaan in een nieuwe omgeving, helemaal wanneer je (kleine) kinderen mee hebt. Ze zullen de hond meenemen op al hun avonturen op bijvoorbeeld de camping en houden zichzelf en de hond lekker bezig.

Met deze checklist voor een vakantie met hond weet je zeker dat het je aan niets ontbreekt en voorkom je problemen op je vakantiebestemming. Vergeet er vooral niet van te genieten!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *