Heeft je hond buikpijn? Dit zijn de symptomen en oplossingen

hond buikpijn

Meest recente update: juli 1, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Buikpijn is een vervelende kwaal. Niet alleen voor de mens, maar natuurlijk ook voor je hond. Bij de mens is het echter makkelijker te herkennen en te verhelpen, je hond geeft dit iets minder makkelijk aan. In dit artikel vertellen we hoe je kunt herkennen of je hond buikpijn heeft, hoe je de buikpijn van je hond kunt verhelpen en wat de symptomen precies zijn.

Hond buikpijn symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hond buikpijn heeft. Als baasje weet je natuurlijk hoe je hond zich normaal gedraagt. Wijkt het gedrag erg af van normaal? Dan is dit reden om op te letten wat er aan de hand is.

Een van de symptomen waaraan je de buikpijn van je hond kunt herkennen is een opgebolde rug. Een onnatuurlijke houding kan voor komen doordat er pijn is ontstaan. Ook kan de stoelgang van je hond verschillen van normaal, bijvoorbeeld doordat hij last heeft van diarree. Daarnaast hoor je afhankelijk van de precieze kwaal ook veel geluid vanuit de buik of is je hond erg winderig. 

Andere mogelijke lichamelijke klachten bij buikpijn zijn bijvoorbeeld het aanhoudend braken of het laten staan van het eten. Ook kan je hond een andere ademhaling hebben dan normaal. Het zou in dit geval bijvoorbeeld kunnen dat je hond iets ingeslikt heeft.

Naast deze lichamelijke klachten kun je het ook merken aan het gedrag van je hond. Is hij normaal heel actief en speels maar komt hij nu niet uit zijn mand? Dan kan dit een teken zijn van pijn. Als dit een dagje voorkomt is dit nog geen reden tot paniek, maar blijft dit langer aanhouden samen met lichamelijke klachten dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Buikpijn hond verhelpen

Het verhelpen van de buikpijn van je hond is niet altijd even makkelijk. Met name het herkennen van de precieze kwaal is moeilijk. Je hond kan niet precies aangeven wat er aan de hand is, dus het blijft altijd een beetje gissen waar het probleem nou zit. Rust houden is in ieder geval altijd verstandig. Lees in dit artikel alles over de beste hondenmanden.

Wel zijn er maatregelen die je kunt nemen als je vermoedt dat je hond last heeft van buikpijn. Zo kun je proberen je hond een dag geen eten te geven. Hierdoor krijgt zijn lichaam de ruimte om een eventuele infectie te verhelpen. Hou dit echter wel goed in de gaten en raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts.

Heeft je hond buikpijn? Dan kan dit met verkeerd hondenvoer te maken hebben. Met hondenvoer op maat weet je zeker dat de voeding is afgestemd op de wensen, behoeften en eigenschappen van je hond. Daarnaast is voeding op maat doorgaans tot 30% goedkoper dan je huidige voeding. Lees hier meer over dit concept.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond altijd beschikt over schoon drinkwater, ook wanneer jij van huis bent. Goed drinken is belangrijk, helemaal wanneer er iets mis is in het lichaam. Net zoals bij de mens is hydrateren belangrijk, helemaal wanneer je hond veel vocht heeft verloren door diarree of braken.

Je kunt je hond stimuleren om te drinken door gebruik te maken van een waterfontein. Ook wanneer jij weg bent zal het water stromen en zal dit je hond aansporen om goed te drinken. Verliest je hond echt te veel vocht? Gebruik dan in overleg met de dierenarts diarree remmers.

Voeding voor je hond bij buikpijn

Ook de voeding voor je hond is in deze periode erg belangrijk. Door slechts twee keer per dag eten in de bak te doen stimuleer je je hond om veel tegelijk te eten. Beter is het om gedurende de dag je hond kleinere porties te geven, helemaal wanneer hij last heeft van buikpijn.

Door kleinere porties te geven ontzie je de maag van je hond en kan deze weer rustig wennen aan voeding. Ben je zelf niet de hele dag thuis? Dan kun je iemand vragen om af en toe je hond wat voer te geven of gebruikmaken van een voerautomaat. Hiermee kun je tot twaalf keer per dag je hond een kleine portie geven. 

Eet je hond veel gras of heeft hij (te) veel last van winderigheid? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van supplementen om de maag te beschermen. Het is verstandig om voor het gebruik altijd een dierenarts te raadplegen. Deze supplementen beschermen de maag van je hond tegen misselijkheid en verbetert de spijsvertering. Dus wil je de misselijkheid van je hond verhelpen? Dan weet je wat te doen.

Een hond met buikpijn is heel erg vervelend. Als baasje weet je het beste hoe je hond zich normaal gedraagt. Met bovenstaande tips kun je uit de voeten als je hond buikpijn heeft, maar verstandig is om altijd een dokter te raadplegen als je niet zeker weet wat er aan de hand is. Hopelijk gaat het snel beter!

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Heeft je hond buikpijn? Dit zijn de symptomen en oplossingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *