Tia bij hond, wat zijn de symptomen en oplossingen?

tia bij hond

Meest recente update: juli 22, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Heb je wel eens gehoord van een Tia? Een Tia is een Transient Ischaemic Attack. Dit is een moeilijk woord voor een tijdelijke afsluiting van de bloedtoevoer in de slagaderen. Eigenlijk is het een soort beroerte, maar dan korter dan 30 minuten. Een Tia kan een voorteken zijn van een beroerte, later in de tijd.

De oorzaak van een Tia bij mensen, is meestal een slechte kwaliteit van de aderen. Als de binnenkant van de aderen beschadigd is, kunnen bloedplaatjes en cholesterol op deze plaatsen gaan samenklonteren en zo een afsluiting van de bloeddoorstroming veroorzaken.

Bij een Tia kan het zo zijn dat een losgeschoten klontje ergens tijdelijk vast komt te zitten en zo een tijdelijke afsluiting van de bloedtoevoer veroorzaakt. Als het klontje weer doorschiet is de afsluiting voorbij en volgt er vaak een herstel van functies. Als het klontje niet wordt opgelost door medische hulp of medicatie, bestaat er een kans dat het klontje ergens verder in de bloedbaan weer vast komt te zitten en dit een nieuwe tia of beroerte veroorzaakt.

Maar kan er ook een tia bij hond ontstaan?

Een tia bij hond komt niet heel vaak voor. Maar het kan wel degelijk gebeuren dat je hond een tia krijgt. Een tia bij honden kan op dezelfde manier als bij mensen ontstaan door slechte aderen en het ontstaan van klontjes. Ook kan een hond tia krijgen door een trauma aan het hoofd, zoals bij een aanrijding kan gebeuren. Waar een tia hond ook door kan komen, is het eten van bijvoorbeeld rattengif. Door het eten van rattengif, gaat het bloed anders om met de normale stollingen en kan een tia bij honden ontstaan.

Honden met een hartaandoening, hoge bloeddruk of het syndroom van Cushing lopen meer risico om een tia te krijgen. Het komt ook vaker voor bij onderliggende nierziektes, diabetes of een hersentumor. Net als bij mensen loopt het risico op een tia hond op met de leeftijd.

Bij mensen zijn de symptomen vaak: verlammingen van het gezicht, te herkennen aan bijvoorbeeld een scheve mond, blindheid of dubbel zien, niet uit woorden kunnen komen of vreemd praten, verlamming van spieren aan een kant van het lichaam in been en arm, tintelingen en gevoelsverlies aan een lichaamszijde en/of evenwichtsverlies. De symptomen zijn afhankelijk van waar het klontje de afsluiting veroorzaakt.

Wat zijn tia hond symptomen?

Tia hond symptomen kunnen lijken op de symptomen die bij de mens voorkomen. Ondanks dat honden niet kunnen praten en hier dus geen opvallende veranderingen in veroorzaakt worden. Kan een hond wel veel last hebben van bijvoorbeeld duizeligheid of niet kunnen lopen door de tijdelijke verlamming van een lichaamszijde.

Wat ook een overeenkomst is, is het plotselinge ontstaan van de symptomen. Als je hond een andere ziekte heeft en langzaam functies verliest, lijkt dit niet op een tia. Je hond kan echt plotseling moeilijk of niet meer lopen of vertoont een van de andere onderstaande symptomen.

Honden kantelen soms het hoofd tijdens een tia. Door de slechte controle over een lichaamszijde kan het zijn dat de hond in rondjes gaat lopen. Dit geeft moeilijkheden bij wandelen, of gewoon lopen in de huiskamer. Je hond kan een verandering in gedrag laten zien. Soms verliest je hond ook de controle over zijn blaas en laat dan dus zijn urine lopen. Net zoals bij de mens, kan ook de hond gezichtsproblemen krijgen door een tia. Ze kunnen dubbel gaan zien of zelfs tijdelijk blind zijn aan een oog.

Wat moet je doen wanneer je vermoedt dat je hond tia heeft?

Blijf als eerste zelf rustig. Je hond voelt jouw stemming aan en voelt zich al niet prettig, dus is dit erg belangrijk. Probeer vervolgens je hond op zijn gemak te stellen, door hem lekker op zijn eigen plaats te laten liggen bijvoorbeeld en bij hem te gaan zitten.

Probeer hem in een rustige omgeving te leggen en let er op dat hij bij eventueel proberen te gaan lopen, zich niet zou kunnen stoten ergens aan. Als de hond niet kan staan, probeer hem dan regelmatig zelf van positie te veranderen, om risico op andere aandoeningen te verminderen. Je kunt wat water bij je hond neer zetten voor als hij dorst krijgt en zelf niet naar de bak kan lopen.

Neem als je hond op zijn gemak gesteld is, contact op met de dierenarts en zeg dat je het vermoeden hebt van tia bij hond. De dierenarts kan je verder helpen met medisch advies. Een tia bij hond is een medische noodindicatie waarbij je ook altijd in het weekend of avond de dienstdoende dierenarts mag bellen.

Behandeling van tia bij hond

De dierenarts kan om de diagnose te stellen een MRI scan maken, echter is dit niet bij elke dierenarts beschikbaar en een vrij kostbaar onderzoek. Als het echt een tia is en binnen 30 minuten de klachten verdwenen zijn. Is het toch belangrijk dat de dierenarts medicatie toedient, zoals bloedverdunners om ergere klachten te voorkomen. Zoals eerder vermeld als het klontje verder door schiet en dan niet los komt kan er ook een daadwerkelijke beroerte ontstaan.

Soms heeft de hond geen tia maar een andere aandoening die geriatrisch vestibulair syndroom heet. De symptomen van deze beide aandoeningen lijken sterk op elkaar. Het is daarom extra belangrijk contact op te nemen met de dierenarts, zodat deze de goede diagnose kan stellen en zo ook de juiste behandeling kan opstarten.

Houdt mijn hond klachten over na de tia?

Meestal is een tia van tijdelijke aard en houdt de hond hier dus geen extra klachten aan over. Het kan wel zo zijn dat het gedrag van de hond wat veranderd, maar dit hoeft niet zo te zijn. Vaak moet de hond wel wat bijkomen na zijn tia. Hij kan de eerste tijd erna nog wat moeilijker lopen omdat hij even moet wennen aan de nieuwe situatie.

Wil je zeker weten dat je hond de beste gezondheid heeft, dan raden we je gezonde hondenvoer of hondensnacks aan:

Maak gratis profiel aan banner

3 reacties op “Tia bij hond, wat zijn de symptomen en oplossingen?

 1. Thomas Postema zegt:

  Goede dag volgens de dierenarts bestaan er geen boedverduners voor honden zou graag meer willen weten.
  Bij voorbaat dank T.postema

  • Ramona zegt:

   Mijn hond heeft ook een Tia gehad, ik heb tabletten gekregen zodat de bloedvaten wat meer gaan open staan.
   Bloed verdunners bestaan idd niet voor een hond

 2. J.Schmitz zegt:

  Mijn hund is sinds een week van de rel dacht eerst dat het die hitte is geweest maar meneer is afwezig staart soms een uur of meer tegen een muur aan lijkt mij ofdat ie een tia gehad heeft hij eet en drinkt wel zijn poep is ook redelijk normaal maar toen ie tegen een kast aanliep dacht ik van joh dat klopt niet mijn harry is ook mijn hulphond tegen mijn opgelopen ptss zeg het eerlijk ik kan niet zonder die hund ben zo bang om hem te verliezen hij is 7 jaar maar ik denk dat ie een tia gehad heeft ik had em zelf ook 3 maanden terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *