Cushing hond | Alles over de ziekte van cushing hond

ziekte van cushing hond

Meest recente update: juli 19, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De ziekte van cushing hond is een vervelende ziekte die je liever niet wilt dat je hond krijgt. De ziekte van cushing is een ziekte waarbij er een te grote hoeveelheid cortisol wordt geproduceerd door de bijnierschors. De bijnieren worden gezien als twee kleinere nier organen die zich bevinden naast de nieren.

Wat zijn de oorzaken bij cushing hond?

Cushing hond, wat kunnen daar de mogelijke oorzaken zijn? Zoals net al even kort benoemd is de oorzaak een te hoge concentratie aan cortisol, dit is een tumor in de bijnieren. In 15% van de gevallen komt de tumor voor ter hoogte van de bijnieren.

Er is een drietal groepen van bijnierschorshormonen. De mineralcorticoïden is de eerste vorm. Het woord zegt het al, deze hormonen dienen ervoor om de evenwichten tussen mineralen te reguleren. Indirect zorgen deze hormonen dus voor de huishouding van het water. Bij afwijken wordt water opgehouden.

De tweede vorm is glucocorticoïden. Dit zijn hormonen die er voor dienen om glucose te besparen en zorgen voor het verbranden van aminozuren en vetten.

Ten derde hebben we de geslachtshormonen. In de bijnierschors wordt een kleine hoeveelheid van de geslachtshormonen aangemaakt, ongeacht welk geslacht de hond heeft. In 85% van de gevallen kan de tumor worden gerelateerd aan te hypofose.

De hypofose is een heel erg klein aanhangsel in de hersenen dat in een uitsparing van de schedel ligt op de bodem van de hersenen. Het is een kleine klier die zorgt voor de afscheiding van veel hormonen. Een van de hormonen die ze afscheidt, is ACTH. Wanneer er een tumor is van de hypofose dan zal de concentratie van ACTH gaan stijgen waardoor ook indirect de concentratie aan cortisol zal gaan stijgen.

Je kunt een ziekte nooit helemaal voorkomen, maar door het juiste voer kun je een hoop problemen voorkomen. Weet jij precies welk voor je hond nodig heeft? Via een simpele tool kom je er aan de hand van tien vragen achter wat jouw hond nodig heeft, rekening gehouden met allergieën, activiteit en dat soort factoren. De tool is gemaakt met behulp van vele experts op het gebied van hondenvoeding en is vaak zelfs voordeliger dan normaal voor. Lees hier snel verder om jouw gepersonaliseerde voedingsplan te ontdekken.

De ziekte cushing, verschil tussen hypofyse en afhankelijke cushing

Om een verschil te maken bij de ziekte cushing tussen een cushing die wordt veroorzaakt door een tumor in de bijnier of door een tumor die zich in de buurt bevindt van de hypofyse in de hersenen zal de hond uitgebreid moeten worden getest. Voor deze testen is het nodig dat de hond een dagje op de kliniek blijft.

Er wordt een lage dosis dexamethasone suppressie test gedaan. Dit is een test die vooral de aandacht legt op dat men bij cushing vooral te doen heeft met een afnemende gevoeligheid voor het terugkoppelen van glucocoritocosteroiden.

Wat in deze test wordt gedaan is als volgt. Er zal 0.01 milligram aan dexamethasone vier worden toegediend na een eerste bloedafname. Vervolgens zal de tweede bloedafname dienen voor het controleren van de cortissolwaarde, deze wordt gedaan acht uur na de eerste test. Bij cushing bij honden is de gevoeligheid voor de feedback eigenlijk niet aanwezig en de cortisolwaarde zal hoog blijven.

Deze test zegt vrij veel over de situatie, maar de test is niet heel praktisch gezien het feit dat er over acht uur slechts twee bloedmonsters kunnen worden afgenomen.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Cushing bij honden, wat zijn de symptomen?

Wat zijn nu de symptomen bij de ziekte van cushing? Honden die dit syndroom hebben die hebben een aantal symptomen die zij vertonen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld te veel plassen en vaak ook binnen plassen. Ze drinken veel, vaak meer dan 100 ml per kilogram in 24 uur.

Ze hebben vaak een gezwollen buik, omdat de lever vergroot is en er veel vocht wordt vastgehouden. Daarnaast hebben ze ook haarverlies en een kleurverandering van de vacht en ze hebben te maken met spierverzwakking. Tenslotte zul je ook over het algemeen een hoop verslechtering merken, dus de algemene conditie van de hond die hard achteruit gaat.

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

De diagnose wordt gedaan door middel van bloed- en urineonderzoek. In het bloedonderzoek zal kunnen worden vastgesteld en gezien dat er bepaalde enzymen zijn die heel hard kunnen stijgen. In de urine zal kunnen worden vastgesteld dat er verhoudingen zijn die een stuk groter/schever kunnen zijn dan normaal de bedoeling is.

Hoe wordt er behandeld?

Wanneer je hond deze ziekte heeft dan is dat heel vervelend, de ziekte van cushing bij honden is een van de meest vervelende ziektes die voor jou en de hond nare gevolgen heeft. Je staat op het punt om misschien wel je beste vriend kwijt te raken, maar gelukkig zijn er behandelingen voor de ziekte van cushing.

Wanneer er sprake is van een tumor in de bijnieren dan zal de aangetaste nier worden verwijderd door middel van operatie. Daarnaast is chemotherapie vaak een van de meest effectieve behandelingsmethodes.

Dit zal zorgen voor een complete destructie van de bijnierschors. Dit hakt er vaak hard in, want selectieve destructie is vaak toch vervelender. Vaak kan chemotherapie enkel worden toegediend wanneer een hond een hele goede eetlust heeft, want het is belangrijk dat de hond goed aansterkt bij een behandeling die er zo hard inhakt.

De totale duur van de behandeling is zo rond de 45 dagen, waarvan er 25 dagen chemo wordt toegediend en je 20 dagen zonder. De neveneffecten moeten bij deze therapie zo veel mogelijk worden vermeden.

Er bestaat ook en behandeling die rond de zeven dagen duurt, hierbij is selectieve destructie wel mogelijk, maar daarna zal er een levenslange onderhoudstherapie volgen met Lysodrem. De intensieve nabehandeling maakt vaak dat mensen toch niet voor deze behandeling kiezen. Vaak is het voor jezelf en voor de hond helemaal niet fijn. De therapie van 45 dagen is vaak de meest gemaakte keuze.

Na de behandeling

Het is per behandeling afhankelijk wat er met de hond zal moeten gebeuren, maar voor alle behandelingen blijft één ding altijd hetzelfde, het is belangrijk om genoeg te rusten en aan te sterken. Het is belangrijk dat de hond veel, maar ook de juiste voeding binnenkrijgt. De effecten van de ziekte van cushing en van de behandeling zullen allebei heel heftig zijn.

Daarom is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, en om de hond te steunen gedurende deze behandeling. Welke vorm er ook wordt gekozen, makkelijk zal het zeker niet zijn. Maar dat we dit nu een stuk beter kunnen behandelen dan vroeger is toch wel en punt van verlichting.

Raadpleeg direct je dierenarts op het moment dat je hond enkele van de genoemde symptomen heeft. We hopen natuurlijk dat het allemaal mee valt!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *