Diarree bij honden is een van de meest voorkomende kwalen en is op zichzelf geen probleem. Het is namelijk een mechanisme dat je hond helpt om gezond te blijven. In dit artikel gaan we in op een hond met diarree, de oorzaak en de manieren om de diarree van je hond te verhelpen.

Diarree hond

Diarree is zoals aangegeven op zichzelf geen groot probleem maar het kan wel heel onplezierig zijn. Het is een mechanisme dat helpt om onnatuurlijke stoffen uit het lichaam te krijgen. Zo kan er bijvoorbeeld slijm bij ontlasting van je hond zitten of kan je hond diarree met bloed hebben. Hier zijn talloze oorzaken voor en moet natuurlijk zo snel mogelijk verholpen worden.

Honden stoppen nagenoeg alles in hun bek en krijgen hierdoor ook dingen binnen die eigenlijk niet zouden moeten. Diarree zorgt ervoor dat het lichaam zo snel mogelijk gereinigd wordt. 

Het kan alleen erg vervelend zijn. Natuurlijk door de ongemakken en buikpijn die het je hond kan geven maar ook door de troep die het kan achterlaten in je huis of tuin. Maar wat zijn nou precies de oorzaken van diarree bij honden?

Oorzaken diarree hond

Er is een lange lijst op te noemen met oorzaken die diarree kunnen veroorzaken bij je hond. Hieronder volgt een opsomming van een aantal van de meest voorkomende:

 • Wormen / parasieten: Dit kan voor veel irritatie zorgen bij je trouwe viervoeter. Ook is het lastig voor jou om te voorkomen dat je hond wormen of parasieten binnen krijgt. Honden stoppen namelijk van alles in hun bek en de kans is aanwezig dat er bijvoorbeeld in de grond die ze happen wormen eieren zitten.

  Heeft je puppy diarree? Dan is de kans helemaal groot dat het door wormen zou kunnen komen. Gelukkig zijn er tal van ontwormingsproducten die je hiervoor kunt gebruiken.
 • Infecties: Net zoals de mens krijgen dieren zo af en toe ook een infectie. Dit kan tijdelijk even vervelend zijn maar is meestal geen reden tot paniek, afhankelijk van de infectie. Een hond kan een infectie oplopen door bijvoorbeeld stilstaand water te drinken of in contact te komen met de urine van andere honden. Jongere puppy’s zijn hier over het algemeen gevoeliger voor dan volwassen honden.

  Ben je veel van huis en wil je ervoor zorgen dat je hond geen stilstaand water meer drinkt? Dan kan een drinkfontein uitkomst bieden.
 • Verschil in dieet: Soms kan een verandering in het dieet ook zorgen voor dunne ontlasting bij je hond. De overgang van producten met vlees naar plantaardige producten of gras bijvoorbeeld zorgt al snel voor diarree. Dit is overigens iets waar het lichaam van je hond aan moet wennen en kan naar verloop van tijd soms uit zichzelf weer verdwijnen.
 • Stress: Stress kan ook een oorzaak zijn voor problemen in de stoelgang bij je hond. Veel alleen zijn bijvoorbeeld of de plotselinge verandering van omgeving kan daarom ook zorgen voor diarree. De reden van stress is natuurlijk voor geen enkele hond hetzelfde.

  De ene viervoeter is helemaal op zijn gemak in de auto en de ander ervaart hierdoor veel stress. De enige oplossing hiervoor is het leren kennen van je hond.
 • Problemen met de stofwisseling: Dit zou kunnen duiden op problemen met de organen en kan diarree veroorzaken bij je hond. Het is lastig hiervoor specifieke symptomen op te noemen, omdat dit er talloze kunnen zijn. 

Heb je wel eens nagedacht over het afsluiten van een dierenverzekering? Dit is als het ware een zorgverzekering voor je huisdier. Zo voorkom je dat je bij onverwachte medische problemen ineens veel geld moet betalen. Je kunt hier een geschikte dierenverzekering vinden.

Diarree hond stoppen

Het kan heel vervelend zijn om je hond te zien met diarree. Dit zorgt voor veel ongemakken en je vriend voelt zich niet prettig. Maar wat te doen bij diarree bij je hond? In veel gevallen is dit afhankelijk van de oorzaak, maar er zijn toch een aantal zaken die in bijna alle gevallen kunnen helpen:

 • Blijven voeren: Het is heel belangrijk om je hond te blijven voeren en drinken te geven. Eerder werd nog wel eens gedachte dat een korte periode van vasten helpt bij diarree maar dit is niet altijd juist. Een hond verliest namelijk veel vocht en voedingsstoffen bij diarree en dit kan op zijn beurt voor veel kwalen zorgen.

  Zorg ervoor dat je je hond daarom blijft voeren gedurende de dag, ook als hij wat minder eetlust heeft. Kleinere porties zijn in dit geval aan te raden. Ben je lang van huis? Dan kan een voerautomaat je helpen om toch de kleine porties te kunnen geven. Start alleen met vasten als de dierenarts hier nadrukkelijk om gevraagd heeft.
 • Een goed dieet is het halve werk: Niet alleen het voeren van je hond bij diarree is belangrijk, maar ook het kiezen van de juiste voeding. In het geval van constipatie of diarree is het belangrijk om voedsel te kiezen met veel vezels.

  Voedsel met kalkoen, witte vis of eieren kan helpen, maar ook bijvoorbeeld een banaan kan al wonderen doen. Raadpleeg alleen wel je dierenarts voordat je grote veranderingen gaat aanbrengen aan het dieet.
 • Vraag je dierenarts om medicatie: Afhankelijk van de oorzaak van de diarree bij je hond kan medicatie nodig zijn om het goed te verhelpen. Hiervoor kun je alleen maar je dierenarts raadplegen om de precieze oorzaak te achterhalen.

Wanneer moet je aan de bel trekken?

Over het algemeen gaat de diarree bij je hond snel weer over. Net zoals bij ons moet de situatie in principe na 24 uur in ieder geval een beetje verbeteren. 

Belangrijk is dat je in de tussentijd zorgt voor voldoende vocht en voedsel en dit in kleine porties opdient. Ook is het belangrijk om regelmatig de deur uit te gaan met je hond als hij de energie daarvoor nog heeft. Zo kan hij vaak zijn behoefte doen en spoelt het lichaam.

Duurt de diarree alleen langer en zie je een aantal van de volgende symptomen? Neem dan contact op met je dierenarts om je hond te laten bekijken door de expert:

 • Verlies van eetlust
 • Depressie
 • Veel pijn
 • Bloed in de stoelgang
 • Veel braken naast de diarree
 • Bijna geen urine meer

Heeft je hond chronische diarree? Dan zouden diarree remmers ook uitkomst kunnen bieden om te voorkomen dat je hond helemaal uitdroogt en al de voedingsstoffen verliest.

Het is heel vervelend wanneer je hond diarree heeft, maar meestal geen reden tot paniek. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je je hond zo goed mogelijk kunt helpen. Blijft je hond echter diarree symptomen houden voor een langere periode? Neem dan direct contact op met je huisarts. Je kunt beter iets te voorzichtig zijn dan te laat. Hopelijk gaat het snel weer beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *