Mijn hond heeft wormen, wat kan ik hieraan doen?

wormen hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Veel hondeneigenaren zijn ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat hun trouwe viervoeter wormen kan krijgen. Maar veel mensen weten niet dat elke pup in de baardmoeder al wordt besmet met spoelwormen en daarom worden ze op jonge leeftijd ontwormd.

Maar wat moet je in het algemeen allemaal weten over wormen bij honden? Hoe weet je bijvoorbeeld of je hond wormen heeft en hoe zorg je ervoor dat je hond niet ziek wordt door wormen?

Hoe weet je of je hond wormen heeft?

Het is vaak niet gemakkelijk vast te stellen of je hond last heeft van wormen. De meeste honden hebben namelijk geen klinische klachten en dit maakt het lastig om een infectie direct te herkennen. Er zijn echter wel vage klachten die regelmatig voorkomen wanneer je hond last heeft van wormen. We zullen enkele veelvoorkomende symptomen bespreken.

Diarree, braken en gebrek aan eetlust

Volwassen honden met wormen hebben vaak last van diarree. Ook kan het zijn dat ze regelmatig moeten braken. Als je hond echt veel wormen heeft, dan kunnen ze zelfs te zien zijn in de diarree of het braaksel. Honden met wormen zijn soms ook misselijk en dit zorgt er vanzelfsprekend voor dat ze minder zin hebben om te eten, waardoor ze automatisch ook vermageren.

Met achterwerk schuiven

Honden met wormen hebben vaak jeuk en ze kunnen natuurlijk niet krabben. Om die reden zie je honden met wormen vaak ‘sleetje rijden’. Dit houdt in dat ze met hun achterwerk schuiven over de grond. Op die manier proberen ze de jeuk door wormen te verhelpen.

Laat een ontlastingsonderzoek doen

Wanneer je de vorige alinea’s leest, dan zal je al snel merken dat het allemaal tamelijk vage klachten zijn. Gebrek aan eetlust door misselijkheid komt bijvoorbeeld ook voor bij veel andere ziekteverschijnselen. Als je echt wilt weten of je hond wormen heeft, dan is het raadzaam om contact met de dierenarts op te nemen. Die kan een ontlastingsonderzoek doen en een worminfectie officieel vaststellen.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe voorkom je ziekte door wormen?

Je kan ziekte door wormen bij honden op verschillende manieren voorkomen. In de eerste plaats is het belangrijk om de ontlasting van je hond direct op te ruimen. Zorg er ook voor dat de omgeving van de hond hygiënisch is, zodat hij of zij minder snel geïnfecteerd kan raken.

Daarnaast is het ook niet verstandig om je hond bij een kinderspeelplaats uit te laten en het is handig om drukke uitlaatplaatsen te vermijden.

Zijn ontwormingsmiddelen veilig?

Je weet misschien wel dat er verschillende ontwormingsmiddelen op de markt zijn. Denk aan tabletten, pasta’s en druppels. Het is altijd verstandig om eerst de bijsluiter te lezen of medisch advies in te winnen, alvorens je ontwormingsmiddelen voor je hond gebruikt.

Sommige middelen zijn namelijk alleen geschikt voor jonge honden, terwijl er ook weer middelen zijn die alleen aan oudere honden gegeven mogen worden. Daarnaast zijn er ook bepaalde middelen die je niet tijdens de dracht mag geven.

Over het algemeen zijn ontwormingsmedicijnen veilig, maar in sommige gevallen kunnen er bijwerkingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan agitatie en spiertrillingen. In de bijsluiter lees je meer over de verschillende bijwerkingen. Treden er bijwerkingen op? Dan is het verstandig om dit melden bij de dierenarts of een instantie die over de middelen gaat.

Enkele aanvullende punten over wormen

In de vorige alinea’s hebben we onder meer besproken hoe je wormen bij je hond kunt herkennen en ook wat je kunt doen om ze te voorkomen. Maar hoe zien wormen er eigenlijk uit? Welnu, meestal zie je wormen niet, maar als je hond langdurig is geïnfecteerd, dan zie ze je soms in ontlasting of braaksel. Ze lijken dan op witgele elastiekjes en soms bewegen ze nog kort.

Je hond kan geïnfecteerd worden met een spoelworm wanneer hij of zij aan een eitje snuffelt of aan een eitje likt. Dit kan bijvoorbeeld op drukke uitlaatplaatsen gebeuren, maar soms ook thuis. Als je bijvoorbeeld met je hond gaat lopen of om een andere reden uit huis gaat, dan kun je de eitjes onder de schoenen meenemen.

Spoelwormen zijn niet onschuldig en het is belangrijk om dat te beseffen. Ze richten namelijk schade in de darmen aan en soms zelfs in de lever of longen. Ook zijn spoelwormen slecht voor de algemene weerstand van je hond.

Conclusie

Al met al kan gesteld worden dat wormen bij honden regelmatig voorkomen en dat een infectie gevaarlijk kan zijn. Met de informatie uit dit artikel weet je ongetwijfeld wat je te doen staat bij een infectie.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *