Wat te doen in het eindstadium van nierfalen bij je kat?

nierfalen kat

Het liefste zouden we allemaal willen dat onze katten honderd jaar oud worden. Helaas is dat niet mogelijk en is het onvermijdelijk dat we een keer afscheid moeten nemen van ons huisdier. Het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de laatste momenten van je kat zo pijnvrij mogelijk zijn. Maar hoe zorg je hiervoor? Blijhuisdier.nl vertelt je graag wat je kan doen in het eindstadium van nierfalen bij je kat.

Wat is nierfalen precies?

Nierfalen is een aandoening die voor kan komen bij katten. Het is dan belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten diagnosticeren, zodat hier wat aan gedaan kan worden. Wacht je hier te lang mee, dan is het mogelijk dat er niks meer aan gedaan kan worden en dat jij bij nierfalen je kat moet laten inslapen.

Het probleem hiermee is dat nierfalen zowel bij jonge als bij oudere katten voor kan komen en dat dit een aandoening is waarvan niet meteen zichtbaar is dat je kat hier last van heeft. Bij nierfalen is er een verstoring in de balans bij het filteren van afvalstoffen uit het bloed.

Als dit te erg wordt, dan beginnen de nieren uit te vallen. Je kat kan hier chronische of acuut last van krijgen. Bij allebei de varianten is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te laten doen. Heb je dan ook maar een klein beetje het idee dat er iets niet in orde is met je kat, ga dan direct langs bij de dierenarts.

Symptomen van nierfalen bij je kat

Er zijn meerdere symptomen die optreden als je kat last heeft van problemen met de nieren. Veel van deze symptomen kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen, maar als je een combinatie van deze symptomen bemerkt, dan kan dit een goede indicatie zijn dat het niet goed gaat met je kat.

  • Verandering in plassen en drinken: als je kat last heeft van nierfalen, dan zal hij meer gaan drinken en urineren, of juist minder gaan drinken en plassen. Allebei kunnen indicaties van nierproblemen zijn.
  • Gewichtsverlies en verminderde eetlust: katten hebben steeds minder trek in eten en zullen hun bakje minder leeg maken. Gevolg hiervan is dat je kat gewicht gaat verliezen.
  • Slechte adem en misselijkheid: merk jij dat je kat een slechte adem heeft? Het is dan mogelijk dat er zich afvalstoffen in zijn lichaam aan het opbouwen zijn. Je kat kan van de klachten ook erg misselijk worden en veel moeten braken.
  • Je kat wordt lusteloos: ligt je kat alleen maar een beetje te hangen, terwijl hij normaal gesproken veel door het huis rent? Ook dit kan een indicatie van nierfalen zijn. De energie van de kat wordt erg verstoord door de nierproblemen.
  • Slechte conditie van de vacht: ziet de vacht van je kat er niet meer zo mooi uit en begint hij of zij ook haar te verliezen? Dit kan te maken hebben met een verminderde doorbloeding, die het gevolg is van het nierfalen.

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Snel naar de dierenarts met je kat

Als jij het idee hebt dat er iets niet helemaal in orde is met je kat, dan moeten jullie snel naar de dierenarts. Het is altijd zo dat een kat niet snel laat merken dat hij ziek is, dus als je wel iets merkt is het vaak al goed mis. De dierenarts neemt de symptomen met je door en zal een aantal tests uitvoeren.

Blijkt uit deze tests dat er inderdaad nierfalen in het spel is, dan moet hier zo snel mogelijk iets aan worden gedaan. Zo zijn er speciale diëten die gericht zijn op de nieren van de kat. Door de uitgebalanceerde voeding wordt de druk op de nieren verminderd. Ook is het mogelijk om speciale vloeistoffen toe te dienen.

Deze vloeistoffen helpen de balans te herstellen en voorkomen dat je kat gaat uitdrogen. Uiteraard is er ook medicatie beschikbaar die de nieren van je kat helpt. Je dierenarts zal goed bekijken welke van deze medicijnen de beste keuze is om jouw kat van de problemen af te helpen.

Houd er hierbij rekening mee dat nierfalen een zeer serieus probleem is en dat het ook mogelijk is dat hier niks meer aan te doen is. In dat geval is bij nierfalen van je kat inslapen de enige optie.

Bij nierfalen van je kat wanneer inslapen?

Het is iets wat geen enkele katteneigenaar wil, maar wat soms helaas onvermijdelijk is: je moet je kat laten inslapen. Als het nierfalen progressief en onomkeerbaar is, dan is dat de enige optie om je kat verder lijden te besparen. In het eindstadium van het nierfalen van je kat zijn symptomen zichtbaar.

Je kat zal dan praktisch niet meer eten, bijna niet meer bewegen en medicijnen of diëten brengen geen verandering meer. Je moet dan met je dierenarts bespreken of en wanneer inslapen van je kat de enige oplossing is. Dit is een beslissing die je eigenlijk niet wil nemen, maar die wel het beste is voor je kat.

De dierenarts speelt hier een belangrijke rol bij. Het is aan deze dierenarts om de conclusie te trekken dat er echt niks meer te doen is. Jullie bespreken dan de volgende stappen in het proces. Je hebt dan nog de kans om nog een aantal dagen afscheid te nemen van je kat, waarna het onvermijdelijke moment daar is.

Gelijk ingrijpen bij vermoedens van nierfalen

Heb jij het idee dat er iets niet in orde is met je kat en dat dit wel eens nierfalen zou kunnen zijn? Wacht dan niet langer en ga gelijk naar de dierenarts. Progressief nierfalen is moeilijk te behandelen, maar met medicatie en een goed dieet kan jij je kat nog redden. Is het te laat? Dan sta je misschien voor een van de moeilijkste beslissingen van je leven…

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *