Mijn hond niest veel, moet ik me zorgen maken?

hond niest veel

Meest recente update: juli 21, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Agossie, je hond niest ineens flink. Jij en je hond kijken elkaar even verbaasd aan. Wat was dat nou?
Wees gerust, wanneer een hond niest kan dit om een onschuldig verkoudheidje gaan, net zoals bij mensen. Dat gaat vanzelf weer over. Soms kan er meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld als je hond blijft niezen en koorts heeft. Het is daarom belangrijk om je niezende hond even goed in de gaten te houden.

Hieronder worden enkele oorzaken van een niezende hond nader toegelicht. Eerst wordt kort ingegaan op wat een nies eigenlijk is en wat de functie van niezen is.

Wat is niezen?

Een hond niest veel, nog vaker dan de mens. Het is een automatische reactie waar de hond absoluut geen controle over heeft. De zenuwen zenden signalen naar de hersenen wanneer het gevoel ontstaat dat er iets uit de neus of longen verwijderd moet worden. Een nies is een hele krachtige uitademing.

Eerst haalt de hond diep adem, het strottenhoofdklepje en de stembanden sluiten daarna de longen af (schrik niet, dit duurt heel kort). De borstspieren, buikspieren en longen ronden het proces af door gezamenlijk met een enorme kracht uit te ademen. Vraag je je af wat wordt bedoeld met ‘een enorme kracht’? Denk aan 160 km per uu

Niezen hond; een functionele lichamelijk reactie

Het niezen van een hond is een gezonde lichamelijke reactie om bepaalde stoffen uit de neus of longen te verwijderen. Door een krachtige nies wordt het lichaam beschermd tegen bepaalde voorwerpen die daar niet moeten zijn.

Mogelijke oorzaken waarom een hond niest

Een niezende hond is een normaal verschijnsel, maar waarom vindt deze krachtige reactie plaats? Een aantal oorzaken wordt hieronder toegelicht.

Niezende hond tijdens het spelen; communicatie

Stoeiende honden kunnen ineens niezen. Dit is niets om je zorgen over te maken. Je hoeft niet in te grijpen. Niezen is in dit geval een vorm van communicatie. Door te niezen of door te proesten tijdens het ravotten is het alsof hij zegt: “geintje hè? We doen alsof we vechten. This is for fun…

Niezen hond door verkoudheidsvirus

Bij een gewone verkoudheid gaat het om een relatief onschuldige ontsteking, die vanzelf geneest. Kennelhoest lijkt op een verkoudheid, maar is soms langduriger. Kennelhoest gaat ook vanzelf over, maar het is erg besmettelijk en kan wel voor zwakkere, oudere honden en puppy’s een probleem vormen.

Niezen en snotneus hond, wat jij kan doen

Ditzelfde Het niezen door een verkoudheid of door kennelhoest kan vanzelf overgaan. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen dat je viervoeter rust krijgt en in een relatief stille, maar liefdevolle omgeving kan uitzieken. Als merkt dat het beestje koorts en een snotneus heeft, is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Dit doe je natuurlijk ook zodra je merkt dat je viervoeter niet goed meer eet en drinkt.

Allergische reactie

Je hond niest veel achterelkaar en de ademhaling gaat moeilijk? Dit kan door een allergische reactie veroorzaakt worden. Om te achterhalen of de hond niest door een allergie, voert de dierenarts een allergietest uit. Het is niet altijd mogelijk om een overgevoeligheid op een specifieke stof vast te stellen. In zo’n situatie is het handig als jij nauwkeurig bijhoudt wanneer en/of waardoor het niezen optreedt. Met jouw informatie kan de dierenarts eventueel een middel voorschrijven.

Irriterende stoffen die niesreactie triggeren

Onder meer stof, bloeiende grassen, pollen, sterke geuren, bepaalde bloemen en tabak zijn veelvoorkomende triggers die een allergische reactie kunnen uitlokken. Zulke stoffen zorgen ervoor dat je hond blijft niezen.

Snotneus hond: vreemde voorwerpen in de neus

Je hond niest veel achterelkaar en heeft een snotneus? Dit kan betekenen dat er iets in het neuskanaal vastzit. Tijdens het wandelen, maar ook in huis, kan de hond van alles opsnuiven. Hij heeft nou eenmaal een neus en die gebruik hij enthousiast. Vooral zomers zijn opgesnoven grasaren berucht. Deze haken zich vast in de neus, nadat ze per ongeluk zijn opgesnoven. Door de ademhaling kruipt deze steeds dieper de neus in. Als je grasaren vermoedt, controleer ook meteen de tenen, geslachtsdelen, oren en vacht. Ook daar haken grasaren zich graag vast

Door het vreemde voorwerp niezend weg te werken, kan het weefsel beschadigen, waardoor een wondje ontstaat. Als de wond na twee à drie dagen niet minder wordt, is er wellicht antibioticum nodig om de ontsteking te genezen.

Snuffel even aan de snuit van je hond; slechte adem?

Je hond niest veel en heeft een slechte adem? Dan kan er sprake zijn van een gebitsprobleem. Een infectie aan het gebit kun je ruiken aan de adem, als je je hond goed kent. Check daarom regelmatig de ademgeur van je hond. Snuffel dus even gezellig aan zijn snuit. Op deze manier weet je hoe zijn gezonde adem moet geuren en ruik je het meteen als er een probleem is.

Gebitsproblemen

In voedsel dat op de tanden en kiezen achterblijft, zitten bacteriën. Na een tijdje wordt dit tandplak. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verandert het in tandsteen. Hierdoor kan tandvlees ontstoken raken. Een gebitsontsteking slaat makkelijk door naar de neusholte en de hond krijgt daardoor een loopneus. Kortom, als de hond blijft niezen, een loopneus heeft en je bespeurt een vieze adem, dan is de kans groot dat je trouwe maatje last van zijn gebit heeft.

Woekering van weefsel; tumor in neuskanaal

Weefsel in de hondenneus kan gaan woekeren. Er ontstaat een tumor. Verschijnselen die hierop kunnen duiden zijn ademhalingsmoeilijkheden, hoorbaar snurken, een verstopte neus, een snotneus en de hond niest veel. Ook bloedneuzen kunnen een alarmerend symptoom zijn. Ingrijpen van een dierenarts is bij tumoren noodzakelijk.

Reverse sneezing

Vrij vertaald betekent reverse sneezing ’omgekeerd niezen’. Hierbij maakt de hond meer een geluid dat aan de hik of kokhalzen doet denken dan aan niezen. Het heeft echter wel met niezen te maken. Bij reverse sneezing staat een hond gedurende een paar minuten met een lang uitgerekte nek te snuiven.

Het kan er beangstigend uitzien, maar als het niet vaak gebeurt is het een normale reactie op benauwdheid of irritatie. Om hem te helpen kan je zacht over de keel wrijven (van boven naar beneden), zodat hij gaat slikken.

Het helpt ook wel eens om van een afstandje heel kort in het gezicht te blazen. Ook hier geldt: gebeurt het vaak, duurt het lang of maak je je anderszins zorgen, dan is het wijs naar je dierenarts te gaan.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *