Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Is er iets schattiger dan kleine kittens? Waarschijnlijk niet! Maar voordat je de kitten in je handen kunt houden, moet je een heel groot avontuur tegemoet gaan, namelijk de zwangerschap van je kat.
In het volgende artikel lees je waar je rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap en de geboorte van een kat.
Samenvatting: Dit artikel bespreekt zwangerschap bij katten en legt de nadruk op de tekenen, duur en de zorg die een zwangere kat nodig heeft. Het doel is om katteneigenaren te informeren over hoe ze een zwangere kat optimaal kunnen ondersteunen.
- Kernpunt 1: Zwangerschap bij katten kan herkend worden aan diverse tekens zoals gedragsveranderingen, gewichtstoename en vergrote tepels. Het is belangrijk deze tekens te herkennen om de juiste zorg te kunnen bieden.
- Kernpunt 2: De gemiddelde duur van een kattenzwangerschap is 63 tot 65 dagen. Goede voeding, voldoende rust en regelmatige controles bij de dierenarts zijn essentieel in deze periode om de gezondheid van zowel de moederkat als de kittens te garanderen.
- Oplossing: Een zwangere kat heeft een gebalanceerd dieet, een veilige en comfortabele rustplaats en regelmatige veterinaire zorg nodig. Voorbereiding op de bevalling en kennis van wat te verwachten is, zijn ook cruciaal.
- Onze Ervaring: Met de juiste zorg en aandacht kunnen zwangerschap en bevalling bij katten over het algemeen soepel verlopen, resulterend in de geboorte van gezonde kittens. Het is van belang dat katteneigenaren goed geïnformeerd en voorbereid zijn.
Lees verder om diepgaande informatie te verkrijgen over de verzorging van zwangere katten en het creëren van een veilige en gezonde omgeving voor zowel moeder als kittens.
De belangrijkste feiten over de zwangerschap bij poezen
Voordat we ingaan op het hele proces van zwangerschap, laten we beginnen met het vooraf geven van de belangrijkste informatie. Want de meest gestelde vragen zijn eigenlijk heel snel te beantwoorden.
- Hoe lang is een poes zwanger? Katten zijn ongeveer 9 weken, ofwel 60 tot 72 dagen zwanger.
- Hoeveel keer per jaar kan een kat zwanger worden? Een kat kan twee tot drie keer per jaar drachtig worden.
- Hoeveel kittens krijgt een kat? Bij het 1e nest zijn er meestal maar 2-3 kittens, daarna vaak 3-6 of meer.
Wanneer wordt een kat krols?
Zoals bij eigenlijk heel veel dieren, heeft de kat een bepaalde tijd nodig voordat hij geslachtsrijp wordt. Bij huiskatten gebeurt dit meestal voor het eerst op de leeftijd van 6 maanden.
Bij raskatten is het bereik groter. Sommige soorten, zoals de Siamese kat, zijn vaak klaar vanaf de 4e maand, terwijl andere (zoals de Brits Korthaar) pas in de 12e maand in de puberteit komen.
Krolsheid wordt door de natuur bepaald en komt meestal zo’n 2 tot 4 keer per jaar voor. De krolsheid duurt dan ongeveer 5-10 dagen.
Krolsheid wordt meestal veroorzaakt door de duur van het daglicht. Als het ongeveer 12 uur per dag licht is, zijn katten krols. Dit is vooral vaak het geval van maart tot april en van juni tot september. Krolsheid is eigenlijk vrij onwaarschijnlijk tussen oktober en december.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Is mijn kat zwanger?
Om te beoordelen of je kat echt zwanger is na krols te zijn geweest, is helaas een beetje geduld nodig; zelfs na een paringshandeling zijn de katten nog tot 4 dagen krols.
Dit is dan ook de reden dat meerdere katers vader worden van één en hetzelfde nest. Meestal merk je pas iets van de zwangerschap van je kat na ongeveer de 2e of 3e week.
Symptomen dat je kat mogelijk zwanger is
De eerste tekenen van zwangerschap kunnen ongeveer 2 tot 3 weken na de krolsheid worden waargenomen. Een echo bij de dierenarts geeft uitsluitsel, maar een mogelijke dracht kan je zelf ook herkennen aan de volgende tekenen:
- Vergroting en verkleuring van de spenen
- verhoogde eetlust
- af en toe misselijkheid en braken
- gewichtstoename
- groei van de buikomtrek
- mogelijke stemmingswisselingen (van aanhankelijk tot afstandelijk)
Hoe stel ik een zwangerschap van mijn kat vast?
Een dierenarts kan de dracht van je kat vaststellen met behulp van diagnostische hulpmiddelen, zoals echografie of palpatie (voelen van het zwangere kattenlichaam). Het vaststellen kan ongeveer vanaf de 28e dag van de zwangerschap plaatsvinden.
Het aantal kittens in de buik kan meestal alleen betrouwbaar worden voorspeld met behulp van een röntgenfoto vanaf de 50e dag.
Schijnzwangerschap
Wanneer volwassen vrouwelijke katten in hun cyclus zitten en gaan ovuleren, maar niet zwanger worden, kan er een valse zwangerschap optreden. In tegenstelling tot honden is een schijnzwangerschap bij katten zeldzaam.
De oorzaak van een schijnzwangerschap is de fluctuatie in de concentratie van verschillende hormonen. Er is een daling van het zwangerschapshormoon progesteron en een stijging van de prolactine in het bloed. Dit stimuleert de melkproductie.
De tekenen van een schijnzwangerschap zijn vergelijkbaar met die van een echte zwangerschap. Dit kan het moeilijk maken om ze te onderscheiden.
Zoals hierboven al vermeld is een schijnzwangerschap als baasje moeilijk te constateren. Vermoed je een schijnzwangerschap? Dan kan de dierenarts dit controleren met behulp van een echo vanaf de 28ste dag of een röntgenfoto na de 45ste dag van de ‘zwangerschap’.
Hoe ver is mijn kat zwanger?
Om te bepalen hoe ver de zwangerschap van je kat is, kun je het beste advies inwinnen bij de dierenarts. Met echo’s of röntgenfoto’s kan de dierenarts bepalen in welke zwangerschapsfase je kat zich bevindt.
De zwangerschap van een kat is op te delen in 3 fases. Hieronder zie je de verschillende fases uitgewerkt in een tabel.
Het verloop van de zwangerschap bij een kat
De zwangerschap van een kat is op te delen in drie fases, namelijk:
- Pre-implantatie
- Embryonale ontwikkeling
- Groei van de foetus
De verschillende fases zijn in de tabel hieronder uitgewerkt. In de tweede kolom zie je de eigenschappen per fase binnen de zwangerschap van je kat verder toegelicht.
Fase | Duur (Dagen) | Belangrijkste Gebeurtenissen |
---|---|---|
Pre-implantatie | 0 – 12 | Bevruchting van de eicel in de eileider. Placenta begint zich te vormen. |
Embryonale fase | 12 – 24 | Ontwikkeling van belangrijke organen zoals het zenuwstelsel, hart, wervelkolom, en bloedvaten. |
Foetale groei | 24 – Geboorte | Snelle groei van de kittens, voorbereiding van de moeder op de bevalling. |
Wat kun je een zwangere kat voeren?
Zwangere katten hebben bepaalde voedingsstoffen nodig en over het algemeen net wat meer voeding. Eigenlijk zoals het ook is met zwangere vrouwen. Het is dan ook volkomen normaal dat katten tijdens de zwangerschap 1,5 tot 2 keer zoveel voedsel eet als normaal.
Om controle te houden over je zwangere kat kan je het beste meerdere keren per dag een iets kleinere portie voer geven of de hele dag voer. Let er ook op dat de kat vers water tot haar beschikking heeft.
Overigens is deze verhoogde hoeveelheid voer ook aan te raden na de geboorte totdat de kat stopt met het geven van moedermelk.
Voedingsstof | Dagelijkse Hoeveelheid (Niet-Zwangere Kat) | Verhoogde Hoeveelheid (Zwangere Kat) |
---|---|---|
Calorieën | 250 kcal | 375-500 kcal |
Eiwitten | 9g | 13.5g-18g |
Calcium | 240mg | 360mg-480mg |
Taurine | 10mg | 15mg-20mg |
Verander de kwaliteit van de kattenvoeding
Maar niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit moet veranderen. De drachtige kat heeft een significant hoger aandeel calorieën en eiwitten nodig.
Ook zijn er verschillende voedingsstoffen zoals vitamine A, taurine, koper, ijzer, arachidonzuur en – heel belangrijk: calcium. Dit ondersteunt de melkproductie en de botvorming van de kittens.
Wil je zeker weten dat je zwangere kat de juiste voeding krijgt? Dan adviseren wij voeding op maat. Op basis van een 10-tal vragen over je (zwangere) berekent deze online tool de ideale samenstelling in een voedingsplan. De voeding is volledig gepersonaliseerd en afgestemd op de behoeften van je kat.
Zoals bij elke voerwissel moet je ook hier stap voor stap te werk gaan. Meng dus de eerste 7-10 dagen altijd een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer door het oude.
Verhoog vervolgens het rantsoen steeds meer totdat het nieuwe voer het oude voer volledig heeft vervangen.
Mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap
Net als bij ons mensen of andere huisdieren, kunnen er ook complicaties optreden als een kat drachtig is. In het algemeen moet echter worden gezegd dat, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, de zwangerschap bij katten meestal relatief soepel verloopt en dat er zelden problemen optreden.
Hier is een lijst met mogelijke complicaties van zwangerschap:
- overlijden van de puppy’s
- baarmoeder ontsteking
- miskraam
- rotatie van de baarmoeder
- bloeden
- Zwangerschap buiten de baarmoeder
- Overbelasten
- diafragma breuk
Als je kat de volgende symptomen heeft, moet je extra goed opletten en een dierenarts raadplegen:
- bloeden
- Pijnen
- Koorts
- Sterke rusteloosheid
- Knijpen als naar het toilet gaan
- Ernstig gezwollen buik
- Braaksel
- verlies van eetlust
- kortademigheid
De bevalling van je kat staat voor de deur, wat moet je doen?
Overigens zal het gedrag van je drachtige kat kort voor de geboorte weer veranderen. Ongeveer twee weken daarvoor gaat ze op zoek naar een geschikte plek om te bevallen. Hierdoor lijkt het dier zenuwachtig rond te lopen.
Hoe dichter de bevalling nadert, hoe intenser de rusteloosheid van je kat wordt. Bovendien verliest de kat ongeveer 24-48 uur van tevoren haar eetlust en 12-24 uur ervoor daalt haar lichaamstemperatuur tot ongeveer 37,8°C.
Bij een aanstaande bevalling miauwt de kat vaak veel en begint ze zich intensief te reinigen. Verder zal je kat veel spinnen en hijgen. Zodra je samentrekkingen in haar buik ziet, is dit een heel duidelijk teken dat de kittens echt in beweging zijn.
Als er vervolgens een donkere, stroperige vaginale afscheiding is, duurt het niet lang meer voordat jij en je kattendochter als het ware grootouders worden.
Probeer de kat voor een bevalling veel te laten rusten. Want als ze gestoord wordt, kan ze de bevalling tot 48 uur onderbreken!
Een zwangere kat is prima in staat om de bevalling zelfstandig uit te voeren. Als de kittens echter gedurende enkele uren te snel of helemaal niet komen, moet je de dierenarts bellen.
Het risico bestaat anders dat de kleintjes bijvoorbeeld stikken. Normaal gesproken zijn katten echter zeer betrouwbaar bij de bevalling.
Zwangerschap van Katten: Week-tot-week Ontwikkeling
Week 1: Tijdens de eerste week na de bevruchting migreren de bevruchte eitjes naar de baarmoeder. De kat zal fysiek weinig tot geen veranderingen vertonen.
Week 2: De embryo’s hechten zich aan de baarmoederwand. Dit is het begin van de placenta-ontwikkeling. De kat kan wat rustiger zijn dan normaal, maar er zijn geen fysieke tekenen van zwangerschap.
Week 3: De embryo’s ontwikkelen zich snel en beginnen vorm te krijgen. Tegen het einde van deze week kunnen de tepels van de kat rozer en groter worden.
Week 4: De foetussen zijn nu ongeveer de grootte van een walnoot. Een dierenarts zou in staat moeten zijn om de zwangerschap te bevestigen door middel van een buikpalpatie.
Week 5: De foetussen ontwikkelen zich verder; hun ruggengraat en ledematen beginnen te vormen. De buik van de moeder begint uit te zetten.
Week 6: Kittens ontwikkelen hun haarfollikels, klauwen en tanden. De moederkat kan gewicht beginnen te winnen.
Week 7: De foetussen zien er nu uit als kleine kittens. Ze ontwikkelen hun vacht en als de moederkat een witte vacht heeft, kun je de kittens zien bewegen in haar buik.
Week 8: Kittens blijven groeien en bereiden zich voor op de geboorte. De moederkat zoekt naar een veilige plek om te bevallen.
Week 9: De moederkat is klaar om te bevallen. Ze kan rusteloos worden, minder eten en vaker de kattenbak bezoeken. De kittens kunnen elk moment geboren worden.
Tabel: Ontwikkeling van Kattenzwangerschap Week-tot-week
Week | Ontwikkeling |
---|---|
1 | Bevruchte eitjes migreren naar de baarmoeder |
2 | Embryo’s hechten aan de baarmoederwand |
3 | Tepels worden rozer en groter |
4 | Foetussen ter grootte van een walnoot |
5 | Ontwikkeling van ruggengraat en ledematen |
6 | Ontwikkeling van haarfollikels, klauwen, en tanden |
7 | Vorming van vacht op de kittens |
8 | Moederkat zoekt een veilige plek om te bevallen |
9 | Voorbereiding op de geboorte |
Veelgestelde vragen over zwangerschap kat
Hoeveel keer per jaar kan een kat zwanger worden?
Een kat kan tot 3 keer per jaar zwanger worden. Na een bevalling kan een kat binnen 2 tot 3 weken alweer drachtig worden.
Hoe kan ik een zwangere kat herkennen?
Net als bij ons mensen zijn er de eerste paar weken geen zichtbare tekenen van zwangerschap. De spenen van een zwangere kat beginnen pas rond de 4e week te groeien en worden rood. Verder slaapt je kat veel meer dan voorheen en komt ook aan in lichaamsgewicht.
Andere gedragsveranderingen worden meestal niet waargenomen. Een dag voor de bevalling is het mogelijk dat er al melk uit de spenen van de zwangere kat komt.
Hoeveel weken is een poes zwanger?
Een poes is gemiddeld 8 tot 9 weken zwanger. Omgerekend naar dagen duurt een draagtijd van een kat gemiddeld tussen 61 en 72 dagen. In uitzonderingen kan de zwangerschap ook enkele dagen langer of korter duren.
Hoeveel kittens krijgt een kat?
Het aantal kittens kan sterk verschillen van kat tot kat. Afhankelijk van het ras kan het aantal geboren kittens variëren van 1 tot 10. Je kunt je kat het beste vóór de geboortedatum door een dierenarts laten onderzoeken om het exacte aantal kittens te bepalen. Het aantal kittens kan meestal alleen betrouwbaar worden voorspeld met behulp van een röntgenfoto vanaf de 50e dag.
Bevalling kat symptomen?
Typische symptomen wanneer je kat op het punt staat te bevallen zijn:
- De zwangere kat eet minder en trekt zich terug op een ongestoorde plek
- De lichaamstemperatuur kan tot 24 uur van tevoren dalen
- De zwangere poes wordt onrustiger
- Je kat bezoekt steeds vaker de kattenbak
- De spenen zijn meer gezwollen en de kat lekt af en toe moedermelk
- De vagina scheidt vloeibare afscheiding af
Welke nazorg bevalling kat?
Bevallen is echt vermoeiend. Nu is het tijd voor veel rust. Je kat moet herstellen van de bevalling en het geboorteproces. De kittens doen nu weinig werk, ze zuigen alleen aan de spenen en slapen het grootste deel van de tijd.
Het is verder belangrijk dat het gebied waar je kat voor zijn kittens zorgt, niet constant wordt bezocht door bewoners of zelfs bezoekers die van tijd tot tijd voor de kittens zorgen.
Tenslotte, we weten dat het moeilijk is om de kittens niet op te pakken, maar wees geduldig met het oppakken van de kleine kittens. Het kan anders voorkomen dat moeder bezorgt wordt en daardoor haar kittens steeds naar andere kamers verplaatst.
Kan je een zwangere kat optillen?
Gezonde katten hebben tijdens de zwangerschap meestal geen speciale behandeling nodig. Zwangere katten zijn slechts licht beperkt in hun mobiliteit en kunnen vrijwel alle activiteiten gewoon blijven uitvoeren. Probeer de buik van de kat niet te voelen, bijvoorbeeld om de kittens te voelen. Dit kan wantrouwen bij de moederkat veroorzaken, waardoor ze zich terugtrekt.
Hoe zie je dat kat moet bevallen?
Zodra de bevalling dichterbij komt zul je merken dat je kat ander gedrag zal vertonen. Het lichaam begint te reageren op de aanstaande bevalling:
- Je kat kan minder eetlust krijgen
- De lichaamstemperatuur van je kat kan dalen
- Je kat wordt onrustiger
- De poes bezoekt vaker de kattenbak
- De spenen van de zwangere kat zijn meer gezwollen
- De moedermelk zal af en toe lekken
- De vagina krijgt een vloeibare afscheiding