Labrador Retriever, over labrador puppy, karakter en meer

Labrador Retriever

Meest recente update: augustus 4, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De Labrador Retriever is een populaire hond en dat is niet voor niets! Het vriendelijke en zorgzame labrador karakter maken de hond de perfecte gezinshond. Oorspronkelijk waren Labradors echter gehoorzame jachthonden. De Labrador wordt niet gehoorzaam geboren en kan als labrador puppy behoorlijk eigenwijs zijn. Desondanks is dit de perfecte hond voor de sportieve eigenaar die er graag op uit gaat met zijn hond. 

Labrador retriever oorsprong

De Labrador Retriever stamt af van de St. John’s-hond en komt oorspronkelijk uit Newfoundland in Canada. Labradors werden daar door de Engelse adel gebruikt om te helpen bij de jacht, met name de eendenjacht in moerasgebieden.

Hierdoor hebben labradors ook vliezen tussen de tenen. Vandaag de dag zijn Labradors de meest populaire honden in Nederland. Niet alleen als huisdier, want Labradors worden ook vaak ingezet als blindengeleidehond of drugshond.

Labradors zijn slim en leergierig. De opvoeding is het meest effectief met een vriendelijke en consequente aanpak. Labradors hebben weinig vachtverzorging nodig en hebben een waterafstotende onder vacht. Het labrador karakter zorgt ervoor dat de hond zowel geliefd is als gezinshond én jachthond.

Als jachthond is de labrador een trouwe kameraad met een uitstekend reukvermogen. Als gezinshond is de Labrador beschermend, vriendelijk en gehoorzaam. Labradors doen het over het algemeen goed bij kinderen en hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Het beste hondenvoer voor een Labrador Retriever

Heb je een Labrador Retriever of ben je van plan om een Labrador te nemen? Het meest geschikte voer voor een Labrador is premium voeding op maat. Ieder huisdier is namelijk uniek in zijn kenmerken en condities, zo ook een Labrador Retriever. Wanneer je kiest voor voeding op maat weet je zeker dat de samenstelling van het voer specifiek geschikt is voor jouw Labrador. Voeding op maat is daarnaast vaak tot 30% goedkoper vergeleken met populaire merken. Lees hier meer over het voeding op maar concept.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Labrador karakter

De meest kenmerkende karaktereigenschap van een Labrador is dat zij er alles aan doen om het baasje zo gelukkig mogelijk te maken. De Labrador werkt graag en helpt daarom graag met verschillende taken in en rondom het huis. Dit maakt de hond zo’n fijne huisgenoot voor in huis en op een groot erf.

De Labrador is een bijzondere hond. Wist je bijvoorbeeld dat Labradors mensen onder water kunnen opsporen? Ze hebben een uitstekend reukvermogen en zijn door hun hoge intelligentie makkelijk te trainen. Het leergierige en waakse karakter maakt dat de Labrador de perfecte hond is voor het het bewaken van objecten en panden, apporteren, als gezinshond of hulphond én als jachthond.

Een Labrador wil graag leren. Hoe meer tijd je in het leren van nieuwe dingen steekt, hoe meer de hond zal opbloeien. Labradors vinden het fijn om in de buurt van mensen en andere dieren te zijn en zijn zeer trouw aan hun baasje.

Tot slot hebben Labradors enorm veel doorzettingsvermogen en deinzen zij niet terug voor uitdagingen. Een puppy labrador retriever zit vol met energie. Omdat Labradors het fijn vinden om bij mensen in de buurt te zijn is het niet altijd mogelijk om een Labrador voor lange periodes achter elkaar alleen te laten. Het karakter van een labrador is dus wel zeer prettig te noemen.

Labrador puppy

Het opvoeden van labrador retriever puppies is niet moeilijk, maar er moet wel veel aandacht besteed worden aan het correct opvoeden van de pup. Labradors zijn van nature erg leergierig waardoor het niet moeilijk is om de hond op te voeden. De pup zal graag willen leren en daar kun je als baasje je voordeel mee doen.

Labrador welpen gaan graag samen met hun baasjes op pad en willen graag helpen. Je mag er dus vanuit gaan dat de Labrador pup je overal naartoe volgt in de eerste maanden. De pup wilt graag weten wat je gaat doen en of hij kan helpen. Door de pup met veel liefde en vriendelijkheid op te voeden is de kans groot dat je er een fijne huisgenoot bij krijgt.

Het is echter wel belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding van een Labrador pup. Zo zorg je ervoor dat de pup op een latere leeftijd geen gedrag vertoond waar jij niet blij van wordt. Een labrador puppy heeft veel energie. Labradors hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Ze zijn namelijk vatbaar voor obesitas wanneer er te weinig lichaamsbeweging is.

Zorg ervoor dat je de hond elke dag minimaal 3 keer uitlaat en maak in de weekenden lange wandelingen met de hond. Door hier de juiste voeding aan toe te voegen houd je de pup gezond en gelukkig!

Labrador puppy

Labrador soorten

De vacht van een Labrador Retriever is kort en hoeft weinig geborsteld te worden. Eén keer per week borstelen en afspoelen wanneer de hond in water met algen of zand heeft gespeeld is voldoende om de vacht gezond te houden. Labrador Retrievers verharen vrijwel niet.

Dit is ander bij een Labrador Herder, ofwel een Sheprador. Een Sheprador is een kruising van een Labrador Retriever en, in de meeste gevallen, een Duitse Herder. Labradors worden ook wel met Hollandse en Mechelse Herders gekruist. De Sheprador is groter dan een Labrador en kan tussen de 35 en 45 kilogram worden.

De schofthoogte is gemiddeld 65 centimeter. Shepradors worden gemiddeld 12 jaar oud en hebben daarmee dezelfde levensspanne als een Labrador Retriever. Shepradors verharen een stuk meer dan een Labrador. De honden hebben een langere vacht en verharen regelmatig. Het is dan ook belangrijk om de hond regelmatig te borstelen of de hond naar een trimsalon te brengen voor de vachtverzorging.

Verder is een Labrador Herder lastiger om op te voeden. Omdat de honden ook de karaktertrekken van Herders meenemen zijn ze in de puppyfase iets eigenwijzer dan Labradors. De intelligentie en leergierigheid is hetzelfde, maar het jachtinstinct van de Sheprador kan sterker zijn.

Hoe oud wordt een labrador?

De gemiddelde leeftijd van een labrador is 10 tot 14 jaar. Opvallend genoeg kan de kleur hier invloed op hebben. Een blonde labrador wordt doorgaans iets ouder dan de donkere labrador. Door je labrador regelmatig te laten checken bij de dierenarts en premium voeding te gebruiken weet je zeker dat het je labrador aan niets ontbreekt en dat hij of zij gezond oud kan worden.

Labrador retriever

Labrador Retriever is een ontzettend lieve en intelligente hond die je makkelijk kunt opvoeden met veel vriendelijkheid. Door consequent te zijn in de opvoeding zal de hond opgroeien tot een vriendelijke en behulpzame volwassen hond die een echte allemansvriend is.

Labradors hebben enorm veel energie en vinden het prettig om te helpen en te werken. Daarom zijn Labradors de perfecte honden voor mensen die sportief zijn en er graag op uit gaan. Labradors hebben een gemiddelde schofthoogte van 55 centimeter en wegen zo’n 35 kilo.

Ben je op zoek naar een grotere hond maar ben je verliefd geworden op de karaktereigenschappen van een Labrador? Dan past een Labrador Herder misschien wel bij jou. Deze hond is groter en heeft een gemiddelde schofthoogte van 65 centimeter. Shepradors verharen meer en zijn niet geschikt voor mensen met allergieën.

Kies jij voor een raszuivere Labrador of ga jij op zoek naar een Labrador kruising? In elk geval kies je voor een hond die gegarandeerd gek is op zijn baasje en een geweldig karakter heeft.

Of je nu gaat voor een bruine labrador pup of een blonde labrador pup, een labrador puppy is een goede aanvulling. Het is een echte gezinshond. Het labrador karakter is passend binnen een gezin en gaat goed samen met kinderen. Kortom, labrador honden zijn een aanrader voor iedereen die gek is op honden.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *