Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
De groei van een pup gaat per week sneller dan bij mensen, maar elke hond begint als een kleine puppy. Al groeiend ontdekken kleine hondjes de wereld. De groeicurve van een hond verschilt per exemplaar, maar je kunt je goed voorbereiden op de groei van jouw puppy. In dit artikel vertellen wij namelijk alles over de groei van pups per week.
Hoe wordt de groeicurve van een hond bepaald?
De groeicurve van een hond wordt uitgestippeld aan de hand van informatie over de schofthoogte ontwikkeling van andere honden in hetzelfde ras. Hierdoor kun je van tevoren bepalen of een bepaald ras goed bij jou past. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een hondje dat klein blijft, dan moet je op zoek gaan naar rassen met een lage maximale schofthoogte.
Ben je op zoek naar een grote waakhond? Dan kijk je naar rassen met een hoge maximale schofthoogte! Afhankelijk van de grootte van jouw hond verloopt de groeicurve sneller of langzamer. Dit is een belangrijke graadmeter om antwoord te geven op de vraag: hoe groot wordt mijn pup?
Hoe ziet de ontwikkeling van de groei van een pup er per week uit?
Een kleine hond groeit anders dan een grote hond. Als je wilt weten hoe de groei van jouw pup zich ontwikkeld dan moet je rekening houden met het volwassen gewicht van de hond. Hoe snel jouw puppy zijn volwassen gewicht behaalt, is opnieuw afhankelijk van het ras.
Een kleine hond is sneller uitgegroeid dan een grote hond. De ontwikkeling van een kleine hond zal in de puppytijd dan ook sneller gaan dan de ontwikkeling van een grote hond. Desondanks groeien honden veel sneller dan mensen. Het is daarom belangrijk om van elk moment te genieten, want voordat je het weet is jouw hondje geen puppy meer. Dit is wat er in de eerste weken van het leven van jouw pup gebeurt. Dit is handig om antwoord te geven op de vraag: hoe lang groeit mijn hond?
Tip: zorg ervoor dat jouw puppy te allen tijde de voeding krijgt die voor hem geschikt is. Veel baasjes geven hondenvoer dat niet geschikt is voor puppy’s, waardoor de pup hier later last van kan krijgen. Met gepersonaliseerde hondenvoeding zorg je ervoor dat jouw pup een eigen voedingsplan heeft die past bij de wensen en kenmerken van de hond. Lees hier meer over ons nieuwe ‘voeding op maat’ concept en ontdek de prijs voor jouw pup. Voeding op maat is doorgaans tot wel 30% goedkoper dan andere voermerken.
Week 1
- De moederhond draagt zorg voor de puppy’s door het nest schoon te houden, de puppy’s te laten zogen en de ontlasting op te eten en ontlasting te stimuleren. Puppy’s kunnen hun temperatuur nog niet regelen en daarom ligt mamahond regelmatig tegen de pups aan. Je kunt ook een warmtekussen in de werpkist leggen om de pups een handje te helpen.
- De puppy’s lopen nog niet, maar kruipen langzaam door de kist.
Week 2
- De oogjes gaan open na 10 dagen waarna de pups voor het eerst kunnen zien. De pups reageren nog niet op licht of beweging.
- De pups worden voor het eerst ontwormd.
Week 3
- De overgangsfase begint en deze duurt één week. Tijdens deze fase gaan de zintuigen beter werken en gaan de pups op ontdekkingstocht. Pups krijgen nu ook meer interesse in de voederbak en het drinkwater.
- De moederhond krijgt mama+puppy voer waarmee zowel de mamahond als de puppy’s van voldoende eiwitten worden voorzien.
- De eerste tandjes breken door. Het is dus hoog tijd om kauwspeeltjes in huis te halen.
Week 4 en 5
- De eerste socialisatiefase gaat in. Hondjes leren tussen 4 tot 12 weken de wereld kennen.
- De 2e ontwormingskuur wordt gegeven.
- De eerste melktandjes zijn doorgekomen. Het volledige melkgebit bevat 28 tanden en kiezen.
- De puppy’s mogen brokjes eten! Zorg wel voor zachte brokjes of paté om de hondjes langzaam te laten wennen aan het nieuwe voer.
Week 6 en 7
- De puppy’s maken kennis met de dierenarts en worden ingeënt tegen hondenziekte en het Parvovirus.
- Vanaf week 6 mogen de pups gechipt worden.
- Het is in week 6 ook wederom tijd om te ontwormen.
- Tegen week 7 zullen de puppy’s minder sabbelen bij de moederhond, omdat zij dit niet meer accepteert. Zorg dus voor voldoende hondenvoer.
Week 8 en 9
- Vanaf de 8ste week mogen de pups naar hun nieuwe eigenaar.
- Week 8 is ook geschikt om te starten met ontvlooien.
- In week 8 is het wederom tijd om de pups te ontwormen.
- In week 9 staat er weer een dierenartsbezoek gepland voor inentingen tegen de ziekte van Weil en kennelhoest
Week 10, 11 en 12
- In week 10 kun je starten met trainingen zoals Bench training of het leren lopen aan de lijn.
- Vanaf week 12 gaat je puppy tandjes wisselen. Zorg voor genoeg speeltjes, want anders loop je het risico dat je sloffen of de bank het slachtoffer worden van kleine scherpe tandjes.
- De laatste inentingen worden in week 12 gegeven. Hierna is het nodig om je hond jaarlijks te laten inenten. Zorg ervoor dat je je puppy ontwormd voordat de enting wordt gegeven.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wanneer is een hond uitgegroeid?
Om een goede indicatie te geven van wanneer je hond is uitgegroeid kijken wij dus naar het maximale volwassen gewicht van de hond. Je kunt deze regels aanhouden om erachter te komen wanneer jouw pup is uitgegroeid:
- Een kleine hond met een volwassen gewicht, minder dan 10 kilogram, groeit tot 8 tot 10 maanden door.
- Heb jij een middelgrote hond tussen de 10 en 25 kilogram? Dan groeit jouw hond door tot hij/zij 1 jaar is.
- Een grote hond met een volwassen gewicht van 25 tot 45 kilogram groeit zo’n 18 maanden door.
- Is jouw hond als volwassen hond zwaarder dan 45 kilo? Dan groeit het lichaam van jouw hond 24 maanden door.
Wanneer is een puppy uitgegroeid?
Je kunt het aan je hond zien wanneer hij is volgroeid. Puppy’s gaan namelijk door een ugly puppy fase waarin het puppy haar ruimte maakt voor een volwassen vacht. Je puppy ziet er op dit moment wat gek uit, maar dat komt helemaal goed zodra de hond volgroeid is.
Het is lastig om te zeggen wanneer een hond volledig is volgroeid. Uiterlijke kenmerken als een volle vacht geven en de bovenstaande groeicurve van de hond geven in dit geval een goede indicatie.
Conclusie van de groeicurve van een hond
De groeicurve hond laat je van tevoren zien hoe groot jouw hond uiteindelijk wordt. Je kunt de groeicurve bekijken op basis van het volwassen gewicht van jouw hond. Om erachter te komen wat het volwassen gewicht van jouw hond is, kun je naar het ras kijken. Als je niet goed weet wat het ras van jouw puppy is, omdat je pup het product is van een kruising dan kun je het ras aanhouden waar de pup het meeste op lijkt.