Wat kan je doen als je hond benauwd is?

Benauwdheid hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Merk jij op een dag dat je hond snurkt, of dat hij een piepend geluid maakt tijdens het slapen? Dit is een teken dat je hond het benauwd heeft. Honden kunnen net als mensen last hebben van ademhalingsproblemen, wat zich vooral uit tijdens het slapen.

Het is goed mogelijk dat jij je hier zorgen om maakt, maar begrijpen waarom dit gebeurt en wat je eraan kan doen, is essentieel voor het welzijn van je trouwe metgezel. Blijhuisdier.nl helpt jou hier graag verder.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van benauwdheid bij honden?

De mogelijke oorzaken van benauwdheid bij honden is bijvoorbeeld dat je hond knort bij het ademen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van benauwdheid, waar ze vooral tijdens het slapen last van hebben. We zetten de belangrijkste redenen voor je op een rijtje.

  • Overgewicht: overgewicht kan een flinke belemmering zijn voor de ademhaling van je hond, vooral tijdens het slapen. Het heeft namelijk de opbouw van vetweefsel rond de luchtwegen tot gevolg. Hierdoor vernauwen de luchtwegen zich, waardoor het moeilijker wordt voor je hond om goed adem te halen.
  • Brachycefale rassen: sommige hondenrassen, denk bijvoorbeeld aan de Engelse Bulldog, de Franse Bulldog of de Mopshond, hebben van nature korte snuiten en platte gezichten. Dit staat bekend als brachycefalie en kan leiden tot ademhalingsproblemen. Dit is te wijten aan de beperkte luchtwegen.
  • Allergieën: net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn. Zo kunnen ze last hebben van allergieën voor pollen, huisstofmijt, of bepaalde soorten voedsel. Deze allergieën zorgen voor een irritatie van de luchtwegen en benauwdheid.
  • Slaaphouding: de slaaphouding heeft ook effect op hoe eenvoudig het is om adem te halen. Sommige honden komen in slaaphoudingen terecht die de ademhaling bemoeilijken. Als een hond het bijvoorbeeld fijn vindt om op zijn rug te slapen, kunnen de luchtwegen hierdoor worden afgesloten.
  • Overmatige opwinding of angst: honden die opgewonden of angstig zijn, gaan sneller ademen, wat dan weer kan leiden tot benauwdheid. Ook tijdens de slaap kan dit zeker voorkomen. Dit is een veel voorkomend verschijnsel tijdens levendige dromen of nachtmerries.

Wat te doen als je hond een snurkende ademhaling heeft?

Een snurkende ademhaling bij een hond is gelukkig goed te behandelen. Er zijn een aantal tips die wij je kunnen geven om je hond van een rochelende ademhaling af te helpen. Om te beginnen is het belangrijk om goed op het gewicht van je hond te letten.

Als overgewicht een probleem is, dan is het cruciaal om het gewicht van je hond te beheren. Dit doe je door middel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Raadpleeg vooral ook je dierenarts voor advies over het juiste dieet voor je hond.

Zorg er daarbij ook voor dat de slaapomgeving van je hond zo comfortabel mogelijk is. Een goed kussen of matras kan helpen om de juiste slaaphouding te bevorderen. Het is ook belangrijk om de omgeving zo vrij mogelijk te houden van allergenen en stof.

Is je hond benauwd met symptomen die er op wijzen dat dit komt door de slaappositie? Houd dan goed een oogje in het zeil met betrekking tot de slaaphouding van je hond. Zie je dat hij in een ongemakkelijke positie slaapt, probeer dan voorzichtig zijn houding aan te passen. Dit kan de ademhaling vergemakkelijken.

Zorg er ook voor dat je hond een zo ontspannen mogelijk leven leidt. Benauwdheid bij een hond kan namelijk ook het gevolg zijn van stress of angst. Identificeer wat hier de triggers voor zijn en probeer deze zoveel mogelijk te verminderen. Stel je hond bijvoorbeeld gerust voordat deze gaat slapen.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wanneer moet je naar de dierenarts?

In de regel hoeft benauwdheid bij een hond geen heel groot probleem te zijn en kan je hier zelf heel wat aan doen. Er zijn echter ook situaties waarin het raadzaam is om onmiddellijk de hulp van een dierenarts in te roepen.

  • Frequentie en ernst: je hond maakt een raar geluid en dat komt vaak voor? Als de benauwdheid frequent voorkomt, ernstig is of ook optreedt buiten het slapen om, dan moet je direct een dierenarts raadplegen.
  • Brachycefale rassen: als je een brachycefale hond hebt die vaak benauwd is, dan is het zeker verstandig om dit met je dierenarts te bespreken. Deze rassen hebben namelijk vaak speciale zorg en aandacht nodig.
  • Allergische reacties: denk je dat allergieën de oorzaak zijn van de benauwdheid? Jouw dierenarts kan dan allergietests uitvoeren om de triggers te identificeren en behandelingsopties voor te stellen.
  • Gewichtsproblemen: is je hond te zwaar? Je dierenarts helpt je dan bij het opstellen van een goed plan om het gewicht zoveel mogelijk te beheersen. Ook kan je dierenarts dieetadvies geven.

Hoe kan de dierenarts je hond helpen?

Een dierenarts kan verschillende stappen nemen om de benauwdheid van je hond te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. Zijn allergieën de oorzaak, dan zal je dierenarts waarschijnlijk antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Maar het kan ook mogelijk zijn om een chirurgische ingreep toe te laten passen. Dit is vooral veel voorkomend bij brachycefale rassen. De ingrepen hebben dan over het algemeen betrekking op het corrigeren van de anatomie van de luchtwegen.

Je dierenarts weet als geen ander welke diëten jouw hond verder kunnen helpen. Maar hij kan ook ademhalingsoefeningen voorschrijven, waarmee jij ervoor zorgt dat de luchtwegen van je hond versterkte worden.

Conclusie

Benauwdheid bij honden tijdens het slapen is iets wat vaak voorkomt. Het hoeft geen ernstige oorzaak te hebben, maar het is wel goed om het in de gaten te houden. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen, of het nu gaat om gewichtsproblemen, allergieën, brachycefalie of andere factoren. Je dierenarts kan je helpen om een geschikte behandeling te vinden.

Door proactief de gezondheid en het welzijn van je hond te bewaken, zorg je ervoor dat hij een comfortabel en gelukkig leven leidt!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *