Wat doet prednison voor de hond?

prednison voor honden

Meest recente update: oktober 26, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Prednison voor de hond wordt meestal voorgeschreven bij ontstekingen en allergieën. Bij de behandeling van eczeem en astma is het medicijn ook geschikt. Daarnaast wordt prednison voor honden voorgeschreven bij auto-immuunziekten en bij overgevoelige darmen.

In dit artikel vertellen we je alles over Prednison. We gaan daarnaast in op de bijwerkingen van prednison voor je hond, bieden je alternatieven en gaan in op wanneer je het wel of niet kunt gebruiken.

Prednison of prednoral voor de hond? Dit zijn de verschillen

Prednison is voornamelijk gemaakt van glucocorticosteroïden. Het is in de meeste gevallen een verzamelnaam voor alle hormonen met deze eigenschappen. Als de dierenarts prednison voorschrijft dan is de kans groot dat je geen prednison op de verpakking ziet staan. Andere benamingen zijn:

  • dexamethason

  • prednisolon

  • methylprednisolon

  • cortison

  • triamcinolon

  • flixotide

  • Prednoral

  • Dexoral

  • Depocort

  • Dexadreson

  • Solu-delta-cortef

  • Solu-cortef

Het medicijn wordt voor talloze zaken voorgeschreven. Een veelgebruikte aandoening waarvoor je prednison voor je hond voor kunt gebruiken zijn ontstekingen en allergieën. Ook bij eczeem en astma schrijven dierenartsen soms een dosering voor.

Bij de wat heftigere ziektes zoals auto-immuunziekten, overgevoelige darmen en zelfs bepaalde vormen van kanker zou het medicijn uitkomst kunnen bieden. We raden je aan om altijd een dierenarts te raadplegen bij dergelijke medicijnen gezien de mogelijke bijwerken. Hierover vertel ik je zo meer.

Prednison voor honden: wanneer dien je prednison toe?

Prednison is een glucocorticoïde medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor honden om een reeks gezondheidsproblemen aan te pakken, waaronder immuungemedieerde ziekten, Addison’s ziekte door het aanvullen van cortisoldeficiëntie, en bepaalde kankersoorten wanneer multi-drug chemotherapie niet wordt nagestreefd.

Hoewel prednison effectief kan zijn in het behandelen van deze aandoeningen, moet het met zorg worden toegediend. De exacte dosering en duur van de behandeling met prednison kunnen variëren op basis van de specifieke gezondheidstoestand van de hond en moeten worden bepaald door een dierenarts. Prednison werkt door een breed scala aan immuunreacties te blokkeren, en het is geassocieerd met een verscheidenheid aan bijwerkingen.

Het is essentieel om met een dierenarts te overleggen voordat je prednison aan je hond geeft, aangezien onjuist gebruik van dit medicijn kan leiden tot verdere gezondheidsproblemen.

Het is ook cruciaal om de instructies van de dierenarts zorgvuldig te volgen bij het toedienen van prednison aan je hond, om ervoor te zorgen dat het medicijn effectief is en het risico op bijwerkingen wordt geminimaliseerd.

In sommige gevallen, zoals bij het toedienen van orale medicijnen, zal een dierenarts specifieke instructies geven over hoe het medicijn moet worden toegediend, of het nu met voedsel moet worden gegeven of op een lege maag, en hoe je kunt zorgen dat je hond het medicijn daadwerkelijk inslikt.

In een notendop, prednison kan een nuttig medicijn zijn voor het behandelen van verschillende aandoeningen bij honden, maar het moet met voorzichtigheid worden gebruikt onder begeleiding van een ervaren dierenarts. Voor deze kwalen wordt Prednisol mogelijk voorgeschreven:

Aandoening Herkenningspunten
Allergieën Jeuk, roodheid, huiduitslag, zwelling, aanhoudend likken of bijten aan bepaalde gebieden
Astma Hoesten, piepende ademhaling, ademhalingsmoeilijkheden, verminderde energie
Immuungemedieerde ziekten Zwelling van gewrichten, lethargie, koorts
Addison’s ziekte Braken, diarree, zwakte, lage hartslag, spierzwakte
Ontstekingen Roodheid, zwelling, warmte, pijn in het getroffen gebied
Auto-immuunziekten Kan variëren: zwelling, roodheid, pijn
Bepaalde soorten kanker Lethargie, onverklaarbaar gewichtsverlies, zwellingen of bultjes, verandering in eetlust

Bijwerkingen prednison hond

Prednison is een krachtige ontstekingsremmende medicatie die kan worden gebruikt om een reeks aandoeningen bij honden te behandelen, waaronder allergieën, auto-immuunziekten en bepaalde soorten kanker.

Echter, net als andere medicijnen, kan prednison bijwerkingen veroorzaken. Hieronder worden de mogelijke bijwerkingen van prednison bij honden verkend, evenals de herkenningspunten voor elke bijwerking.

Gedragsveranderingen

Onderzoek heeft aangetoond dat corticosteroïdtherapie, zoals prednison, geassocieerd kan worden met gedragsveranderingen bij honden. Hoewel de exacte bijwerkingen kunnen variëren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gedragsveranderingen en met een dierenarts te praten als u zich zorgen maakt​.

Polyurie en Polydipsie (PU/PD)

Polyurie (verhoogde urineproductie) en Polydipsie (verhoogde dorst) zijn gemeld als bijwerkingen van prednisonbehandeling bij honden, vooral wanneer het medicijn in hoge doses wordt toegediend​.

Fysieke Bijwerkingen

Prednison kan verschillende fysieke bijwerkingen hebben, waaronder hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel), hypertensie (hoge bloeddruk), oedeem (zwelling), osteoporose (botverlies), en vertraagde wondgenezing. Deze bijwerkingen kunnen met name voorkomen bij honden die hoge doses prednison krijgen of het medicijn voor langere tijd gebruiken​.

Dosering-gerelateerde Bijwerkingen

De bijwerkingen van orale glucocorticoïden zoals prednison zijn over het algemeen evenredig aan de potentie van het medicijn, de dosering en de duur van de toediening. Hogere doses en langdurige behandeling kunnen het risico op bijwerkingen vergroten​.

Hieronder is een tabel met de bijwerkingen van prednison bij honden en hoe u deze kunt herkennen:

Bijwerking Herkenningspunten
Gedragsveranderingen Aanpassingen in energie, agressie, of angst
Polyurie Verhoogde urineproductie
Polydipsie Verhoogde dorst
Hyperglykemie Verhoogde dorst, verhoogde urineproductie, gewichtsverlies
Hypertensie Moeilijkheden met oefenen, kortademigheid
Oedeem Zwelling in de ledematen
Osteoporose Pijn, moeilijkheid bij het bewegen
Vertraagde wondgenezing Wonden die langzaam genezen of niet genezen

Natuurlijk alternatief prednison voor de hond

Prednison, een corticosteroïde, wordt vaak gebruikt om verschillende aandoeningen bij honden te behandelen. Hoewel het effectief is, zijn er ook natuurlijke alternatieven die mogelijk nuttig kunnen zijn voor honden. Hier zijn enkele natuurlijke alternatieven voor prednison, samen met hun potentiële voordelen:

 1. Kurkuma (Turmeric):

  • Bevat curcumine, een verbinding met ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.
  • Veilig om aan hondenvoer toe te voegen of als supplement te geven​.
 2. CBD-olie:

  • Afkomstig van de hennepplant.
  • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Kan helpen bij het verlichten van pijn en angst bij honden​.
 3. Omega-3-vetzuren:

  • Essentiële vetzuren belangrijk voor het behoud van de algehele gezondheid.
  • Hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gewrichtsgezondheid bij honden​.
 4. Yucca Shidigera:

  • Inheemse Amerikaanse plant, ook gebruikt voor ornamentele doeleinden.
  • Kan helpen bij het verlichten van pijn, verminderen van ontstekingen, en het verbeteren van de spijsvertering en circulatie​.
 5. Visolie:

  • Bevat Omega-3-vetzuren die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.
  • Kan veilig aan het dieet van je hond worden toegevoegd​.
 6. Benadryl:

  • Een antihistaminicum dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, jeuk en zwelling veroorzaakt door allergieën.
  • Het is veilig voor honden, maar het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen om de juiste dosering te bepalen​.
 7. Aspirine:

  • Kan helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen bij honden, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt omdat het maagzweren en bloedingen kan veroorzaken.
  • Belangrijk om met een dierenarts te overleggen voor de juiste dosering​.

Het is essentieel om met een dierenarts te overleggen voordat je overweegt om een ​​van deze natuurlijke alternatieven te gebruiken, om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn voor de specifieke conditie en gezondheidsbehoeften van je hond.

Ervaringen met prednoral: geschikt voor honden en katten

De ervaringen met prednoral en prednison verschillen per dier. Net als bij mensen kunnen honden en katten last krijgen van bijwerkingen. Hoeveel last je dier van bijwerkingen krijgt, is afhankelijk van de dosis en hoe goed het dier op de medicijnen reageert.

Moet je hond of kat ingeënt worden? Pas dan op met het toedienen van prednison. Door de medicatie is het namelijk mogelijk dat er minder afweerstoffen worden opgebouwd waardoor het dier meer last kan krijgen van de inenting.

In uitzonderlijke gevallen heeft prednison een negatief effect op hoe je dier zich voelt. Als je merkt dat het dier heel snel afvalt of niet meer zichzelf is dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact te maken met de dierenarts.

Prednoral voor de kat

Prednison, Prednoral en dexamethason zijn ook geschikt voor de kat. In de meeste gevallen worden deze medicijnen toegediend als kortdurende ontstekingsremmer. Prednison wordt bij katten meestal voorgeschreven bij diarree, overgeven, bronchitis of astma, kanker, huidproblemen, bloedarmoede en leverproblemen.

De bijwerkingen voor katten zijn hetzelfde als de bijwerkingen voor honden. Katten kunnen last krijgen van veel behoefte aan water waardoor ze vaker moeten plassen. Erge honger en vraatzucht, hijgen en een afwijking in het gedrag zijn veel voorkomende bijwerkingen van prednison of Prednoral.

In een notendop is prednison een medicijn die klachten van een onderliggende ziekte onderdrukken. Het is dus geen geneesmiddel, maar kan gebruikt worden om onderliggende klachten te verminderen. Het is echter wel belangrijk om erachter te komen wat de onderliggende oorzaak van de klachten is.

Door je kat of hond goed door de dierenarts te laten onderzoeken ontdek je de oorzaak van de klachten en kun je werken aan een gericht behandelplan. Zo houd je je huisdier gezond en gelukkig, en daar wordt jij ook gelukkig van!

Conclusie: Prednison Voor Honden, Dit Moet Je Weten

Prednison en Prednoral zijn krachtige geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor honden en katten om een breed scala aan gezondheidsproblemen aan te pakken.

De ervaring met Prednoral bij honden en katten verschilt, en het is cruciaal om de gezondheid van het dier nauwlettend in de gaten te houden en nauw samen te werken met een dierenarts om de juiste dosering en behandeling te bepalen.

Bij het overwegen van prednison voor je hond, is het van vitaal belang om te weten wanneer prednison moet worden toegediend en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Langdurig gebruik van prednison bij honden kan leiden tot significante bijwerkingen die de gezondheid van de hond kunnen beïnvloeden, daarom is het belangrijk om ook de natuurlijke alternatieven voor prednison voor honden te overwegen.

Deze alternatieven kunnen een minder heftige optie zijn voor het beheer van chronische aandoeningen, met minder risico op bijwerkingen.

De algemene gezondheid en het welzijn van je hond zijn van het grootste belang. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen effectieve behandeling van gezondheidsproblemen en het minimaliseren van ongewenste bijwerkingen van medicijnen zoals prednison.

Een grondige discussie met een dierenarts, en wellicht een second opinion, kan helpen om de beste beslissing voor je huisdier te nemen. Op deze manier kun je zorgen voor een lang, gezond en gelukkig leven voor je trouwe viervoeter.

Wil je het helemaal goed doen en je hond gezonde snack geven? Dan vind je hieronder twee lekkere alternatieven:

Maak gratis profiel aan banner

8 reacties op “Wat doet prednison voor de hond?

 1. Arie Klaasse zegt:

  labrador 11 jaar heeft agressieve vorm van kanker inzijn wang heeft nu eergisteren 2 pillen prednoral 20 mg gehad en vandaag 1st gezwel is verminder inwang evoeld zachter aan nu slaap ze veel geef zel lichte kreuntje graag uw antwoord

  • Camiel zegt:

   Ga zo snel mogelijk aan de gang met biologisch rauwvlees!!! Geef de hond cbd met thc, BOUW DIT LANGZAAM OP! Het is de bedoeling zo veel mogelijk thc opbouwend in te nemen Cbd zal helpen om meer thc in te kunnen nemen dit omdat het de negatieve effecten van thc zal verminderen. Stop met brokken en al het andere!!! Alleen 3 x per dag biologisch rauwvlees. Bedank me maar later.

   • Noud Pijnappels zegt:

    Hallo Camiel.
    Ik las jouw reactie ten aanzien van de hond die kanker heeft en prednoral heeft gekregen. Wij zitten in dezelfde situatie met onze hond waarmee ik gisteren naar de dierenarts ben geweest en te horen kreeg dat hij meerdere tumoren heeft. Het is lymfeklier kanker met heel snel groeiende tumoren. Hij is pas 8 jaar oud en is een kruising Tibetaanse terriër en Maltezer. Normaal worden deze honden gemakkelijk 12-14 jaar. Zou je mij iets meer kunnen vertellen over wat je adviseerde tav gebruik Cbd en thc? Heb je zelf daar ervaring mee of zou. Onze hond heeft nu ook prednison en als dat niet aanslaat is het binnen enkele weken einde oefening. Zou je daarom snel kunnen reageren? Desnoods even bellen. Gr. Noud 0654727353

   • Martin zegt:

    Beste Camiel. Het is in dergelijke gevallen helemaal niet okay om mensen dit te adviseren. Rauw vlees kan het probleem alleen verergeren. Hoe komt u erbij dat kanker een hele heeft aan omega vetten (in dit geval vis)

 2. richard van den eng zegt:

  mijn hond terry, een 6 jaar oude mix van stafford met cane corso heeft een maligne lymfoom bij zijn keel tot nu toe heeft hij prednoral 20mg gekregen en wilde graag weten of dat er misschien betere pillen zijn om hem te helpen,iedere hoopgevende reactie is voor ons zinvol,bvb dank

  • Noud zegt:

   Beste Richard,
   Wij zitten met onze – tot vorige week- kerngezonde en levendige – 8 jarige Tibetaanse terriër in dezelfde situatie. In No time grote gezwellen. Diagnose: maligne lymfoon . Hij heeft sinds gisteren prednison. Even afwachten of het aanslaat en maar hopen dat hij nog wat extra tijd krijgt. Hoe is het met jullie vergaan? Hebben jullie nog informatie die ons kan helpen? Wij willen geen chemotherapie. Ik hoop dat je dit bericht nog leest en kan reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *