Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Valt het je op een dag op dat je hond vaak moet hoesten? Op zich is dit niet iets om je meteen grote zorgen over te maken. Merk je echter dat de hoestbuien aanhouden of erger worden, dan is het verstandig om hier contact over op te nemen met je dierenarts. Het is dan namelijk mogelijk dat je hond last heeft van hartproblemen.
Is dit het geval, dan snap je dat hier meteen iets aan gedaan moet worden. Als de problemen namelijk ernstig zijn, dan kan dit een gevaar zijn voor de gezondheid van je hond. Je dierenarts kan jou en je hond hierbij helpen. Blijhuisdier.nl vertelt jou meer over wat je kan doen als je vermoedt dat je hond hartproblemen heeft.
Hoe kan hoesten bij honden wijzen op hartproblemen?
Het is wellicht niet iets waar je meteen aan denkt als jij je hond hoort hoesten, maar dit kan wel degelijk wijzen op hartfalen bij je huisdier. Het is namelijk zo dat bij hartproblemen het hart niet effectief kan pompen. Hierdoor kan bloed zich ophopen in de longen en vocht lekken in de luchtwegen.
Dit leidt dan weer tot hoesten, omdat de luchtwegen van je hond geïrriteerd raken en jouw hond gaat proberen het vocht en slijm kwijt te raken. Hoewel hoesten een indicatie kan zijn van hartproblemen, is het niet altijd meteen duidelijk dat dit de oorzaak is. Het kan ook worden verward met andere aandoeningen, zoals luchtweginfecties of allergieën.
Zoals je begrijpt, is het dan belangrijk om even langs te gaan bij je dierenarts en deze je hond grondig te laten onderzoeken. Een grondig onderzoek door een dierenarts is nodig om de oorzaak vast te stellen. Je weet dan meteen of hartproblemen daadwerkelijk de oorzaak zijn van de problemen van je hond, of dat hier een andere reden voor is.
Andere symptomen van hartproblemen bij honden
Hoest je hond veel, dan kan dit al een indicatie zijn dat je hond last heeft van hartproblemen. Er zijn echter nog meer symptomen die aangeven dat er iets niet helemaal in orde is met het hart van je hond. We zetten ze even voor je op een rijtje.
- Vermoeidheid: honden met hartproblemen hebben moeite met normale activiteiten en kunnen zelfs na een wandelingetje al snel uitgeput zijn.
- Ademhalingsproblemen: naast hoesten moeten honden met hartproblemen ook hijgen, hebben ze problemen met ademen en zijn ze erg onrustig.
- Opgezwollen buik: sommige honden krijgen een opgezwollen buik door vochtophoping (ascites), wat het gevolg is van het hartfalen.
- Gewichtsverlies: honden met hartproblemen hebben minder eetlust en gaan zodoende minder eten. Gevolg is dat ze langzaam maar zeker steeds meer gewicht verliezen.
- Hoesten met roze schuim: als jouw hond ernstige problemen heeft, dan kan het voorkomen dat ze roze schuim gaan ophoesten. Dit wijst op longoedeem, wat een van de kenmerken van hartproblemen is.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat kan je doen als je denkt dat je hond hartproblemen heeft?
Heb jij het vermoeden dat er iets mis is met het hart van je hond? Wacht dan niet langer, maar neem direct contact op met je dierenarts. Hartproblemen bij een hond moeten namelijk altijd zo snel mogelijk behandeld worden. Je dierenarts neemt de symptomen met je door.
Na afloop hiervan wordt er een grondig onderzoek uitgevoerd. Mogelijk worden er ook röntgenfoto’s gemaakt of echografieën besteld. Dit is nodig om de diagnose te kunnen bevestigen. Ook wordt hiermee duidelijk wat de ernst van de aandoening is.
Het is belangrijk om snel in beeld te hebben wat er aan de hand is, zodat er ook zo snel mogelijk met een behandeling begonnen kan worden. Zo help jij het leven van je hond te verlengen.
Wat kan een dierenarts doen?
De behandeling van hartproblemen bij honden varieert, afhankelijk van de specifieke diagnose, maar meestal worden de volgende stappen genomen om jouw hond te behandelen:
- Medicatie: dierenartsen schrijven medicijnen voor om de symptomen te verlichten, het hart van je hond te ondersteunen en de vochtophoping te verminderen.
- Dieet: een speciaal dieet kan ook een goede manier zijn om je hond te helpen. Hiermee wordt het hart van je hond namelijk ondersteund en de zoutinname beperkt.
- Lichaamsbeweging en rust: ook voor een hond is wat meer lichaamsbeweging soms goed. Het is daarbij echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond ook genoeg rust krijgt. Je dierenarts geeft jou op dit gebied advies.
- Laat je hond regelmatig controleren: er zijn periodieke controles en tests nodig, zodat de dierenarts in de gaten kan houden hoe het gaat met je hond, om de voortgang van de aandoening te volgen en de behandeling aan te passen indien nodig.
Wat zijn de verwachtingen qua levensduur?
De prognose voor honden met hartproblemen varieert sterk. Dit is helemaal afhankelijk van de ernst van de aandoening, of de diagnose op tijd is gesteld en de effectiviteit van de behandeling. Sommige honden reageren goed op medicatie en leiden een relatief normaal leven leiden, terwijl andere honden een beperktere levensduur kunnen hebben.
Een snelle diagnose en een goede samenwerking met je dierenarts zijn essentieel om de kwaliteit van het leven van je hond te verbeteren en de levensduur zoveel mogelijk te maximaliseren.
Conclusie
Als je hond veel hoest kan dit een duidelijke indicatie zijn dat hij last heeft van hartproblemen, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen. Denk aan vermoeidheid, ademhalingsproblemen, een opgezwollen buik, gewichtsverlies of hoesten met roze schuim.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en diagnose. De behandelopties variëren, maar je kan dan denken aan medicatie, een dieet, lichaamsbeweging en rust.
De levensverwachting van een hond met hartproblemen hangt af van verschillende factoren en kan variëren. Maar als deze problemen vroeg worden opgemerkt en je hond goed behandeld wordt, dan kan dit de kwaliteit van leven van je hond sterk verbeteren.