Is je hond eenzaam? Met deze 4 tips los je dat op

hond eenzaam

Meest recente update: augustus 6, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Honden zijn echte gezelschapsdieren. Het liefst zijn ze geen seconde alleen, maar natuurlijk moet jij als baasje geld verdienen om al dat speelgoed en snacks te kunnen betalen. Overdag zijn honden daarom veel alleen en ze kunnen daardoor soms eenzaam zijn. In dit artikel vertellen we je alles over eenzaamheid bij honden en geven we je 4 tips om dit te voorkomen.

Kan een hond eenzaam zijn?

Ja, een hond kan zeker eenzaam zijn. De ene hond heeft het meer dan de andere, maar met name honden die constant veel alleen zijn kunnen last hebben van eenzaamheid. Wanneer je lange dagen werkt of zelfs hele weekenden van huis bent achter elkaar is het goed om aan je hond te denken. 

Hoe merk je dat honden eenzaam zijn?

Iedere hond reageert anders op eenzaamheid. Toch zijn er een aantal algemene eigenschappen waaraan je eenzaamheid kunt herkennen. Merk je dat je hond een of meerdere van deze symptomen heeft over een langere periode? Dan is het goed om wat aandacht te besteden aan de thuissituatie.

  • Futloos en niets meer willen doen
  • Het kapotmaken van spullen
  • Niet meer spelen
  • Je hond verstopt zich voor je
  • Verlies van eetlust
  • Een verandering van het karakter

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe verhelp ik de eenzaamheid van mijn hond? 4 tips

Bovenstaande symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat je hond eenzaam is. Helemaal als je van jezelf weet dat de hond veel alleen is kan dat deze symptomen opwekken. Het is in dit geval verstandig om een verandering aan te brengen aan de thuissituatie om het je hond zo prettig mogelijk te maken.

Ga met je hond in de weer voordat je weggaat

Honden brengen altijd een groot gedeelte van de dag alleen door als jij weg bent. Het liefst neem je je hond natuurlijk overal mee naartoe, maar dat gaat simpelweg niet. Het is daarom verstandig om even goed met je hond in de weer te zijn voordat je weggaat.

Je kunt hierbij denken aan een lange wandeling, een stukje hardlopen of naast de standaard ronde nog even te spelen in de tuin. Hierdoor kan je hond zijn of haar energie kwijt en is het makkelijker om veel te slapen. 

Als je slaapt ben je niet eenzaam en door te zorgen dat je hond moe is maak je dat allemaal een stuk makkelijker. Vergeet ook niet een lekkere hondenmand klaar te leggen zodat het relaxen voor je hond kan beginnen. 

Zorg voor een oppas

Honden moeten toch uitgelaten worden. Hoe leuk is het als iemand uit je omgeving dit tussen de middag wil doen en de hond daarna even mee naar huis neemt? Zelf werken wij vaak thuis, helemaal geen straf om tegelijk op de hond van de buren te passen.

In de meeste gevallen is het met eenzaamheid van honden namelijk erg op het moment dat ze helemaal alleen zijn. Zodra er iemand in dezelfde kamer zit gaat het al een stuk beter. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag met de hond in de weer te zijn. Gewoon niet alleen zijn is voldoende om de vervelende gevoelens bij je hond weg te nemen.

Ga tussen de middag even langs

Vroeger toen ik nog bij mijn ouders woonde ging mijn vader in zijn middagpauze naar huis om de hond uit te laten. Hij at zijn boterham op tijdens deze wandeling en ging daarna weer aan de bak. Lekker voor jou omdat je zo in de buitenlucht bent en goed voor de hond omdat hij zo even wat gezelschap heeft. Dat breekt de dag van alleen zijn lekker op in stukjes.

Sommige honden hebben er een handje van om aandacht te vragen als ze veel alleen zijn geweest. Dit doen ze door bijvoorbeeld weg te rennen of zich in de bosjes te verstoppen. Dit kun je in je pauze voorkomen door een lange hondenriem te gebruiken. Je hebt immers niet de tijd om constant achter de hond aan te zitten.

Maak gebruik van speelgoed

hondenspeelgoed tegen eenzaamheid

Honden beginnen zich pas eenzaam te voelen zodra de verveling toeslaat. We raden je daarom aan om speelgoed in huis te halen waarmee je hond zich kan vermaken. Speelgoed waardoor je hond snel moe wordt zoals interactief hondenspeelgoed helpt hierbij.

Je kunt hier snacks in verstoppen en je hond moet moeite doen om dit eruit te halen. Hierdoor verliest je hond energie en zal hij of zij rustiger worden en weer lekker gaan liggen. Iedere hond heeft een andere voorkeur voor speeltjes, dus probeer vooral uit wat werkt en wat niet werkt.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat je hond zich minder snel aan je meubilair zal vergrijpen. Eenzame honden worden soms namelijk baldadig om maar aandacht te krijgen als je thuis bent. De bank of je stoelen zijn daarvoor een gewillig slachtoffer. Met genoeg hondenspeeltjes in huis voorkom je dat je hond niets anders heeft en zich maar moet uitleven op je bank.

Hopelijk hebben we je iets bij kunnen brengen over eenzaamheid bij honden. Feit is dat honden niet zo graag alleen zijn. Probeer er daarom rekening mee te houden dat de periode dat honden alleen zijn niet zo lang is. Door af en toe in de pauze langs te gaan voor een korte wandeling of te zorgen voor een oppas kun je het je hond veel aangenamer maken. Dat is het belangrijkste toch?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *