Meest recente update: december 16, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Sommige honden zijn er gevoeliger voor dan anderen: bijten uit angst, of soms zelfs uit agressie. Incidenten waar honden in betrokken zijn komen dan ook regelmatig voor: jaarlijks worden er in Nederland wel zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten.
Ruim dertig procent van deze 150.000 bijtincidenten zijn dusdanig ernstig dat er een dokters- of ziekenhuisbezoek aan te pas moet komen. De meeste bijtincidenten hebben kinderen als slachtoffer.
Kinderen zijn zich dan ook lang niet altijd bewust van de gevaren en kunnen soms heftig zijn voor honden, waardoor de hond onvoorspelbaar kan reageren. Maar wie is er nu aansprakelijk wanneer er schade door huisdieren wordt toegedaan? Je leest het hier.
Wie is er aansprakelijk?
Wanneer er schade door huisdieren aangericht wordt, is de dierenbezitter altijd aansprakelijk voor de schade, ongeacht of het hier om een hond, paard, kat of ander dier gaat. De aansprakelijkheid betreft namelijk risicoaansprakelijkheid, ofwel, schade waar je voor aansprakelijk gesteld wordt omdat je een bepaalde hoedanigheid hebt.
In dit geval betreft de hoedanigheid dus het bezit van het dier dat de schade veroorzaakt heeft. De gedachte hierachter is dat ondanks dat de hond nog zo lief kan zijn, het uit impuls of onberekenbare energie schade aan anderen kan toedoen. Verzekeringsmaatschappijen verschaffen hier meer informatie over op hun websites.
De uitzonderingen op de regel
Er zijn een aantal uitzonderingen op de bovengenoemde regel. De eerste uitzondering is wanneer het dier in actie komt, omdat het dat geleerd heeft van de mens. Dit geldt bijvoorbeeld voor waakhonden of politiehonden: wanneer een inbreker of andere ongenodigde gast het terrein betreedt en de hond valt aan, gelden er andere regels.
In dit geval ben je als eigenaar nog steeds aansprakelijk, maar er wordt ook rekening gehouden met tot in hoeverre de actie van de hond rechtmatig was. De andere uitzondering is wanneer jouw dier door iemand gebruikt wordt voor een bedrijf.
Een voorbeeld hiervan is wanneer jouw paard ook af en toe ingezet wordt voor een manege. Wanneer het dier in de manegelessen gebruikt wordt, is de manege aansprakelijk voor eventuele schade.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren?
Voor dieren hoef je in principe geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zij vallen namelijk onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De schade zal dan vergoed worden tot een bepaald maximaal bedrag.
Uiteraard geldt het eigen risico hier ook gewoon. Schade aan het interieur wordt echter niet altijd gedekt. Slechts een paar inboedelverzekeringen dekken ook schade aangebracht aan het interieur door huisdieren, maar hier zitten wel de nodige voorwaarden aan. Laat je dus altijd goed informeren!