Kattenvlooien | Vlooien bij katten voorkomen en bestrijden

vlooien katten

Meest recente update: juli 13, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Vlooien bij katten komen veel voor en kunnen heel vervelend zijn. Zie je je kat veel krabben of kauwen op de huid, dan kan hij of zij last hebben van kattenvlooien en dit moet je zo snel mogelijk verhelpen om erger te voorkomen.

In dit artikel vertellen we je daarom precies wat kattenvlooien zijn. Hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen om ze te bestrijden wanneer je kat er al last van heeft.

Wat zijn kattenvlooien?

Kattenvlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van je kat. Ze zorgen niet alleen voor ongemak, maar kunnen daarnaast ook ziektes overdragen. Ze komen erg veel voor bij dieren, maar vooral bij honden en katten. 

Vlooien kunnen een lange tijd zonder eten maar hebben bloed nodig voordat ze eieren leggen. Een vrouwelijke vlo kan tot wel 4000 eieren leggen. Dit is behoorlijk wat, helemaal wanneer je leest hoe snel een vlo door zijn levenscyclus gaat.

Deze cyclus bestaat uit vier verschillende fases. Het ei, de larve, het pupa-stadium en volwassen. Afhankelijk van de omgeving kan een vlo hier binnen enkele weken tot een jaar doorheen gaan en daarom soms snel voor meer vlooien zorgen.

Vlooien symptomen

Er zijn veel verschillende signalen waaraan je kunt zien of je kat vlooien heeft. Het is echter lastig om te zien omdat de vlooien enorm klein zijn, grondig onderzoek is daarom belangrijk. Helemaal bij een kleine hoeveelheid vlooien kan het lastig zijn om ze te spotten. Hieronder vind je daarom enkele tips:

 • Jeukende huid en veel krabben
 • Veel bijten in de vacht en huid
 • Haarverlies in voornamelijk de staart of nek
 • Enorme slaperigheid door bloedverlies
 • Je ziet de vlooien (doordat ze zich snel voortplanten)

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Problemen van vlooien

Vlooien kunnen voor veel problemen zorgen, van een beetje jeuk tot erger. Het is dan ook belangrijk om het gedrag van je kat zoals hierboven beschreven goed in de gaten te houden. Heb je het vermoeden dat je kat last heeft van vlooien, doe er dan zo snel mogelijk iets aan. Anti vlooien katten producten zijn belangrijk om je kat van onderstaande problemen te beschermen:

 • Vlooienallergie kat. Een rode huid, het uitvallen van haar, overmatig krabben en infecties kunnen hier het gevolg van zijn
 • Wormen. Bijt je kat veel en krijgt hij of zij veel vlooieneitjes binnen? Dan is de kans aanwezig dat deze uitgroeien tot wormen met alle gevolgen van dien
 • Bloedarmoede.Vlooien voeden zich met bloed en bij grote hoeveelheden vlooien worden er grote hoeveelheden bloed ‘afgenomen’. Dit kan ervoor zorgen dat je kat heel moe wordt en zelfs voor bloedarmoede

Vlooien check

Voordat je alle antivlooienmiddelen in huis haalt is het verstandig eerst uit te zoeken of je kat echt wel last heeft van vlooien. Ook een teek behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Dit kun je doen met behulp van een vlooien check:

Het checken voor vlooien kan in enkele minuten en in drie simpele stappen. Afhankelijk van de hoeveelheid vlooien die je vindt ben je er korter of langer mee bezig.

 1. Zoeken naar vlooien

  Neem de huid van je kat goed onder de loep en zoek voor beweging

 2. Kammen

  Kam de vacht van je kat met een speciale anti vlooien kam, dit kan een simpele vlooienkam zijn maar ook een elektrische vlooienkam voor optimaal resultaat

 3. Reinigen

  Heb je vlooien aan de kam? Dompel de vlooienkam dan in een mengsel van water en afwasmiddel om de vlooien to doden

Het is hierbij belangrijk om er vroeg bij te zien. Op het moment dat je veel beweging ziet is het een behoorlijke klus om alle vlooien met een kam te verwijderen. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om vlooien bij katten te bestrijden.

Wat ook goed helpt om de gezondheid van je kat op peil te houden is het juiste kattenvoer. We hebben daarvoor de oplossing gevonden, namelijk een gepersonaliseerd voedingsplan samengesteld voor jouw kat door experts. Je weet zo zeker dat je kat de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Lees hier snel verder voor meer informatie.

Anti vlooien producten

Er zijn gelukkig veel verschillende producten op de markt die je kunnen helpen je kat te beschermen. Ook voor de bestrijding van vlooien zijn er talloze nuttige producten die je hierbij kunnen helpen.

Vlooienband

Vlooienbanden kunnen je helpen met het voorkomen van vlooien en dit is natuurlijk altijd beter dan bestrijden. Door het aanbrengen van een vlooienband van Seresto wordt de directe omgeving van je kat beschermt tegen (de groei van) vlooien. De Seresto vlooienband beschermt bovendien ook tegen teken, mooi meegenomen.

De werking van de Seresto teken- en vlooienband is bovendien 7 tot 8 maanden waardoor je een heel seizoen goed zit. Het  is verstandig zoveel mogelijk teken zelfstandig te verwijderen met een kam en vervolgens de vlooienband van Seresto aan te brengen. Hierdoor wordt verdere groei van de vlooien voorkomen. Dit is een van de meest populaire vlooien beschermmiddelen.

Vlooiendruppels

Vlooiendruppels kun je inzetten als je de vlooien hebt gevonden op je kat. Het doodt vlooien, teken en bijtende luizen bij kittens en voorkomt de groei van nieuwe. Lees altijd wel goed de bijsluiter voordat je het spul gebruikt op je kat voor de zekerheid, helemaal wanneer je kittens ontvlooien wilt.

Tickless 

De meest revolutionaire antivlooien bescherming op onze lijst met geschikte producten is Tickless. Dit apparaatje maakt ultrosone impulsen die niet hoorbaar zijn voor mens of huisdier, maar wel voor vlooien en teken. Het houdt hierdoor de booddoeners op afstand en voorkomt dat ze op je kat gaan zitten. Het is bovendien volledig zonder chemicaliën die je bij andere beschermingsartikelen wel nodig hebt. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *