Hond stinkt: oorzaken en oplossingen

Hond stinkt

Meest recente update: augustus 5, 2023 door Marijke van Blijhuisdier

Als je hond stinkt dan wil je dat zo snel mogelijk oplossen. Soms is een grondige schoonmaakbeurt voldoende, maar het is ook mogelijk dat je hond stinkt omdat hij of zij last heeft van een onderliggende aandoening. Geen zorgen, want in dit artikel vertellen wij je meer over waarom je hond stinkt en wat je eraan kunt doen! 

Waarom stinkt mijn hond? 

Een penetrante geur bij je hond kan door verschillende oorzaken optreden. Als je hond stinkt dat wil je graag weten waar de geur vandaan komt en wat je ertegen kunt doen. Om het probleem op te lossen moet je eerst de oorzaak vinden. Is de geur namelijk afkomstig van het lichaam van de hond, dan zijn er andere oplossingen dan wanneer de geur afkomstig is uit het lichaam van de hond. Dit zijn de mogelijke oorzaken van een stinkende hond. 

Vacht van hond stinkt 

Als je hond stinkt door de vacht dan heb je als baasje geluk. Het voorkomen van een stinkende vacht is namelijk super eenvoudig. Zorg ervoor dat je de vacht afdroogt na een wandeling in de regen en was de vacht met een goede hondenshampoo om geurtjes te verminderen. De oorzaak van een stinkende vacht is namelijk vaak een natte vacht. Als de vacht te lang nat blijft dan zorgt dit voor een nare penetrante geur. 

Heeft je hond plooien in de huid? Controleer dan goed of in deze plooien geen ontstekingen ontstaan. Je kunt een nare geur, afkomstig van huidplooien, voorkomen door de plekken goed droog te houden. Fijn voor jezelf én voor je hond! 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Oude hond stinkt 

Naarmate je hond ouder wordt, merk je als baasje dat je hond sterker gaat ruiken. Dit komt door de afnemende werking van de nieren en lever van je hond. Het is ook goed mogelijk dat je hond last heeft van een onrustige huid, waardoor er hotspots kunnen ontstaan. Pas de voeding van je hond aan om hem of haar te ondersteunen tijdens het verouderingsproces. Dit kan ervoor zorgen dat de lichaamsgeur van je oude hond minder sterk wordt. 

Hond stinkt bij staart 

Stinkt je hond in de buurt van zijn of haar staart? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je hond last heeft van ontstoken of verstopte anaalklieren. Deze klieren worden tijdens het poepen op een natuurlijke manier uitgeknepen, maar als dit niet het geval is dan kan er een nare geur ontstaan. Je hond zal over de grond schuiven om de jeuk te verlichten en zal ook vaker likken op de plek van de ontsteking. Gelukkig valt dit probleem snel op te lossen met een bezoekje aan de dierenarts. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een hond hebt die regelmatig scheetjes laat. Dit zorgt ook voor een nare geur afkomstig van je hond. Af en toe een scheetje is niets om je zorgen over te maken. Heeft je hond echter chronisch last van winderigheid? Dan is een bezoek aan de dierenarts ook aan te raden voor een betrouwbare diagnose. Het is namelijk ook mogelijk dat een maag- of darmaandoening de oorzaak is van de geur.

Hond stinkt naar zweetvoeten

Heeft je hond last van zweetpootjes? Dat kan! Honden transpireren namelijk via de voetzolen, waardoor een zweetlucht kan ontstaan. De geur ontstaat door bacteriën en is meestal onschuldig. Is de geur echter zeer aanwezig dan is het slim om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Je dierenarts kan namelijk bepalen of er sprake is van een infectie die aandacht nodig heeft.

Hond heeft penetrante geur: hoe verhelp ik dit? 

Je kunt de geur alleen verhelpen als je de oorzaak aanpakt. Is de geur afkomstig uit de bek van je hond? Dan is het verstandig om het gebit na te laten kijken en parodontale ziektes uit te sluiten. Doe je dit niet, dan blijven de bacteriën in de mond van de hond zich uitbreiden naar zijn of haar organen door simpelweg te slikken. Dit probleem kun je voorkomen door de mondhygiëne goed in de gaten te houden. 

Stinkt je hond uit de oren of komt er een penetrante geur van de vacht van de hond? Dan kunnen hotspots, infecties, oormijt, rimpels een mogelijke oorzaak zijn. Het is ook goed mogelijk dat de vacht van je hond te lang nat blijft waardoor er een nare geur ontstaat. In dit geval is de behandeling van de geur eenvoudiger dan wanneer de geur wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Kun je de oorzaak niet vinden, maar blijft de penetrante geur aanwezig? Neem dan contact op met de dierenarts om de oorzaak van de geur op te sporen en te verhelpen. 

Honden die niet stinken en verharen

Als je op zoek bent naar een forever friend die zo min mogelijk naar natte hond ruikt, dan zijn er een aantal specifieke rassen die vrijwel geurloos zijn: 

 • Teckel 
 • Dalmatiër 
 • Labradoodle 
 • Basenji
 • Chinese naakthond 
 • Husky 
 • Poedel 
 • Bischon Frisé 
 • Shih Tzu
 • Schnautzer 
 • Yorkshire Terriër 

Een fijne bijkomstigheid is dat deze honden ook niet tot weinig verharen. Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar welke hondenshampoos het beste helpen en de vacht van je hond heerlijk laten ruiken? Bekijk hier onze hondenshampoos tegen een nare geur

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *