Meest recente update: juni 14, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Het ontwormen van een hond moet periodiek gebeuren om de algemene gezondheid van je hond te beschermen. Honden hebben namelijk wel eens de neiging om iets van de straat te eten tijdens de dagelijkse wandelroute. Hiernaast is het mogelijk dat mensen wormeneitjes mee naar binnen dragen via de onderkant van schoenen. Geen zorgen, want in dit artikel vertellen wij je alles over het ontwormen van je hond, hoe je je op de juiste manier aan een ontwormingsschema houdt en wat je moet doen als je hond de ontwormingspil niet wil slikken.
Je hond beschermen met een wormenkuur
Met een wormenkuur bescherm je je hond tegen verschillende soorten wormen. De meeste wormenmiddelen bieden bescherming tegen lintwormen, haakwormen en spoelwormen. Heeft je hond last van zweepwormen, long- of hartworm? Dan is het belangrijk om naar een wormenmiddel te zoeken dat speciaal gemaakt is om deze wormen te bestrijden.
Je kunt de wormenkuur aan je hond op twee manieren toedienen:
- Direct in de bek met een pipet van de dierenarts of zelf afgemeten uit een flesje
- Door het middel toe te voegen aan het eten. Lees dan wel altijd goed op welke hoeveelheid het betreffende middel is gebaseerd en pas daar je porties op aan.
Een wormenkuur bevat een actief bestanddeel, bijvoorbeeld Prazinquantel, Pyrantel of Febantel. Als de wormen deze actieve bestanddelen opnemen, dan gaan ze dood. Een goede wormenkuur is effectief tegen meerdere soorten wormen die je hond kunnen besmetten, zoals zweepwormen en spoelwormen.
Hoe kan ik herkennen dat mijn hond wormen heeft?
Er zijn symptomen die duiden op wormen bij je hond of pup. In de eerste plaats kijk je naar de ontlasting. Heeft je viervoeter regelmatig last van diarree, dan kan dit een teken zijn van een wormenbesmetting. Poep met een witachtige kleur betekent soms dat uw hond lintwormen of spoelwormen heeft, maar meestal zijn wormen niet zichtbaar in de ontlasting. Het is ook mogelijk dat je hond minder eet of last heeft van terugkerende jeuk. Is dit het geval, dan is het slim om na te gaan wanneer je hond voor het laatst is ontwormd.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe moet ik een puppy ontwormen?
De eerste ontworming moet plaatsvinden als de pup tussen de 2 en 4 weken oud is. Als je wormen bij uw puppy vindt, of als je weet dat de moeder wormen heeft, raadpleeg dan een dierenarts. De dierenarts zal je adviseren over hoe je je puppy op de juiste manier kunt ontwormen. Puppy’s moeten regelmatig ontwormd worden tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Daarna moet je blijven controleren of de hond wormen heeft je hond preventief behandelen met een wormenkuur die je minimaal 4 keer per jaar toedient.
Wat zijn de bijwerkingen van het ontwormen van een hond?
Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat als je een ontwormingskuur voor honden toedient, dit geen wondermiddel is. Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om jezelf en je hond te helpen, is er geen garantie dat een ontwormingskuur voor honden de problemen direct zal verhelpen. Dat komt doordat de meeste ontwormingsmiddelen alleen volwassen wormen doodmaakt. De eitjes die zij achterlaten komen enkele weken later uit. Daarom is het belangrijk om de wormenbehandeling na 2 tot 3 weken te herhalen.
Een wormenmiddel blijft een medicijn en daarom is het mogelijk dat je hond last krijgt van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- overgeven
- diarree
- huidklachten
- jeuk
Heeft je hond veel last van bijwerkingen of merk je een grote gedragsverandering, neem dan contact op met dierenarts.
Hoe snel werkt een wormenkuur?
Een wormenkuur werkt zolang de stoffen aanwezig zijn in het lichaam. Na een kuur is dit zo’n 2 tot 3 dagen. In de laatste stadia van een wormkuur zal je hond waarschijnlijk problemen krijgen met zijn spijsvertering. De wormen zelf zijn niet schadelijk, maar ze kunnen wel ontstekingen veroorzaken in het spijsverteringskanaal en dat kan weer leiden tot diarree.
De tijd die nodig is om alle wormen te bestrijden varieert. Soms duurt het wel zes weken voordat de wormen volledig zijn uitgestorven. In andere gevallen zijn de wormen in een week of zelfs een paar dagen bestreden. Zorg er daarom voor dat je de wormenkuur altijd afmaakt bij een besmetting. Om ervoor te zorgen dat je hond in de toekomst minder risico loopt op een besmetting, is een herhaling van een wormenkuur om de 4 maanden nodig.
Hoe werken wormtabletten?
Er zijn verschillende soorten wormenmiddelen, waaronder wormtabletten en antiworm pasta. Wormtabletten worden door de meeste honden geaccepteerd, maar niet elke hond vindt wormtabletten lekker. Als je hond het pilletje niet wil eten, dan kun je het pilletje in een snack of het eten verstoppen. Het werkt ook om het tabletje in een stukje worst te duwen en het tabletje op die manier aan je hond te voeren.
Werkt het geven van een tabletje niet? Dan kun je kiezen voor een wormpasta. Deze kun je kopen bij de dierenarts of in de dierenwinkel en dien je toe via een spuitje in de bek. Je hond likt het middel op wat voor een minder stressvolle situatie kan zorgen tijdens het toedienen van een wormenkuur.
Hoe kan een ontwormingsschema eruit zien?
Het ontwormingsschema voor een hond is gebaseerd op regelmaat. Je begint met ontwormen vanaf een leeftijd van 2 weken en herhaalt de kuur elke 2 weken tot je pup 12 weken oud is. Hierna geef je een ontwormingskuur bij 4, 5 en 6 maanden. Is je hond 9 maanden oud, dan herhaal je de kuur opnieuw. Hierna kun je je hond preventief ontwormen om de 3 maanden. Gaat je hond regelmatig op onderzoek uit in het bos of komt hij of zij in een hondenhotel? Dan is het soms slim om je hond vaker te ontwormen. Overleg met je dierenarts wat in jouw situatie het beste is.
Ondersteun je hond tijdens het ontwormen met goede voeding
Je hond ontwormen is soms een hele klus, maar dat hoeft niet zo te zijn. Om je hond te ondersteunen voor, tijdens en na de kuur is het slim op te kiezen voor op maat gemaakte voeding. De voeding wordt afgestemd op de behoeften, leeftijd en allergieën en overgevoeligheden van je hond. Op die manier weet je zeker dat je hond alle essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitaminen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft. Lees hier meer over hoe goede voeding je hond kan ondersteunen bij zijn of haar algemene gezondheid.