Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Kennelhoest: je hond hoest veel en maakt vreselijke geluiden alsof hij te weinig lucht krijgt. Hoewel het akelig kan klinken, is kennelhoest niet gevaarlijk en herstellen de meeste honden hiervan zonder behandeling. Virussen en/of bacteriën veroorzaken deze ziekte, waarbij er een ontsteking ontstaat in de luchtwegen. Het gaat om een soort bronchitis bij honden.
In dit artikel vertellen ik je alles over Kennelhoest bij honden. Hoe lang duurt kennelhoest, wat zijn de kennelhoest symptomen en bestaat er een huismiddel tegen kennelhoest?
Mogelijke oorzaken van kennelhoest bij honden
Kennelhoest hond wordt ook wel Bordetella genoemd, omdat deze vaak veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella Bronchisepta. Vaak is de hond al besmet met een virus, waardoor er een grotere vatbaarheid is ontstaan, om besmet te raken met deze bacterie. Een mix van bacteriën en virussen veroorzaakt meestal uiteindelijk de aandoening.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt het niet alleen in kennels/pensions voor. Het kan overal, op elk moment en in elk jaargetijde, worden overgedragen van hond op hond. Zoals in parken en bossen, bij ontmoeting en aanraking met andere honden. Kennelhoest bij een hond is erg besmettelijk en verspreidt zich door de lucht en via speekseldruppels. Na blootstelling, verschijnen na een dag of tien de bijbehorende symptomen. Kennelhoest komt veel voor, de meeste honden krijgen er weleens mee te maken.
Mogelijke symptomen van kennelhoest bij je hond
Het gaat bij symptomen van kennelhoest om een droge, diepe, harde keelhoest. Het klinkt als het midden van een blaf en een hoest. Het hoesten kan lang aanhouden en zelfs overgaan in kokhalzen (met slijm). De ogen kunnen ontstoken raken en tranen. Het kan zijn dat je hond een snotneus heeft.
Het is zielig om te moeten aanzien en -horen, maar gelukkig is de kans op herstel groot. De hond kan minder eetlust hebben en hierdoor te weinig eten. Ook kan er sprake zijn van sloomheid en koorts (in acute gevallen). Op de langere termijn zal de hond er geen problemen aan overhouden. In de meeste gevallen houdt de kennelhoest een paar weken aan en gaat vanzelf weer over.
Na een aantal dagen moet de eerste verbetering zichtbaar zijn. Mocht dit niet het geval zijn, kun je contact opnemen met de dierenarts. Ook voor honden die al wat ouder zijn, of die al aandoeningen hebben, is het raadzaam om advies te vragen aan de specialist. De kennelhoest hond symptomen op een rij:
- Hoesten
- Kokhalzen
- Ontstoken ogen
- Veel tranen
- Snotneus
- Verminderde eetlust
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Kennelhoest vaccinatie, hoe vaak is dit nodig?
Er bestaat gelukkig een kennelhoest vaccinatie om je hond hier tegen te beschermen. Het is mogelijk om je hond een jaarlijkse inenting te laten krijgen. Deze biedt bescherming voor zo’n negentig procent. Je huisdier krijgt het vaccin van de dierenarts, in de vorm van neusdruppels of via een onderhuidse injectie.
Deze vaccins zijn voor eigen kosten, houd daar rekening mee. De kennelhoest vaccinatie is verplicht voor honden die verblijven in pensions, of die meedoen aan shows en dergelijke, vanwege de grote kans op verspreiding op andere honden.
Huismiddel tegen kennelhoest, kan je het zelf oplossen?
Bij klachten van kennelhoest is het goed als je hond veel water drinkt. Daarnaast dat het goed blijft eten (desnoods met een lekker hapje om dit te stimuleren zoals de (henne zalmsnack). Het is raadzaam om stress te vermijden. Bied je hond een kalme, prikkelarme omgeving, zodat hij tot rust kan komen. Hoe minder prikkels om te blaffen, hoe minder de neiging om te hoesten.
Zorg verder voor een stof- en rookvrije omgeving, met voldoende frisse lucht voor de hond. Bij het uitlaten is een harnas of tuigje beter in gebruik dan een halsband, omdat trekken aan de nek het hoesten verergert.
Laat je hond voorlopig even niet met andere honden spelen of in contact komen, totdat je zeker weet dat de symptomen een week lang zijn verdwenen. Nadat de hoest is verdwenen, kan het besmettingsgevaar nog een week aanwezig blijven. Mocht je meerdere honden hebben, is het niet anders dan dat ze elkaar aansteken, maar hou dan de roedel in elk geval apart van honden van buitenaf.
Zorg tenslotte voor een betere afweer bij je hond. Om kennelhoest te voorkomen, is een sterk immuunsysteem van de hond belangrijk. Veel beweging en de juiste voeding dragen hieraan bij. Om zeker te weten dat je het juiste voedsel gebruikt, hebben we een nieuw concept waar je met behulp van voedingsexperts het juiste voedsel krijgt op maat voor jouw hond. Vul tien simpele vragen in en ontvang een voedingsplan op maat.
Hoe hou ik mijn hond zo gezond mogelijk?
Doe een jaarlijkse check-up bij de dierenarts, zodat de gezondheid en conditie van je hond goed in de gaten worden gehouden. Zorg er ook voor dat je hond met alle inentingen up-to-date is.
Je kunt je hond zelf regelmatig (extra) goed controleren op: vacht, gebit, plekjes die opvallen, bultjes, veranderingen in adem, kleur van het tandvlees, verandering in gedrag, enz.
Frisse buitenlucht en voldoende beweging voor je hond zijn gezond! Ook met het juiste dieet kunnen veel problemen worden voorkomen en zorg je ervoor dat zijn immuunsysteem wordt versterkt. De voeding moet een optimale hoeveelheid vetten en eiwitten bevatten, die veel energie leveren. Zorg iedere dag voor vers drinkwater en maak regelmatig de drink- en etensbak schoon. Reinig ook speeltjes, mand, bed, of plekken waar je hond veel ligt.
Kennelhoest bij honden, wanneer naar de dierenarts?
Hou je hond goed in de gaten en geef wat extra aandacht en knuffels! Je hond heeft behoefte aan geruststelling van jou, in een veilige, vertrouwde omgeving. Is je hond extreem lusteloos, vermoeid, drinkt en eet hij niet en is er sprake van erg veel moeite met ademhalen? Bel dan de dierenarts, ook wanneer de symptomen na een aantal dagen niet zijn verbeterd. Of wanneer ze juist toenemen.
Omdat kennelhoest erg besmettelijk is, kun je beter eerst telefonisch contact opnemen, in plaats van er direct heen te gaan. In de wachtkamer kan jouw hond namelijk de kennelhoest op andere honden overbrengen.
De dierenarts kan aan de telefoon vertellen of je alsnog naar de praktijk kan komen, of dat de behandeling kennelhoest thuis kan plaatsvinden. Om de hoest te onderdrukken, of om klachten te verlichten, kan de dierenarts bijv. een bepaald middel voorschrijven.