Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

hoeveel gram moet een hond eten per dag

Meest recente update: oktober 24, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De juiste hoeveelheid voeding is erg belangrijk voor je hond. Je wilt natuurlijk dat je hond de beste voedingsstoffen binnen krijgt en daardoor zo gezond mogelijk is, maar hoeveel gram brokken voor je hond per dag is genoeg?

In dit artikel vertel ik je alles over de juiste hoeveelheid voer voor je hond, hoe je precies de juiste voeding voor jouw hond kunt vinden met behulp van specialisten en hoe je voeding hond berekenen kunt zodat je altijd precies genoeg voeding geeft. Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

Gezonde voeding voor je hond

Voordat ik je vertel hoeveel een hond mag eten wil ik eerst nog even duidelijk maken dat niet alleen de hoeveelheid, maar het soort eten erg belangrijk is. Je kunt je nog zo keurig aan de juiste hoeveelheid houden, maar op het moment dat het eten ongezond is heeft het nog weinig zin voor je hond.

Honden hebben verschillende voedingsstoffen nodig en daarbij is het juiste voer zeer belangrijk. De juiste brokken zijn bijna net zo belangrijk als het antwoord op de vraag: hoeveel mag mijn hond eten. Ik ga je zo vertellen hoe je precies tot de juiste voeding kunt komen!


Persoonlijk hondenvoer met KORTING

Ontdek het beste voer voor je hond. Vul tien eenvoudige vragen in over je hond en ontvang een GRATIS voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

Hoeveel mag een hond eten per dag verschilt sterk afhankelijk van het ras, de grootte en de activiteit. Het is daarom lastig om een antwoord op deze vraag te geven zonder je hond te kennen. 

voeding hond berekenen

Je kunt je voorstellen dat een actieve hond meer calorieën gebruikt dan een hond die van zichzelf erg rustig is. Hetzelfde geldt voor een grote hond vergeleken met een kleine hond.

Jij als baasje kent je hond het beste en kunt daarom het beste inschatten hoeveel brokken je hond nodig heeft. Hiervoor hebben we een handige tool die je precies vertelt hoeveel gram je hond mag eten (hierover later meer).

Om je toch een richtlijn te geven vind je hieronder een honden voer schema met daarin precies hoeveel gram je hond mag eten afhankelijk van gewicht. In de regel mag je er vanuit gaan dat honden vanaf een maand of 10 tussen de 10 en 100 gram hondenbrokken nodig hebben per kilo lichaamsgewicht.

Hieronder vind je een geschatte hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft op lichaamsgewicht vanaf een maand of 10. Let op: dit is een schatting en kan sterk verschillen afhankelijk van je hond. Wil je precies weten hoeveel jouw hond nodig heeft? Beantwoord dan hier 10 simpele vragen via onze GRATIS test en ontdek precies hoeveel jouw hond nodig heeft.

Hoeveel gram brokken hond per leeftijd & gewicht

Hond gewicht (kg)10+ maanden (gram)
1 – 5 kg55 – 105
5 – 10 kg110 – 205
10 – 25 kg225 – 395
25 – 35 kg405 – 460
35 – 45 kg490 – 555
45 – 60 kg575 – 855
60 – 80 kg690 – 860
80 – 90 kg805 – 1070
90 – 100 + kg1015 – 1245

Voeding hond berekenen

Het is best lastig om de juiste hoeveelheid voer voor je hond te bepalen. Hoeveel eet een hond per dag, hoeveel vlees moet een hond per dag, hoeveel gram moet een hond per dag eten en hoeveel hondenbrokken per dag zijn goed. Allemaal relevante vragen die, als je het goed doet, bijdragen aan de gezondheid van je hond. 

Het lastige aan al deze vragen is alleen dat maar weinig van ons gestudeerd hebben om alle antwoorden te weten. Dat is de reden dat we samen met onze partner een tool voor je beschikbaar hebben.

Hierin kun je precies uitrekenen hoeveel gram voer je hond nodig heeft. Sterker nog, aan het einde van de rit ontvang je een GRATIS voedingsplan waarin niet alleen de juiste hoeveelheid staat, maar ook welk voer het beste is voor jouw hond. Hierbij wordt zelfs rekening gehouden met allergieën, activiteit, grootte en dat soort dingen.

Beantwoord via de onderstaande knop tien eenvoudige vragen en krijg direct het voedingsplan op maat voor jouw hond. Samengesteld door experts zoals dierenartsen en honden diëtisten.

Hoeveel eet een hond precies, de belangrijke factoren

Bij de berekening om tot de juiste hoeveelheid hondenvoer te komen wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Allemaal dragen ze bij aan de hoeveelheid calorieën die je hond verbrandt en dus nodig heeft.

Gewicht: Het is logisch dat een zwaardere hond ook meer energie nodig heeft om zichzelf voort te bewegen gedurende de dag. Het hebben van het juiste gewicht is heel belangrijk voor honden, net zoals dat voor de mens belangrijk is. Een lange periode een ongezond gewicht (over- of ondergewicht) en je kan vervelende kwaaltjes krijgen.

Activiteit: Op de standaard verpakkingen staat een gemiddelde hoeveelheid eten die honden nodig zouden hebben. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met honden die veel of weinig bewegen. Geef je je hond per ongeluk constant te veel of te weinig voeding omdat je hond een activiteit heeft die afwijkt van de norm? Dan kan dit zorgen voor een fout gewicht en dus gezondheidsklachten.

Leeftijd: Een puppy heeft over het algemeen meer voeding nodig dan een oude hond die niet meer zo actief is. Het is daarom belangrijk om je voeding hierop aan te passen om tot een gezond gewicht te komen.

Na het invullen van de vragen via bovenstaande knop krijg je een voedingsplan dat zich automatisch aanpast aan de benodigdheden voor jouw hond. Het past zich automatisch aan rekening houdende met de eigenschappen van je hond zoals leeftijd en activiteit. Zo weet je zeker dat je hond altijd de juiste hoeveelheid voeding binnen krijgt.

hoeveel gram brokken hond per dag

Tekenen dat je hond te weinig eten binnenkrijgt

Het kan zijn dat je hond niet genoeg eten binnenkrijgt of dat je een hond adopteert die structureel te weinig hondenbrokken heeft gekregen. Je merkt dit vaak aan de activiteit van je hond, maar ook aan het uiterlijk. Enkele van de meest voorkomende tekenen van ondervoeding zijn:

SymptoomAanbeveling
Botten zichtbaar door de huid zonder spiermassaVerhoog de voedselinname geleidelijk en raadpleeg een dierenarts voor een geschikt voedingsplan.
Vreemde ontlasting (heel hard, te dun, etc.)Herzie het dieet en zorg voor voldoende vezels en vocht. Overleg met een dierenarts over geschikte voedingsopties.
De vacht is ruw en ziet er rommelig uitZorg voor een voedingsrijk dieet met essentiële vetzuren. Overweeg supplementen voor een gezonde vacht.
Verminderde energie of lethargieVerhoog de calorie-inname en zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Raadpleeg een dierenarts voor advies.
Aanhoudend hongergevoel (constant op zoek naar eten)Zorg voor meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Raadpleeg een dierenarts voor de juiste hoeveelheid voeding.

FAQ

Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

De hoeveelheid eten dat je hond moet eten verschilt per ras, grootte en activiteit. De ene hond eet daarnaast ook meer van zichzelf dan anderen. Gemiddeld kun je uitgaan van 10 – 100 gram per kilo lichaamsgewicht voor honden vanaf een maand of 10. Vul in deze tool de vragen in en kom erachter hoeveel gram je hond precies mag eten per dag. 

Hoeveel vers vlees hond?

Hoeveel hondenbrokken per dag zijn goed?

Hoeveel natvoer hond?

Hoeveel keer per dag hond eten?

Hond 2 of 3 keer per dag eten?

Hoeveel mag een hond eten?

Wanneer hond eten geven?

Wat eten honden?

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *