Grote hondenrassen: dit zijn de grootste honden ter wereld

grote hondenrassen

Meest recente update: juli 18, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Allemaal leuk en aardig die kleine en schattige mopshondjes en chihuahua’s. Voor sommigen kunnen honden echter niet groot genoeg zijn. Gelukkig zijn er grote hondenrassen die hiervoor zeer geschikt zijn. Als waakhond, maar natuurlijk ook al grote knuffel.

In dit artikel vertellen we je alles over grote hondenrassen soorten, de grootste honden ter wereld en de verzorging van deze viervoeters.

Grote hondenrassen

Er zijn een hoop grote hondenrassen op deze wereld. Sommigen zijn nog van een te overzien formaat en op anderen kun je bijna rijden zo groot zijn ze. Op deze hondenrassen lijst hebben we niet alle grote hondenrassen opgenomen, maar noemen we enkele van de grootste hondensoorten ter wereld. We noemen we in een willekeurige volgorde.

Leonberger

De Leonberger is een hele grote, maar vooral ook mooie hond. Ze zijn heel geschikt als hond in een gezin zolang je ze goed traint. Het kunnen hele dominante honden zijn en je moet er daarom goed bovenop zitten.

Leonberger

De Leonberger is oorspronkelijk gefokt als waakhond en alleen de grootte al van de hond doet wonderen. Een inbreker zal niet zo snel langskomen als ze zien wat voor gevaarte er in de vorm van een volwassen leonberger achter het hek staat. 

Een leonberger is geschikt als hond voor in het gezin en zal er alles aan doen om dit gezin te beschermen. Tegen vreemden is de hond ook vriendelijk zolang ze geen foute dingen doen. Wel kunnen ze intimiderend overkomen voor kleinere honden en hun baasjes, maar daar hebben alle grote hondensoorten in principe ‘last’ van.

Ze gaan graag met je mee op een lange wandeling en dit hebben ze ook nodig. Ze slapen veel, maar hebben aan een korte wandeling ook niet genoeg. Heel geschikt dus om mee te nemen op een actieve vakantie.

Een leonberger heeft een dikke vacht dus het is handig om iedere week te borstelen. Houdt hierbij wel rekening met het oppervlakte dat je moet behandelen. Een klein kammetje volstaat niet en een van slechte kwaliteit gaat snel kapot. Een Trixie carding vachtkam is hiervoor zeer geschikt.

Schotse Deerhond

Een Schotse Deerhond ziet er wat het uiterlijk betreft uit als een windhond en ze zijn ook familie. Gelukkig voor het baasje hebben ze alleen niet zoveel beweging nodig. De Deerhond is een echte familiehond en erg leuk om bij je te hebben. Ze houden van aandacht en geven jou dit ook graag.

Schotse Deerhond

Over het algemeen zijn ze heel rustig, maar houden er ook van om je uit te dagen en kunnen ondeugend zijn. Lang alleen zitten is niets voor een Schotse Deerhond, ze gaan liever met je mee naar het werk, het park of de speeltuin. 

De lange vacht van een deerhond is eenvoudig te behandelen, maar wel noodzakelijk. Sommige honden hebben zelfs het haar over de ogen hangen, dus een paar keer per week borstelen misstaat niet. 

Speelse Deerhonden hebben nog wel eens de neiging om op mensen te springen en dit moet je direct afleren. Ze bedoelen het altijd goed, maar hebben vaak niet door hoe groot ze zijn. Helemaal voor kinderen en kleine peuters kan dit intimiderend en zelfs gevaarlijk zijn.

Sint Bernard

De Sint Bernard ken je misschien wel uit de oude films of stripboeken. Dit zijn de honden die in het hooggebergte rondlopen met een ton rond hun nek met drinken voor verdwaalde wandelaars. Hoewel dit laatste een fabel is worden ze nog steeds wel gebruikt als reddingshonden om verdwaalde mensen van een berg af te begeleiden.

Sint Bernard

De Sint Bernard is een hele grote, vriendelijke en rustige hond. Hij kan heel enthousiast zijn en is gesteld op gezelschap. Dit is een goed teken, want de Sint Bernard heeft het uiterlijk mee als een knuffel hond. 

Vroeger werd de Sint Bernard gebruikt om een bergklooster te beveiligen en dit merk je nog steeds in het aard van het beestje. Ze zijn er territoriaal en beschermen je huis alsof hun leven er vanaf hangt. Iedere hond is anders en het is goed om te kijken hoe het karakter van jouw Sint Bernard zich vorm. Niet iedere hond houdt er namelijk van om aangehaald te worden en met de grootte van deze is het verstandig hier rekening mee te houden op straat.

De vacht van een Sint Bernard is behoorlijk en heeft verzorging nodig. Ook is er speciaal voer ontwikkelt voor deze honden die de gezondheid bevorderen. Yourdog Sint-Bernard is hiervoor heel geschikt en aan te raden. 

Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff is een echte waakhond en daarom alleen geschikt voor de ervaren hondeneigenaar. Het zijn erg vriendelijke, maar beschermende honden. Ze hebben een baas nodig die ze zonder fysieke straffen in bedwang kan houden.

Napolitaanse Mastiff

Je hoeft geen grote wandelingen te maken met de Napolitaanse Mastiff. Je kunt rustig een klein blokje om en dat is voldoende. Wel is het handig om een doek bij je te hebben, want ze kwijlen behoorlijk. Zoek vooral ook dekking als ze hun hoofd snel heen en weer bewegen, want dan vliegt het kwijl door de kamer.

Ze zijn over het algemeen heel rustig en hebben zelfvertrouwen. Dit maakt ze heel geschikt als waakhond, maar niet de makkelijkste hond om bijvoorbeeld in een gezin te houden. Veel training en een hoop aandacht is noodzakelijk, maar zodra de band geschept is zijn jullie vrienden voor het leven.

Het is een echt familiedier en zal alles doen om de voor hem bekenden te beschermen. Dit maakt voorzichtigheid op z’n plaats bij vreemde dieren of mensen. 

Goed wassen is wat betreft de verzorging het belangrijkste. Ze hebben een dichte vacht en na een wandeling kunnen hier allerlei soorten geurtjes in blijven hangen. Je hebt aan een Napolitaanse Mastiff een echte grote waakhond en een vriend voor het leven als je zijn respect afdwingt.

Zwarte Russische Terriër 

De Zwarte Russische Terriër is oorspronkelijk gefokt als waakhond en is hiervoor ook heel geschikt. Je moet wel sterk in je schoenen staan om deze hond te trainen, want door dit waakinstinct is het soms moeilijk om vriend van vijand te onderscheiden. 

Zwarte Russische Terriër

Ze zijn oorspronkelijk gebruikt om zelfstandig te bewaken en hebben daarom een sterke eigen wil. Het zijn vriendelijke grote honden, maar je moet al vroeg beginnen met het werken aan jullie band en het vertrouwen. Het inbouwen van routines en regels is heel belangrijk zodat jullie altijd samen door één deur kunnen.

Ze houden ervan om buiten te zijn en een omheining in je tuin is daarom heel handig. Hiervoor kun je o.a. de Stay + Play wireless fence gebruiken. Hiermee beperkt je de vrijheid van je hond niet met een lijn en blijft hij toch bij je in de buurt.

Om de maand een goed bad is handig om de vacht te verzorgen. Ook het poetsen van de tanden is verstandig om tandplak en ontstekingen te gen te gaan. Hetzelfde geldt voor het knippen van de nagels en het borstelen van de vacht.

Er zijn natuurlijk nog een hoop andere grote hondensoorten. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet, maar iedereen houdt natuurlijk van een ander soort hond. Heb je liever een waakhond of liever een grote knuffelbeer? Alleen jij kan dit bepalen. 

Grote hondenrassen lengte & gewicht

De lengte van de genoemde hondenrassen kan behoorlijk oplopen. We hebben de geschatte lengte hieronder voor je in een duidelijk overzicht gezet. Ook hebben we hierbij het geschatte gewicht genoemd. Dit hangt natuurlijk af van het voedsel dat je ze geeft en hoe goed je ze verzorgt. Wat in ieder geval duidelijk is aan de hondenrassen lengte en het gewicht is dat het geen pocket formaten zijn:

HondenrasLengte (in de hoogte)Gewicht
Leonberger65 – 80 + cm41 – 75 KG
Schotse Deenhond71 – 76 + cm29 – 48 KG
Sint Bernard65 – 90 + cm64 – 120 KG
Napolitaanse Mastiff58 – 77 + cm50 – 70 KG
Zwarte Russische Terriër64 – 72 + cm40 – 65 KG

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *