Help, mijn hond laat veel scheten!

hond laat veel scheten

Meest recente update: augustus 19, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Zit je regelmatig in de stank doordat je hond scheten laat? Honden kennen geen gêne als het op scheten laten aankomt. Ze laten ze gewoon gaan als er eentje dwarszit, ongeacht wie er in de buurt is. In het begin is dit nog grappig, maar na verloop van tijd begint de stank je behoorlijk de keel uit te hangen. Laat staan als je visite hebt…

Winderigheid bij honden kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel nemen we de redenen van winderigheid bij honden met je door en geven we je tips over wat je kunt doen als je hond veel scheten laat. Gelukkig is dit een probleem dat in de meeste gevallen met een paar simpele veranderingen opgelost kan worden.

Mogelijke oorzaken winderigheid hond

Een puppy laat scheten, een volwassen hond laat scheten. Als dit af en toe gebeurt is dit heel normaal. Laat je volwassen viervoeter of pup veel scheten, dan is er mogelijk meer aan de hand. Er is ook een verschil tussen scheten die stinken en scheten die niet stinken, maar hierover later meer.

Laten we eerst kijken wat scheten eigenlijk zijn. Scheetjes zijn gassen uit de darmen van je hond die het lichaam verlaten. Gewoon lucht dus, maar hoe komt die lucht in het lijf van je viervoeter?

Er zijn twee manieren waarop een hond lucht in zijn darmen kan krijgen: door lucht in te slikken, bijvoorbeeld tijdens het eten of snurken, of door onverteerbare voedingsstoffen die in de dikke darm zwavel en methaan vormen.

Slikt je hond lucht in tijdens het eten, dan is hij waarschijnlijk een schrokker. Over het algemeen zijn dit scheten die (vrijwel) niet stinken, omdat ze puur uit lucht bestaan.

Heb je een hond met een korte neus, zoals een mopshond of een Engelse bulldog, dan heeft hij misschien ademhalingsproblemen waardoor hij snurkt. Op die manier kunnen honden ook lucht binnenkrijgen.

Slecht verteerbare voeding is een andere bekende oorzaak van winderigheid bij honden. Veel soorten natvoer en brokken bevatten cellulose en granen. Deze stoffen zorgen bij je hond voor een vol gevoel, maar ze zijn slecht tot niet verteerbaar.

Granen bestaan voornamelijk uit zetmeel, een stofje waar de slechte bacteriën in een dikke darm van smullen. Cellulose zorgt ervoor dat andere stoffen uit de voeding van je hond langer in de darm blijven, waardoor deze voedingsstoffen alle kans krijgen om te fermenteren. Dit is een proces waarbij gassen als zwavel en methaan gevormd worden, die eruit komen als stinkende winden.

Wat kun je doen tegen schrokken?

Laat jouw hond veel winden, maar stinken ze niet (zo erg)? Grote kans dat jouw hond schrokt. We hebben drie tips voor je om schrokken te voorkomen.

Tip 1: zorg dat je hond rustig kan eten. Heb je meerdere honden, geef ze dan op voldoende afstand van elkaar eten.

Tip 2: geef je hond zijn eten in een speciale antischrokbak (slowfeeder). Door de ribbels en nopjes in deze bak kan je viervoeter niet meer schrokken.

Tip 3: geef je hond minimaal tweemaal per dag eten en kies hiervoor een rustig moment uit. Dus niet als je net thuiskomt en je hond helemaal hyper is, of vlak voordat je hem nog even snel wilt uitlaten.

Door je hond meerdere malen per dag een kleinere portie te geven, zorg je ervoor dat zijn spijsvertering niet in een keer overdonderd wordt door een grote hoeveelheid voedsel. Dit kan eenvoudig met een voerautomaat voor honden.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hond laat scheten: goed verteerbare voeding

Of het nu gaat om een puppy die scheten laat of een volwassen hond, als de scheetjes stinken is slecht verteerbare voeding vaak de oorzaak. Sommige honden verteren verse voeding beter, bij andere viervoeters is het switchen naar licht verteerbare brokken afdoende.

Probeer hoe je hond reageert op andere voeding. Doe dit geleidelijk, door over een periode van minimaal zeven dagen steeds iets meer van het nieuwe voer door het oude voer te mengen. Wissel je te snel van voer, dan kan dit onder andere leiden tot diarree.

In ons artikel over het beste hondenvoer lees je meer over de verschillende soorten voedsel. Zoek je écht voer op maat? Dan hebben we daar de oplossing voor. Over deze maaltijd op maat lees je hier meer.

Voldoende beweging = goede vertering

Honden die voldoende lichaamsbeweging krijgen, hebben minder snel last van winderigheid. Beweging versnelt namelijk de spijsvertering, waardoor de slechte bacteriën in de darm minder tijd hebben om vies ruikende gassen te produceren.

Een volwassen hond moet je minimaal drie tot vier keer per dag uitlaten en een puppy liefst nog wat vaker. Hoe lang je met je hond moet wandelen is onder andere afhankelijk van zijn leeftijd en het ras.

Wel of niet naar de dierenarts?

Moet je naar de dierenarts met een hond die veel scheten laat? In principe niet, mits je hond geen andere (verontrustende) symptomen heeft, zoals ernstige diarree of sterke gewichtsafname.

Probeer eerst of de winderigheid van je hond afneemt als hij een tijdje ander voer heeft gegeten. Ontwormen kan ook helpen als je hond veel scheten laat. Het wordt sowieso aangeraden om dit ieder kwartaal te doen. Blijft je hond last houden van winderigheid, dan is een bezoek aan de dierenarts voor verder onderzoek de volgende stap.

Heeft je hond naast winderigheid last van jeuk of ziet zijn vacht er niet mooi uit, dan heeft hij mogelijk last van een voedselintolerantie of -allergie. Dat betekent dat het lijf van je hond niet goed reageert op een of meerdere van de stoffen in zijn voeding. Je dierenarts kan samen met jou een eliminatiedieet opstellen om erachter te komen welke voedingsstoffen de reactie oproepen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *