Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
De alvleesklier is een van de belangrijkste organen in het hondenlichaam. Dit orgaan bevindt zich bij een hond naast de 12-vingerige darm. Het is om twee redenen een zeer belangrijk orgaan. In de eerste plaats heeft de alvleesklier een exocriene functie.
In de alvleesklier wordt namelijk vloeistof met verteringsenzymen geproduceerd. Deze enzymen dragen bij aan een betere vertering van voedsel en dat is weer goed voor de algehele stoelgang.
Daarnaast heeft de alvleesklier ook een endocriene functie. De alvleesklier produceert namelijk ook hormoneninsuline. Deze insuline draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
De alvleesklier is dus een belangrijk orgaan en helaas kan je hond ook te maken krijgen met een vervelende alvleesklierontsteking. In deze tekst gaan we dieper op die ontsteking in.
Hoe ontstaat een alvleesklierontsteking?
Een alvleesklierontsteking kan acuut ontstaan, maar ook chronisch zijn. Het is vaak niet direct te zeggen wat de oorzaak van een alvleesklierontsteking is. Er zijn namelijk meerdere oorzaken. We zullen in dit gedeelte van het artikel de belangrijkste oorzaken bespreken.
Vetrijke maaltijden
Een alvleesklierontsteking kan in de eerste plaats ontstaan door bepaalde voeding. Vetrijke maaltijden zijn niet goed voor de alvleesklier. Denk aan pakjes boter, maar ook vet vlees en verscheidene andere voedingsmiddelen. Wil je het risico op een alvleesklierontsteking bij je hond minimaliseren? Onderzoek dan goed wat je hond dagelijks qua vet eet. Heb je zelf weinig verstand van voeding? Dan kun je natuurlijk ook een voedingsexpert voor honden raadplegen.
Bepaalde medicijnen
Sommige honden hebben voor bepaalde aandoeningen medicijnen nodig. Er zijn relatief veel medicijnen voor honden op de markt. Ze zijn vaak erg nuttig, maar tegelijkertijd hebben bepaalde medicijnen ook bijwerkingen. Sommige medicijnen kunnen een alvleesklierontsteking in de hand werken. Denk aan prednison, tetracycline en nog verscheidene andere medicijnen.
Andere oorzaken
Een alvleesklierontsteking kent ook nog verscheidene andere oorzaken. Denk aan een slechte doorbloeding, waardoor de alvleesklier te weinig zuurstof krijgt. Ook bepaalde leverziektes en tumoren kunnen een alvleesklierontsteking veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van alvleesklierontsteking bij honden?
In de vorige alinea’s hebben we de verschillende oorzaken van een alvleesklierontsteking bij hond besproken. Maar als hondeneigenaar wil je natuurlijk ook weten wat de precieze symptomen zijn, zodat je op basis van die informatie gepaste actie kunt ondernemen. In de eerste plaats is het belangrijk om te vermelden dat je twee verschillende soorten alvleesklierontstekingen hebt.
In de eerste plaats heb je een acute alvleesklierontsteking. Je hond heeft dan nog maar kort klachten en vaak zijn die direct heel heftig. Meestal moet je dan ook direct actie ondernemen bij een acute ontsteking. Bij een chronische alvleesklierontsteking heeft je hond al langer bepaalde klachten.
Helaas zijn de klachten van een alvleesklierontsteking zeer divers en ook redelijk algemeen. Een hond met een alvleesklierontsteking heeft vaak geen zin om te eten. Ook buikpijn, diarree en braken zijn veelvoorkomende symptomen.
Daarnaast kan je hond ook uitdrogen of koorts krijgen. Natuurlijk zijn dit vrij algemene symptomen en ze hoeven dan ook niet direct gekoppeld te worden aan de specifieke aandoening.
Heeft je hond meerdere symptomen en vermoed je een alvleesklierontsteking of ander probleem? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts, want die kan je hond grondig onderzoeken.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Diagnose
Helaas is een alvleesklierontsteking niet gemakkelijk te diagnosticeren. Je kunt de ontsteking namelijk niet vaststellen met een eenvoudige test. Om die reden moet de dierenarts ook goed onderzoek doen. De dierenarts is voor een groot deel afhankelijk van de informatie die jij geeft.
De dierenarts luistert naar je verhaal en doet vervolgens grondig onderzoek. Denkt je dierenarts dat er sprake is van een alvleesklierontsteking? Dan wordt er meestal aanvullend onderzoek gedaan. Met die aanvullende onderzoeken kan de ontsteking wel worden vastgesteld.
Er wordt vaak gekozen voor een bloedonderzoek. Soms wordt er ook een echo van de buik gemaakt.
Behandeling van pancreatitis bij je hond
Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn geen medicijnen die de alvleesklierontsteking kunnen afremmen. Dit klinkt misschien onbevredigend, want we leven immers in een vergevorderde technologische wereld. De ontsteking van de alvleesklier kan alleen door het lichaam zelf worden opgelost.
We gaven eerder in dit artikel wel aan dat een alvleesklierontsteking bepaalde symptomen met zich meebrengt. Sommige symptomen zijn zeer ernstig en gelukkig kun je daar wel medicijnen voor krijgen.
Heeft je hond veel buikpijn door de ontsteking? Vraag dan aan de dierenarts welke medicijnen je kunt toedienen. Dit geldt ook voor honden die constant braken of niet willen eten.
Is een alvleesklierontsteking gevaarlijk?
Bij een acute alvleesklierontsteking kan je hond direct ernstig ziek worden. Om die reden moet je bij het vermoeden van een acute ontsteking ook direct een dierenarts of andere medische expert inschakelen. Anders bestaat er namelijk een kans dat je hond overlijdt. Bij een chronische ontsteking verloopt het ziekteproces trager.
De klachten ontwikkelen zich langzaam en zijn daardoor ook milder. Met een goede behandeling kan je hond prima herstellen van een chronische alvleesklierontsteking. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de algehele gezondheid en de ernst van de ontsteking.
Alvleesklierontsteking hond inslapen?
Een alvleesklierontsteking kan in principe een mild verloop hebben, maar voor sommige honden is het ook ondragelijk. Niet elke ontsteking kan ook worden opgelost. Wanneer er bij een acute alvleesklierontsteking veel schade wordt veroorzaakt, dan is inslapen soms de enige juiste optie.
Het is immers niet humaan om een hond met veel pijn te laten leven. We begrijpen natuurlijk dat dit een zeer lastige afweging is. Om die reden is het altijd verstandig om advies in te winnen. De dierenarts weet meer over de verschillende complicaties van je hond en die kan je dan ook het beste adviseren.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op pancreatitis bij honden. We hebben eerst besproken wat een alvleesklierontsteking is. Daarna hebben we de verschillende oorzaken en symptomen besproken. Ook zijn we op verschillende andere aspecten ingegaan. Hopelijk heb je dankzij dit artikel een goed beeld van de ziekte gekregen.