Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Net als mensen kunnen ook onze trouwe viervoeters kanker krijgen. Dat wil je als baasje van een hond natuurlijk liever niet horen, maar het is iets waar we niet omheen kunnen draaien. Mocht jij dan ook het idee hebben dat je hond een tumor heeft, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts en deze een onderzoek uit te laten voeren.
De vraag is dan natuurlijk wel: hoe herken je een tumor bij een hond. Wat zijn bijvoorbeeld bij een tumor in de keel van een hond de symptomen? En wat zijn bij een tumor in de buik van een hond de symptomen? Blijhuisdier.nl helpt jou kanker bij je hond te herkennen, zodat je er op tijd bij kan zijn om je hond te laten behandelen.
Hoe herken je een tumor bij een hond?
Tumoren bij honden kunnen zowel intern als extern zitten. Zoals je begrijpt zijn interne tumoren een stuk moeilijker te detecteren zonder dat je hier een medische test bij gebruikt, maar er zijn wel enkele algemene symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een tumor bij je hond.
- Lichamelijke veranderingen: voel jij bij je hond een merkbare zwelling of bult? En heb je het gevoel dat deze ook nog eens snel groeit? Dan kan dit een duidelijk teken zijn dat je hond een tumor heeft. Deze tumor kan zich op elk deel van het lichaam van je hond bevinden.
- Veranderingen in eetlust en gewichtsverlies: merk jij dat je hond minder eet dan normaal, of dat hij juist veel meer eet? Maar merk je daarbij dan wel in beide gevallen dat je hond gewicht verliest? Ook dat kan duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem en kan je hond kanker hebben.
- Lethargie en vermoeidheid: wanneer je hond ongewoon moe of lusteloos lijkt, dan kan dit ook kan dit een teken zijn van kanker bij je hond. Dit is vooral zo als het samenvalt met andere de andere symptomen die wij hier bespreken.
- Braken en diarree: als jouw hond aanhoudend braakt of diarree heeft, dan kan dit ook worden veroorzaakt door maagdarmkanker of tumoren elders in het lichaam. Deze oefenen dan druk uit op de maag of darmen.
- Ademhalingsproblemen: bij een tumor in de keel van de hond zijn symptomen te merken als ademhalingsklachten. Deze zijn nog erger als de tumor zich in de longen of luchtwegen van je hond bevindt. Denk hierbij aan klachten als hoesten, hijgen of kortademigheid.
- Bloedingen: indien je hond last heeft van onverklaarbare bloedingen, zoals neusbloedingen, bloed in de ontlasting of urine, dan kan dit ook wijzen op kanker. Dit geldt ook voor bloedende wonden die moeilijk te stoppen zijn.
- Veranderingen in urinewegen: frequenter urineren, moeite hebben met urineren of bloed in de urine geven aan dat er een tumor in de urinewegen van je hond kan zitten.
- Pijn: een hele goede indicatie van kanker bij honden is als je hond laat blijken dat hij veel pijn heeft. Dit uit hij dan door kreupelheid, piepen of door moeite te hebben met bewegen. Dit is dan het gevolg van een tumor die druk uitoefent op zenuwen of botten.
Wanneer moet je met je hond naar de dierenarts gaan?
Als een tumor bij je hond symptomen veroorzaakt, dan is het belangrijk om hiermee snel naar de dierenarts te gaan. Een vroege diagnose kan de behandelingsopties en de prognose voor je hond namelijk sterk verbeteren. De dierenarts neemt de symptomen met je door en zal dan waarschijnlijk de volgende stappen nemen:
- Fysiek onderzoek: om te beginnen moet je dierenarts jouw hond lichamelijk onderzoeken en de zichtbare symptomen beoordelen. Zo krijgt zij al een goede indruk van wat er precies mis is.
- Beeldvorming: röntgenfoto’s, echografieën en CT-scans kunnen helpen bij het identificeren van het gezwel bij je hond en het bepalen van hun locatie en omvang.
- Biopsie: er kan een weefselmonster worden genomen voor een biopsie om te bepalen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.
- Bloedonderzoek: er kan door de dierenarts ook een bloedonderzoek worden uitgevoerd om te kijken naar aanwijzingen voor kanker, zoals verhoogde tumormarkers.
- Behandelopties: is er een diagnose gesteld waaruit blijkt dat je hond kanker heeft? Dan zal de dierenarts de behandelingsopties met je bespreken. Tot deze opties behoren onder andere chirurgie, chemotherapie, bestraling of palliatieve zorg.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Veel voorkomende vormen van kanker bij honden
Er zijn meerdere soorten kanker bij honden die veel voorkomen. We zetten de meest voorkomende vormen even voor je op een rijtje:
- Tumor in de buik: de symptomen zijn onder andere buikpijn, braken, diarree, gewichtsverlies en een opgezette buik.
- Maagkanker: de symptomen van maagkanker bij je hond zijn onder andere braken, gewichtsverlies, en een gebrek aan eetlust.
- Tumor in de keel: symptomen van maagkanker bij een hond zijn onder andere hoesten, moeite met slikken, veranderingen in de stem van de hond en gewichtsverlies.
- Huidkanker: huidkanker bij een hond kan zich manifesteren als zichtbare huidtumoren, zweren die niet genezen, veranderingen in kleur of textuur van de huid, en jeuk.
- Leverkanker: de symptomen van leverkanker bij een hond zijn onder andere braken, gewichtsverlies, buikpijn en geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen).
Het is hierbij wel zo dat je hond bij verschillende soorten kanker vergelijkbare symptomen kan hebben. De diagnose vereist dan ook vaak uitgebreid onderzoek. De behandelopties variëren, afhankelijk van het type kanker, de locatie en het stadium waarin dit zich bevindt.
Het is wel heel belangrijk dat vroege opsporing en behandeling de overlevingskansen van je hond kunnen verbeteren. Regelmatige controles bij de dierenarts en het snel melden van ongewone symptomen zijn heel belangrijk voor de gezondheid van je trouwe huisdier.
Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifieke informatie over de gezondheid van je hond en als je zorgen hebt met betrekking tot tumoren of kanker.