Ziekte van addison bij honden

ziekte van Addison hond

Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De ziekte van Addison is een hormonale ziekte die bij honden goed te behandelen is. De ziekte wordt meestal ontdekt na het 4e levensjaar, maar de ziekte van Addison kan bij honden tussen een leeftijd van 4 maanden en 14 jaar ontdekt worden. Hoe je de ziekte van Addison bij je hond herkent en wat de bijbehorende symptomen en behandelingen zijn ontdek je in dit artikel. 

Zo herken je de ziekte van addison bij honden

De ziekte van Addison is gelukkig goed te behandelen, maar als je niet op tijd merkt dat je hond de ziekte heeft dan kan dit een dodelijke afloop hebben. De ziekte van Addison ontstaat als gevolg van onvoldoende hormoonproductie van de bijnierschors.

Vaak komt dit omdat er in het verleden een auto-immuunontsteking is geweest waardoor de bijnierschors verschrompeld is. Hierdoor ontstaat er een auto-immuunziekte: addison ziekte hond. 

Auto-immuunziekten ontstaan omdat het immuunsysteem cellen en stoffen in het eigen lichaam als vreemd ziet. Hierdoor vecht het immuunsysteem tegen het eigen lichaam van de hond. Bij de ziekte van Addison is dit een geleidelijk proces en als de schade eenmaal is aangericht dan is genezen niet meer mogelijk, maar hoe herken je de ziekte van Addison bij je hond?

Het herkennen van de ziekte van Addison bij honden is lastig. Let op symptomen als lusteloosheid, spierzwakte, buikpijn, braken en diarree. Tegen de tijd dat symptomen optreden, is de ziekte van Addison echter al in een laat stadium. 

Dit zijn de mogelijke symptomen van de ziekte van addison

De meeste honden die last krijgen van deze auto-immuunziekte hebben vaak last van vage klachten en symptomen die ook met andere ziektes in verband gebracht kunnen worden. Daarom denken de meeste mensen niet direct aan de ziekte van Addison als je hond zich ziek gedraagt.

In de meeste gevallen denken mensen dat stress de oorzaak is van plotselinge verslechtering. Is je hond echter al een langere tijd erg rustig en wordt de hond plotseling ziek, dan is een bezoekje aan de dierenarts gewenst. De periode tussen de eerste symptomen en acute verslechtering kan tussen 2 en 52 weken duren.  

In de eerste fase hebben honden met de ziekte van Addison last van een flinke lijst aan symptomen. Als je hond last heeft van al deze symptomen dan is het de moeite waard om de dierenarts te raadplegen. Let op deze ziekte van addison symptomen: 

  • Ataxie (dronkenmansloop) 
  • Buikpijn
  • Bloed bij ontlasting of braken
  • Diarree 
  • Door de poten zakken
  • Epileptische aanvallen
  • Futloos of depressief 
  • Minder mooie vacht 
  • Spierzwakte 
  • Snel afvallen
  • Spiertrillingen
  • Trage hartslag 
  • Veel drinken en plassen
  • Zeer slechte eetlust 

Alle honden kunnen de ziekte van Addison krijgen. Bij specifieke rassen lijkt de ziekte echter erfelijk te zijn. Pas op met Labradoodles, Poedels, Nova Scotia Duck Tolling Retrievers, Portugese Waterhonden, Cairn Terriers, Cocker Spaniels en Bearded Collies. De ziekte van Addison komt ook vaker voor bij West Highland White Terriërs, Sint Bernards, Leonbergers en Rottweilers. 

addison hond

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe test de dierenarts op ziekte van Addison? 

De dierenarts test of je hond de ziekte van Addison heeft met behulp van bloedonderzoek. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de waarden van natrium en kalium. De dierenarts zal zien dat de nierwaarden sterk verhoogd zijn en in sommige gevallen kijkt de dierenarts naar het aldosteron gehalte in het bloed van je hond. De test die bewijst of je hond de ziekte van Addison heeft wordt de ACTH stimulatietest genoemd. 

Bij een ACTH stimulatietest wordt er een injectie toegediend waarna het cortisolgehalte in het bloed van de hond word gemeten. Als het cortisolgehalte na een uur is gestegen dan is je hond gezond. Is het cortisolgehalte na een uur na de injectie niet veranderd? Dan heeft je hond waarschijnlijk de ziekte van Addison.

Als deze test afwijkende waarden laat zien dan zal de dierenarts medicijnen voorschrijven. Je hond zal deze medicijnen een leven lang moeten blijven innemen om gezond en sterk te blijven. 

Voeding en auto-immuunziekten

De ziekte van Addison wordt dus veroorzaakt door hormonale problemen, veroorzaakt door de bijnierschors die zijn werk niet goed doet. Het helpt om je hond vanaf het begin af aan te helpen met de juiste voeding. Als je bijvoorbeeld een hond hebt die gevoeliger is voor de ziekte van Addison, dan loont het om in vers voer met voldoende vitaminen, mineralen en bouwstoffen te kiezen.

Dit doe je door bijvoorbeeld te investeren in op maat gemaakt voer voor je hond. Op basis van specifieke informatie over jouw hond wordt er een plan gemaakt zodat jouw viervoeter niets te kort komt. Dit premium voedsel wordt bovendien gratis thuisbezorgd en is tot 30% goedkoper dan andere premium merken.

In de meeste gevallen is hondenvoer op maat ongeveer net zo duur of zelfs goedkoper dan standaard voer uit de dierenwinkel. Anders dan bij standaard voer wordt er nu echter rekening gehouden met jouw huisdier! Denk bijvoorbeeld aan het ras, de leeftijd, hoe actief jouw hond is, gezondheidsklachten en meer.

Op basis hiervan worden er speciale brokken samengesteld die jouw hond helpen om zich algeheel beter te voelen. Je ontvangt bovendien informatie over de perfecte hoeveelheid voer per dag om jouw hond op het perfecte gewicht te krijgen of te houden.  

Kosten van de ziekte van addison bij je hond

Het is duidelijk dat je hond medicijnen nodig heeft voor de behandeling van de ziekte van addison. Hierbij moet je in eerste instantie denken aan de kosten voor de onderzoeken bij de dierenarts. Zodra de ziekte echt vastgesteld is heb je ook medicijnen nodig. De kosten hiervoor verschillen, maar je moet uitgaan van een paar euro per maand/per kilo lichaamsgewicht.

Behandeling 

Bij de behandeling van de ziekte van Addison voor honden zijn de algemene ervaring dat medicatie goed werkt. Bij acute symptomen krijgt je hond vaak een infuus toegediend waardoor de hond zich al snel beter voelt. Hierna wordt er voor een langdurige behandeling gekozen voor het toedienen van cortison of fludrocortison. Dit zijn hormonen die de hormoonbalans van je hond kunnen herstellen. 

Als je hond de ziekte van Addison heeft dan is het belangrijk om je hond levenslang 2 tabletten per dag te geven. Als dit niet lukt omdat je hond bijvoorbeeld weigert om pillen in te nemen, dan kunnen hormonen ook met een injectie worden toegediend.

Doe je dit niet, dan zullen de symptomen weer optreden. Injecties worden meestal om de 28 dagen toegediend. Let hierbij op de juiste dosering, want als je teveel medicatie toedient dan levert dit andere problemen op. 

Vermoed je de ziekte van addison bij je hond? Neem dan gerust contact op met je dierenarts om je zorgen te bespreken. Een oplettend baasje is immers het allerbeste medicijn! Kortom: ziekte van addison hond = dierenartsbezoek & het juiste voer.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *