Meest recente update: april 18, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Veel gezinnen in Nederland hebben een trouwe viervoeter in huis. Een hond is om meerdere redenen dan ook een leuk huisdier. In de eerste plaats is het gezellig met een hond in huis en tegelijkertijd is het ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Je weet ongetwijfeld ook dat honden graag likken.
Sommige hondeneigenaren vinden dit vervelend, terwijl andere hondenbezitters er juist gelukkig van worden. Maar waarom likt een hond mij? Dat vragen veel mensen zich af en daar zijn verschillende redenen voor. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom een hond zijn baasje likt, maar ook waarom een hond soortgenoten en zichzelf likt.
Waarom likken honden mensen?
Waarom likt een hond je? Dit is een vraag die veel mensen zich terecht afvragen. Een hond likt baasje meestal om genegenheid te tonen. Je weet ongetwijfeld dat honden zeer enthousiast kunnen worden. Daarom worden veel mensen ook vrolijk van een hond. Honden likken hun baasje dan meestal ook uit enthousiasme.
Een hond likt zijn baasje meestal in bepaalde situaties. Een hond likt bijvoorbeeld wanneer het baasje thuiskomt van zijn werk. Met het likken wil de hond aandacht en liefde van zijn baasje.
Maar er is ook nog een andere reden waarom honden hun baasje likken. Kom je bijvoorbeeld terug van sporten en merk je dat je hond je direct gaat likken? Dan wil de hond niet alleen liefde, maar tegelijkertijd probeert de viervoeter de stemming van zijn baasje te peilen.
In zweet zitten namelijk veel feromonen en die krijgt de hond dan op zijn tong. Met feromonen worden chemische signalen overgebracht en daarmee kan de hond de stemming van zijn baasje peilen.
Veel hondeneigenaren vragen zich af of het kwaad kan wanneer een hond je likt. Dit kan in principe geen kwaad, maar zorg er wel voor dat je hond geen wondjes likt. Een hond heeft namelijk veel bacteriën in de mond en je loopt dan het risico om ziek te worden.
Dit geldt ook voor de zogenaamde hondenzoentjes. Het lijkt misschien schattig, maar ook door hondenzoentjes zijn veel mensen ziek geworden. Dit geldt zeker voor mensen met een slechtere weerstand.
Waarom likt een hond zijn soortgenoten?
Het is hartstikke leuk om met je hond te wandelen. Het is je ongetwijfeld ook opgevallen dat honden elkaar ook regelmatig likken. Honden likken andere honden om verschillende redenen. Dit heeft vooral te maken met de aard van de relatie.
Een moederhond likt haar puppy bijvoorbeeld bij de snuit. Met een lik verzorgt ze haar puppy, maar het kan ook andersom gebeuren. Dat de puppy juist de moederhond likt. Daarmee vraagt de puppy juist om verzorging.
Honden die elkaar tegenkomen op straat likken elkaar ook regelmatig. Dit doen ze in de eerste plaats uit eerbied. Ze willen daarmee laten zien dat ze de andere hond mogen. Je merkt ongetwijfeld ook regelmatig dat je hond tegen een andere blaft.
Vaak likt de hond dan niet de andere hond, omdat er een meer vijandige sfeer heerst. Het zijn vooral de jonge honden die oudere honden likken. De oudere hond weet daarmee dat hij of zij hoger in rang staat en daardoor zal er minder snel een conflict komen.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Waarom likken honden zichzelf?
Veel honden likken regelmatig zichzelf en vaak weten hondenbezitters niet waarom. Je weet ongetwijfeld dat een kat zichzelf likt voor de verzorging. Dit kan ook een reden voor een hond zijn om zichzelf te likken. Het gaat dan vooral om likken bij de pootjes of de buik. Ook likken honden regelmatig hun eigen geslachtsorganen en dat vinden veel hondenbezitters vies.
Soms likt een hond zichzelf ook constant op een specifieke plaats. Ook daar heeft een hond verschillende redenen voor. Een hond kan bijvoorbeeld een schaafwond hebben opgelopen, maar ook een splinter of brandwond. Dergelijke pijntjes zijn vervelend en daarom gaat de hond zich overmatig likken op een specifieke plek. Ook mensen doen dit natuurlijk op een bepaalde manier.
Je hebt ongetwijfeld ooit een wondje in je mond gehad. Dit brengt een vervelend gevoel met zich mee en je hebt dan constant de neiging om er met je tong aan te zitten. Merk je dus dat je hond overmatig likt op een specifieke plaats? Onderzoek dan even goed wat er aan de hand is en neem op basis van je constateringen gepaste maatregelen.
Een hond likt zichzelf echter ook bij niet-zichtbare fysieke pijn. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtspijn of artrose. Dergelijke gezondheidsproblemen komen regelmatig voor bij oude honden, maar ook een jonge hond kan te maken krijgen met blessures. Je kunt in dit geval denken aan supplementen voor de spieren.
Fysieke problemen die niet direct zichtbaar zijn
Merk je dat een hond zichzelf constant likt, maar zie je geen wondjes of iets anders? Dan is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan, want de kans is groot dat er dan meer aan de hand is. Honden zijn over het algemeen geen aanstellers, dus ze likken zichzelf alleen bij echte pijn.
Dan kunnen er ook nog mentale problemen ten grondslag liggen aan overmatig likken. Honden hebben immers ook emoties en ze ervaren regelmatig stress. Veel honden worden bijvoorbeeld nerveus door vuurwerk en dan heb je te maken met situationele stress. Ook chronische stress komt bij honden regelmatig voor en dan gaan ze zichzelf ook constant likken.
Chronische stress bij honden heeft ook meerdere oorzaken. Misschien is er bijvoorbeeld iets veranderd in het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, maar honden vinden het soms ook spannend wanneer er een nieuw dier is.
Conclusie
Een trouwe viervoeter maakt het gezinsleven een stuk leuker en daarom kiezen veel mensen voor een hond. Maar wat betekent het als een hond je likt? In dit artikel hebben we getracht om dit duidelijk uit te leggen. Een hond likt echter ook zijn soortgenoten en zichzelf. Dit heeft andere redenen en ook dat is duidelijk in dit artikel naar voren gekomen.
Hopelijk weet je na het lezen van dit informatieve artikel meer over het gedrag van je hond. Hoe beter je het gedrag van je hond begrijpt, hoe leuker het is om met hem of haar samen te leven.