Mag een hond paprika? Is paprika voor honden gezond?

mag een hond paprika

Meest recente update: augustus 8, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Honden houden van snacken. Het maakt ze in de meeste gevallen niet uit of het nou gaat om brood, kaas, worst of paprika. Het liefst eten ze alles op. Maar is dat ook verstandig? 

In dit artikel gaan we in op de vraag: mag een hond paprika? We vertellen je precies hoe het zit met de ingrediënten en de goede en slechte eigenschappen van paprika voor honden. Mogen honden paprika?

Paprika hond, een goede combinatie?

Als je de berichtgeving op het internet bekijkt zijn er verschillende antwoorden op de vraag mag een hond paprika. In de regel hoef je niet direct aan de alarmbel te trekken als je hond een stukje paprika van de grond eet. Wél is het verstandig om je hond het niet te voeren en op te letten als het op tafel ligt.

Dat zit namelijk zo. In paprika zitten verschillende stoffen die niet zo goed voor je hond zijn. De belangrijkste hiervan is Solanine. Dit is een stof die te vinden is in de zogeheten nachtschadefamilie. In planten en groenten waar zaden in zitten zoals bijvoorbeeld Aubergine, maar ook de aardappel en tomaten. 

Voor de mens is deze stof in grote hoeveelheden al schadelijk en dat geldt helemaal voor je hond. Bij een solanine vergiftiging kan je hond last krijgen van de nieren en de darmen. Bovendien veroorzaakt het de afbraak van de rode bloedlichamen. 

Paprika is dus giftig voor honden, maar niet in hele kleine hoeveelheden. Je doet er goed aan je hond geen paprika te geven om er zeker van te zijn dat er geen Solanine in het systeem komt.

Hond paprika gegeten, op welke symptomen moet ik letten?

Het klinkt misschien best heftig, de genoemde gevolgen van teveel paprika eten en dat zijn ze ook. Toch is het niet direct reden tot paniek als je hond een stukje paprika te pakken krijgt.

Mogen honden paprika

Paprika voor honden is pas schadelijk in grote hoeveelheden. Valt er een stukje paprika van de snijplank toevallig voor de voeten van je hond dat is dat nog geen reden om direct naar de dierenarts te gaan.

Pas op het moment dat je hond zich aan de gehele voorraad verschalkt heeft, wordt het opletten. Symptomen dat je hond te veel paprika heeft gegeten vind je hieronder. Voldoet je hond aan meerdere klachten, neem dan direct contact op met de dierenarts. Een combinatie van meerdere gezondheidsproblemen samen met het eten van  paprika kan duidelijk op een solanine vergiftiging.

 • Diarree
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Langzame ademhaling
 • Pijn in de buik
 • Overgeven
 • Lichamelijk zwak
 • Spiertrillingen

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hond paprika gegeten, wat nu?

Heeft je hond paprika gegeten en geen klein hapje? Dan is het verstandig om direct je huisarts te raadplegen en te zeggen dat het serieus is. Een échte Solanine vergiftiging kan snel zijn werk doen en soms al binnen twee dagen voor serieuze gezondheidsklachten zorgen of zelfs voor het overlijden van je hond. Het is niet de leukste mededeling, maar wel een hele belangrijke. 

Alternatief voor paprika

Als je je hond toch graag groente wilt geven dan hebben we een korte lijst voor je gemaakt welke je kunt gebruiken als substituut voor paprika:

 • Broccoli
 • Erwten
 • Bonen
 • Komkommer
 • Spinazie
 • Wortels
 • Spruitjes
 • Selderij

Het beste voer voor je hond

Zoals je wel begrijpt als baasje van je hond is goed voer heel belangrijk. Er zit namelijk veel verschil tussen goedkoop voer zonder de juiste voedingsstoffen en premium voeding met alles erop en eraan. Voor de gezondheid van je hond alleen het beste toch? Op deze pagina vind je meer informatie over het beste premium voeding voor je hond, helemaal op maat voor jouw viervoeter.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *