Botulisme Bij Honden, Alles Wat Je Moet Weten

Botulisme bij honden

Meest recente update: juli 21, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Je hond kan met verschillende ziektes te maken krijgen. Sommige ziektes ontstaan uit zichzelf, maar je hond kan ook iets verkeerds eten of drinken en daardoor flink in de problemen komen. Dit is onder meer het geval bij de aandoening botulisme. Botulisme wordt gebruikt voor botoxbehandelingen en is erg giftig.

Botulisme kan verlammingsverschijnselen met zich meebrengen, wanneer je hond er veel van binnenkrijgt. Dit komt doordat het gif de signaaloverdracht van de zenuwen naar de spieren blokkeert.

Maar hoe krijgt een hond botulisme en wat zijn de symptomen? Hoe kom je er bovendien achter wanneer je hond botulisme heeft? Dergelijke onderwerpen behandelen we in dit informatieve artikel.

Hoe krijgt een hond botulisme?

De meeste honden besmetten zich met botulisme door het eten van dode dieren in stilstaand water. Daarnaast kan botulisme bij honden ook ontstaan, nadat ze een flinke hoeveelheid door botulisme besmet water drinken.

In de warme maanden komt de ziekte vaker voor dan in de koude wintermaanden. Om die reden is het verstandig om als baasje goed op je hoede te zijn bij boswandelingen en andere hondenuitjes.

De symptomen van botulisme

Je weet tijdens een wandeling langs het water niet altijd wat je hond uitspookt. Om die reden is het handig om de symptomen van botulisme te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. We zullen in dit gedeelte van het artikel de bekendste verschijnselen van botulisme bespreken.

Misselijkheid

De eerste verschijnselen van botulisme ontstaan meestal na ongeveer een halve dag. Veel honden met botulisme worden eerst misselijk. Ze hebben geen zin meer om te eten en soms geven honden die besmet zijn met botulisme ook over.

Misselijkheid is echter wel een veelvoorkomende aandoening en niet altijd te koppelen aan botulisme. Heeft je hond geen stilstaand water gedronken en ook geen vissen of andere dieren gegeten? Dan komt de misselijkheid waarschijnlijk door iets anders.

Moeheid

Honden die zijn besmet met botulisme vertonen met enige regelmaat lusteloos gedrag. Is je hond doorgaans energiek? Loopt je hond graag achter een bal aan en rent hij of zij graag door de tuin? Dan is het vreemd wanneer je hond constant in zijn hondenmand ligt.

Constateer je algehele zwakte bij je hond en heb je onlangs ook in een bos met plassen gelopen? Dan kan de moeheid een indicatie van botulisme zijn.

Verlammingsverschijnselen

De voorgaande symptomen die we hebben besproken zijn vrij algemeen van aard. Maar krijgt je hond verlammingsverschijnselen? Dan kan dit zeker een symptoom van botulisme zijn. Botulisme werkt namelijk spierverslappend en dat is ook de reden waarom het voor botox wordt gebruikt.

Op die manier kunnen rimpels en dergelijke worden weggewerkt. Als je hond veel botulisme tot zich heeft genomen, dan zal hij of zij die spierslapte ook ervaren. Je hond ademt dan lastiger en dit kan zelfs tot verstikking leiden.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe wordt de diagnose botulisme gesteld?

Denk je dat je hond besmet is met botulisme? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Die kan vervolgens een diagnose stellen. De dierenarts zal allereerst luisteren naar jouw verhaal. Hij of zij zal vragen of je met je hond rondom stilstaand water hebt gewandeld.

Daarna zal hij of zij lichamelijk onderzoek bij je hond verrichten. De dierenarts controleert of er sprake is van spierzwakte. Daarnaast kijkt de dierenarts ook of de reflexen bij je hond nog aanwezig zijn. Ook zal de temperatuur van je hond gemeten worden. Heeft je hond koorts? Dan is botulisme uitgesloten. Dieren met botulisme kunnen namelijk geen koorts krijgen.

Behandeling van botulisme

Soms zie je als hondeneigenaar wanneer je hond gegeten heeft aan vissen of andere dierenkadavers. In dat geval is het verstandig om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen. Je hond heeft dan in alle waarschijnlijkheid nog geen symptomen. Vaak kan geforceerd braken het gif in het lichaam verminderen.

Heeft je hond al klinische verschijnselen door botulisme? Dan moet je hond verpleegd worden totdat hij of zij zelf weer kan eten en drinken.

Prognose botulisme

De meeste honden herstellen na twee of drie weken volledig. De prognose is wel afhankelijk van de hoeveelheid gif in het lichaam van je hond. Daarnaast is de ene hond ook meer vatbaar voor het gif dan een andere hond.

Een hond met de verschijnselen van botulisme moet wel altijd behandeld worden, want anders droogt je hond uit of kan hij of zij uiteindelijk niet meer ademen. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

Komt botulisme vaak voor?

Je vraagt je ongetwijfeld af of botulisme bij honden vaak voorkomt. Gelukkig komt botulisme bij honden zelden voor. De meeste honden zijn namelijk niet gevoelig voor het gif. Slechts enkele keren per jaar wordt er in Nederland een hond met botulisme gediagnosticeerd. Toch is het altijd verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoe voorkom je botulisme?

In de zomer wil je natuurlijk graag met je hond op pad. Gezamenlijk genieten van de prachtige zon in een mooi bos of bij het water. Je hond zoekt graag de verkoeling op in de zomer. Het is echter niet verstandig om je hond in stilstaand, laag water te laten zwemmen. Let ook goed op dode dieren in het water. Waarschuw de gemeente wanneer je dode dieren ziet. Zo voorkom je dat andere dieren besmet raken.

Conclusie

We zijn in dit informatieve artikel dieper ingegaan op botulisme. Botulisme is een gevaarlijke ziekte die de dood tot gevolg kan hebben. Gelukkig komt botulisme bij honden zelden voor, omdat ze er niet echt gevoelig voor zijn. Toch is het belangrijk om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem bij het vermoeden van botulisme ook direct contact op met je dierenarts.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *