Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Als je hond iets heeft gegeten wat niet de bedoeling was, is het belangrijk om de giftige stof of het voorwerp zo snel mogelijk uit zijn systeem te krijgen. Hoe je dat doet? In veel gevallen is de oplossing om je hond te laten braken. Het is mogelijk om zelf je hond te laten overgeven, maar als je direct naar een dierenarts kunt gaan heeft dit de voorkeur
In dit artikel leggen we je uit hoe je een hond laat braken en in welke situaties je dit juist niet moet doen. Ook geven we je enkele voorbeelden van giftige stoffen voor honden, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Neem direct contact op met je dierenarts
Heb je het vermoeden dat je hond iets gegeten heeft waar hij ziek van kan worden? Neem dan meteen contact op met je dierenarts voor instructies. Het helpt als je de dierenarts zoveel mogelijk details geeft, bijvoorbeeld om welke giftige stof het gaat, hoelang geleden je hond de stof heeft binnengekregen en wat de symptomen zijn. De dierenarts kan je adviseren of je zelf de hond moet laten braken of dat het beter is om direct naar de praktijk te komen.
Mogelijke symptomen van vergiftiging van je hond
Helaas kunnen honden niet praten, dus hoe weet je of je hond een giftige stof binnen heeft gekregen? Soms zie je het gebeuren of is er ‘bewijsmateriaal’, zoals een chocoladewikkel of plantenresten. Verder kun je letten op deze symptomen die wijzen op een vergiftiging van je hond:
- Schuimbekken
- Braken
- Diarree
- Koude rillingen
- Langzame of juist zeer snelle ademhaling
- Afwijkende hartslag
- Verwijde pupillen
- Lusteloosheid/sufheid
Soms duurt het langer voordat de symptomen van een vergiftiging zichtbaar zijn. Enkele andere verschijnselen om op te letten zijn:
- Veel drinken en veel plassen
- Niet meer plassen
- Gedragsveranderingen
- Bloedingen
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe laat je een hond braken?
Eerst een waarschuwing: gebruik absoluut geen zout om je hond te laten overgeven! Hierdoor kan je hond komen te overlijden.
Adviseert je dierenarts om je hond te laten braken? Dan kun je in overleg met hem of haar je viervoeter eerst wat te eten geven. Dit klinkt vreemd, maar braken gaat makkelijker met een volle maag. Blikvoer/natvoer heeft de voorkeur.
Je laat de hond braken door 3% waterstofperoxide te geven. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Je geeft de hond 2 milliliter waterstofperoxide per kilogram lichaamsgewicht in zijn mond. Voor een hond van 6 kilo is dit dus 12 milliliter waterstofperoxide.
Let op: geef maximaal 45 milliliter waterstofperoxide, ook als je hond zwaarder weegt dan 22,5 kilo. Een nadeel van waterstofperoxide is dat het de slokdarm, maag en dunne darm irriteert en zelfs schade kan aanbrengen. Daarom heeft het de voorkeur om direct naar de dierenarts te gaan. Die geeft je hond Apomorfine.
Wanneer moet je een hond niet laten overgeven?
Er zijn diverse situaties waarin het beter is om je hond niet te laten overgeven. Heeft je hond bijvoorbeeld een scherp voorwerp ingeslikt zoals een stuk bot of hout, dan kan braken meer kwaad dan goed doen.
Voorbeelden van andere situaties waarin het beter is om de hond niet te laten overgeven:
- Je hond braakt al uit zichzelf.
- Je hond heeft epileptische aanvallen.
- Je hond is erg zwak.
- Je hond heeft problemen met ademhalen.
- Je hond heeft problemen met slikken.
- Je hond is buiten bewustzijn.
- De opgenomen stof schuimt (zeep) of irriteert (benzine, desinfectiemiddelen).
Voorkomen is beter dan braken: deze stoffen zijn giftig
Het kan gebeuren dat je viervoeter tijdens het uitlaten iets opeet dat niet goed voor hem is. In huis heb je echter wel de mogelijkheid om stoffen die gevaarlijk zijn voor je hond buiten zijn bereik te bewaren. Lees hier ons artikel over wat een hond niet mag eten.
Enkele voorbeelden van voor honden giftige voedingsmiddelen zijn:
- Chocolade
- Knoflook, ui, prei, bieslook en sjalot
- Druiven (ook rozijnen)
- Avocado’s
- Deeg met gist
- Alcohol en cafeïne
- Xylitol (een zoetstof)
Deze (kamer)planten en bloemen zijn giftig voor je viervoeter:
- Lelie
- Ficus
- Vrouwentong (sansevieria)
- Buxus
- Kerstroos en –ster
- Hortensia
- Gatenplant
- Drakenbloedboom (Dracaena)
- Dieffenbachia
- Klimop
- Petunia
- Hyacint
- Vijg
- Taxus
- Vingerhoedskruid
Andere stoffen die giftig zijn voor honden zijn onder andere schoonmaakmiddelen, onkruidverdelger, antivries en middeltjes die slakken of muizen en ratten doden. Let ook altijd goed op met medicijnen in de buurt van honden.
Conclusie
Als je het vermoeden hebt dat je hond iets gegeten heeft wat hij niet had moeten eten, bel je direct de dierenarts. Je geeft zoveel mogelijk details (wat heeft de hond binnengekregen, wanneer is het gebeurd en welke symptomen heeft de hond).
In overleg met de dierenarts laat je de hond zelf braken met 3% waterstofperoxide (2 milliliter per kilogram lichaamsgewicht) of ga je zo spoedig mogelijk naar de praktijk.