Alles over gele ontlasting bij honden

Gele ontlasting hond

Je hond kan natuurlijk te maken krijgen met verschillende gezondheidsklachten. Bij veel gezondheidsklachten is het belangrijk om tijdig de symptomen te herkennen, zodat je nadien gepaste actie kunt ondernemen.

Het is bijvoorbeeld verstandig om de ontlasting van je hond in de gaten te houden. De kleur van de ontlasting zegt namelijk veel over de gezondheid van je hond.

De vier oorzaken van gele ontlasting bij je hond

Heeft je hond ineens gele en plakkerige ontlasting? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In dit gedeelte van het artikel zullen we de vier belangrijkste oorzaken van gele ontlasting bespreken.

Spijsverteringsproblemen

Wanneer je hond gele ontlasting heeft, dan kan dit in de eerste plaats te maken hebben met spijsverteringsproblemen. Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan een spijsverteringsprobleem.

Denk bijvoorbeeld aan een maag-darmontsteking of een prikkelbaredarmsyndroom. Daar kan de poep van je hond namelijk geel en slijmerig van worden.

Dit komt doordat er dan te weinig verteringssappen worden aangemaakt. Ook kan de ontlasting van je hond te kort in de darmen zijn geweest.

Je hond kan zijn voeding niet verteren

Gele ontlasting kan ook te maken hebben het voedsel van je hond. Krijgt je hond veel voedsel dat zuivel en graan bevat? Dan kan dit de oorzaak van de gele ontlasting zijn, want sommige honden vinden het lastig om dit te verteren.

Als je hond het voedsel niet kan verteren, dan kan hij of zij na verloop van tijd te maken krijgen met diarree en gele ontlasting. Om die reden is het belangrijk om te kijken wat er in het voer van je hond zit.

Zit er inderdaad veel graan en zuivel in? Dan is het verstandig om eerst met de dierenarts te overleggen. Hij of zij zal je adviseren wat betreft de voeding, zodat dit probleem niet langer voorkomt.

Iets maakt de ontlasting van je hond geel

Soms ligt de oorzaak van de gele ontlasting ook redelijk voor de hand. Het kan namelijk zijn dat je hond iets heeft gegeten wat zorgt voor gele ontlasting. Denk bijvoorbeeld aan het eten van gras. Honden eten om verschillende redenen gras.

Meestal heeft het met misselijkheid te maken. Ze eten dan gras om het braken op te wekken. Gras eten is vaak niet schadelijk, maar je hond kan wel te maken krijgen met verstoppingen. Daarnaast kunnen er ook parasieten in het gras zitten.

Wanneer je hond veel gras heeft gegeten en gaat poepen, dan is vaak niet de volledige drol geel. Meestal zie je dan ook nog bruine vlekken.

Leverproblemen

Gele ontlasting kan ook door leverproblemen komen. De gele galkleurstoffen worden dan niet goed afgevoerd en daardoor krijgt je hond zeer gele poep. Bij leverproblemen heeft je hond doorgaans ook gele ogen en/of de huid wordt helemaal geel. Bij dergelijke symptomen is het altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen. De lever is namelijk een belangrijk en onmisbaar orgaan.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Heeft je hond gele ontlasting? Dan heb je in de bovenstaande alinea’s gelezen dat dit zowel gevaarlijke alsook onschuldige oorzaken kan hebben. Heeft je hond gele ontlasting, maar weet je niet de precieze oorzaak? Dan is het ook belangrijk om op andere symptomen te letten.

Heeft je hond gele ontlasting en moet hij of zij tegelijkertijd braken? Dan is dit doorgaans geen goed teken. Dit geldt ook voor een hond die plots niet meer wil eten of geen energie meer heeft. Ook wanneer je hond afwijkend gedrag vertoont, is het verstandig om de dierenarts in te schakelen.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Wanneer de dierenarts inschakelen?

Als je hond gele ontlasting heeft, dan wil je natuurlijk weten wat je te doen staat. Heeft je hond veel gras gegeten of heb je geconstateerd dat er veel graan of zuivel in zijn voeding zit? In dat geval is het verstandig om eerst even een dagje te wachten.

Heeft je hond de volgende dag wel normale ontlasting? Dan is er in principe niets aan de hand. Weet je niet de precieze oorzaak van de gele ontlasting en blijft de ontlasting langdurig geel? Dan is het verstandig om contact met de dierenarts op te nemen. Die kan aan de hand van onderzoeken de oorzaak achterhalen.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de redenen van gele ontlasting bij je hond. We hebben de oorzaken besproken en daarna advies gegeven, zodat je weet welke acties je kunt ondernemen.

Het is in ieder geval verstandig om de ontlasting van je hond regelmatig in de gaten te houden. Op die manier kan gezondheidsproblemen tijdig opmerken.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *