Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Honden maken intensief gebruik van hun poten. Zo gebruiken ze ze niet alleen om mee te lopen, maar dienen de pootjes ook als schokdemper. Het kan echter zomaar voorkomen dat je hond in iets scherps gaat staan, zijn poten verbrandt aan een warme ondergrond of er om een andere reden wondjes of kloofjes in zijn voetzool ontstaan.
Problemen aan de voetzolen zijn pijnlijk en vervelend. Is de voetzool van je hond kapot en wil je deze zo snel mogelijk laten genezen? Lees in dit blog dan alles over de verzorging van (kapotte) voetzolen en ontdek hoe je de voetzolen van je huisdier in een goede conditie houdt.
Wat te doen als de voetzool van een hond kapot is?
Als de voetzool van je hond kapot is, is het allereerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zo is je hond misschien in een scherp voorwerp gaan staan. Het is in dit geval belangrijk om te controleren of er geen kleine stukjes in de voetzool zijn achtergebleven.
Ontsmet de wond vervolgens door de poot vijftien minuten in een sopje met lauwwarm water en soda te laten badderen. Herhaal deze behandeling een aantal dagen. Dek de wond af met verband. Zo voorkom je dat de wond kan gaan infecteren.
Een andere oorzaak van kloofjes en wondjes kunnen droge voetzolen zijn. Behandel de voetzolen met een speciale zalf voor hondenpootjes. Daarnaast kan een massage bijdragen aan een goede doorbloeding en gezonde voetzolen.
Tot slot kan je hond kapotte voetzolen hebben omdat hij op een warme ondergrond is gaan staan. Koel de plek zo snel mogelijk met lauw stromend water en leg vervolgens een koud kompres op de voetzolen. Contacteer je dierenarts als de voetzolen ernstig verbrand zijn en/of als je hond veel pijn heeft.
Hoe snel geneest zoiets?
Hoe snel de voetzool van een hond geneest is afhankelijk van de verwonding. Een lichte verwonding zal binnen enkele dagen tot een week genezen. Bij diepere (brand)wonden kan het enkele weken duren voordat de voetzolen volledig herstelt zijn.
Het is in deze periode uiteraard extra belangrijk om de voetzolen van je hond goed te verzorgen. Zo voorkom je dat de wond gaat ontsteken.
Hoe moet je de voetzolen van een hond verzorgen?
Voorkomen is beter dan genezen. Verzorg de voetzolen van je hond daarom goed en voorkom op deze manier kloven en wonden. Wees ook voorzichtig met zeer warme of koude ondergronden.
Je voorkomt dat de voetzolen van je hond uitdrogen door deze in te smeren met een speciale zalf. Gebruik liever geen vaseline of andere producten die niet zijn ontworpen voor dieren. Hierdoor kunnen de voetzolen juist té glad worden.
Daarnaast is het belangrijk om de nagels van je hond te knippen en de haren rond de voeten kort te houden. Verwijder klitten en controleer de nagels en tenen van je hond regelmatig. Tussen de tenen kunnen scherpe voorwerpen vast komen zitten.
Verwen je hond af en toe met een massage en bouw beweging altijd rustig op. Wees tot slot altijd alert op wondjes en ander ongemak. Raadpleeg je dierenarts als je hond moeite heeft met lopen of als je bijzonderheden bij de voetzolen ziet.
Is het erg als een hond aan zijn wond likt?
Het is vrij gebruikelijk dat een hond aan zijn wonden likt. Dit doet hij instinctief en is zijn manier om de wond schoon te maken. Volgens sommige experts kan dit geen kwaad en kan het likken de doorbloeding (en hiermee de genezing van de wond) bevorderen.
Andere experts raden juist aan om een hond niet of niet te veel aan de wond te laten likken. De tong van je hond bevat namelijk ontzettend veel bacteriën. De wond kan hierdoor gaan infecteren en/of groter worden.
Wil je zeker dat de voetzool snel en goed geneest? Desinfecteer de wond dan en voorkom dat je hond kan blijven likken. Dit doe je door de wond af te dekken met een verband. Zorg ervoor dat het verband niet knelt, de gehele wond bedekt én vergeet niet om hem regelmatig te verschonen.
Welke zalf is geschikt voor hondenpootjes?
Er bestaan verschillende soorten zalven die speciaal ontworpen zijn voor hondenpootjes. Deze producten voorkomen dat de voetzolen uitdrogen en dat er wonden en kloven ontstaan. Ook als het heel koud is, is het verstandig om de voetzolen van je hond extra in te smeren.
Als de ondergrond heel warm is – zoals asfalt tijdens een hittegolf -, kun je beter niet gaan wandelen met je hond. Wil je wel perse naar buiten, loop dan over gras of andere oppervlaktes die geen pijn doen aan de voetzolen.
Twijfel je over welke zalf het beste is voor hondenpootjes? Contacteer dan je dierenarts. Hij of zij kan je precies vertellen welke zalf geschikt is voor jouw hond. Zo weet je zeker dat je goed zit.