Vlooienallergie bij honden

Vlooienallergie hond

Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een allergische reactie na een vlooienbeet komt bij honden helaas vaak voor. Veel honden hebben vlooien, maar niet elke hond heeft direct last van een vlooienbeet. Honden die allergisch zijn voor het speeksel van de vlo hebben meer last van een beet.

De meeste honden hebben alleen in het voorjaar last van een vlooienallergie. Dan zijn er namelijk veel vlooien actief. Maar sommige gezinnen hebben ook het hele jaar door vlooien in huis.

Maar wat zijn dan de precieze symptomen van een vlooienallergie en hoe kan je vlooien behandelden? Daar vertellen we je in dit informatieve artikel over vlooien meer over.

Symptomen van een vlooienallergie

Honden kunnen logischerwijs niet praten en daarom is het voor jou als hondeneigenaar soms lastig om vast te stellen wanneer je hond last heeft van vlooien. Om die reden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste symptomen bij een vlooienallergie.

Je hond heeft huidletsel

Bij een ernstige vlooienallergie zie je snel huidletsel bij de hond. Dit letsel is vaak te zien bij de onderrug, buik en de dijen. Het type huidletsel kan overigens verschillen.

Vaak zie je duidelijk hotspots. Gaat je hond zich plotseling op een specifieke plaats bijten of krabben? Dan is de kans groot dat je hond net een vlooienbeet heeft gehad. Na de beet ontstaat er een rode plek die ook kan ontsteken.

Ook haaruitval is een duidelijk symptoom van een vlooienallergie. Denk bijvoorbeeld aan grote kale plekken. Heeft je hond al een tijd last van vlooien? Dan treedt er na een tijdje soms ook huidverdikking op. In sommige gevallen verkleurt de huid ook. Ook korsten en schilfers zijn duidelijke aanwijzingen van een vlooienallergie.

Je hond gedraagt zich anders

Honden met een vlooienallergie gedragen zich doorgaans anders. Je hond wordt bijvoorbeeld rusteloos door een vlooienallergie.

Vond je hond het vroeger fijn om op een specifieke plek te liggen, maar loopt je hond nu constant heen en weer? Dan kan dit een indicatie van een vlooienallergie zijn.

Honden met een vlooienallergie slapen doorgaans ook slechter. Daarnaast hebben ze constant jeuk, dus ze bijten en krabben regelmatig op een specifieke plaats in het vacht. Het punt is echter dat al deze aandoeningen ook bij andere allergieën of ziektes voor kunnen komen.

Hoe weet ik of mijn hond daadwerkelijk vlooien heeft?

Soms kun je snel achterhalen of je hond daadwerkelijk vlooien heeft. Je kunt op verschillende plaatsen een speciale vlooienkam voor honden kopen. Strijk met de kam door de haren van je hond.

Het kan even duren, maar na een tijdje zie je waarschijnlijk vlooien. Vind je helemaal geen vlooien? Dan wil dit nog niet zeggen dat je hond geen vlooien heeft. Een hond met een allergie krabt zich namelijk constant. Zoek in dat geval naar de uitwerpselen van een vlo. Dit zijn zwarte puntjes die roodbruin worden wanneer je ze nat maakt.

Maar misschien zijn er dan alsnog geen vlooien zichtbaar. Zoek dan in de omgeving naar vlooien of controleer andere huisdieren. Huisdieren zonder vlooienallergie hebben minder last van een beet. Om die reden laten ze vlooien vaak zitten en daarom vind je ze vaker terug bij andere huisdieren. Het is sowieso verstandig om naar een dierenarts te gaan wanneer je vermoedt dat je hond vlooien heeft.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Het onderzoek bij de dierenarts

De dierenarts heeft meer kennis dan de gemiddelde hondenbezitter. Toch kan een dierenarts een vlooienallergie ook niet altijd vaststellen. De dierenarts kan de situatie daarentegen wel beter inschatten. De dierenarts luistert naar je verhaal en onderzoekt je hond.

We gaven eerder in de tekst al aan dat honden in het voorjaar vaker last hebben van een vlooienallergie. Daar houdt de dierenarts dus ook rekening mee. Ook wordt er naar de leeftijd van je hond gekeken. Denkt je dierenarts dat er sprake is van een vlooienallergie? Dan geeft de dierenarts je advies of middelen voor de vlooienbestrijding.

Hoe kun je een vlooien allergie hond behandelen?

Het bestrijden van vlooien klinkt aanvankelijk gemakkelijk, maar helaas is het tegendeel waar. In de eerste plaats is het belangrijk dat alle huisdieren grondig gewassen worden. Daarnaast moet je alle huisdieren regelmatig kammen met een vlooienkam. Vervolgens is het van belang om je woonomgeving te behandelen.

Stofzuig meerdere keren per week en vergeet ook de tapijten en gordijnen niet te reinigen. Gebruikt je hond beddengoed en lakens? Dan is het verstandig om die ook goed te wassen. Er zijn ook speciale wasproducten voor vlooien op de markt.

Je hond loopt ongetwijfeld veel door je huis en daarom is het verstandig om al die gebieden te behandelen. Neem je de hond regelmatig mee naar het bos voor een leuke wandeling? Dan moet je ook de gehele auto reinigen. Reinig ook alle plekken waar je hond graag ligt. Denk aan de bank, kleed en ga zo maar verder.

Volgens bepaalde experts kun je met een hoge kamertemperatuur en luchtvochtigheid de levenscyclus van een vlo verkorten. Je hebt dan echter wel te maken met een hogere energierekening.

Het behandelen van vlooien is al met al niet gemakkelijk. Om die reden is het verstandig om vlooien te voorkomen. Is het toch zover? Dan vind je hier vlooien shampoo voor honden. Meer over hondenverzorging op deze pagina.

Hoe voorkom ik vlooien in de toekomst?

Een vlooienprobleem is lastig te verhelpen en daarom is het belangrijk om preventiemaatregelen te nemen. Het is verstandig om advies aan de dierenarts te vragen. De dierenarts weet welke preventiemiddelen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Daarnaast is het belangrijk om bepaalde schoonmaak taken regelmatig te herhalen. Was regelmatig de lakens van je hond. Je hond vindt het misschien niet leuk, maar die heeft om de zoveel tijd ook een wasbeurt nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je hond geen contact maakt met wilde dieren.

Conclusie

Een hond met een vlooienallergie heeft veel lichamelijke klachten. Vlooien zijn helaas lastig te bestrijden, maar gelukkig zijn er wel effectieve methodes. Hopelijk heeft dit artikel je voorzien van gepast advies omtrent vlooienbestrijding.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *